Sportkormány

Kovács András Péter
2008. 12. 31. · Hócipő 2008/27
Idén júniusban a foci-EB-t a sógor rendezte, pedig mi akartuk. Az olimpiát rá két hónapra pedig egy 1,3 milliárdos összlakosú ország zavarta le takkra. Pedig azt is mi akartuk. Na most akkor mi van?

Olyan izé ez az Ausztria, bepályázik az orrunk előtt, pedig tudhatták volna nagyon jól, hogy nekünk fontos lett volna ez az EB. A világ végre felfigyelt volna ránk. Hogy milyen használhatatlanok a pályák, meg ilyenek.

Lehet, hogy nem rendeztük volna meg makulátlanul, de hát egyszer kibírná a világ, nem? Évente egyszer - ha máskor nem, karácsonykor - mi is elmegyünk ahhoz a nagyihoz, akinél kosz van, és macskaszőrt találsz a bejgliben. A világ is kibírt volna egy ilyen látogatást. Kicsit kínos, kicsit röhejes, na de mekkora öröm ez a nagyinak!

Akkor végre megláthatta volna a világ, hogy hogyan nincs kész a négyes metró, aminek a megállói túl közel kerültek ahhoz, hogy a szerelvény fel tudjon gyorsulni; megtapasztalhatták volna futballhuligánjaink előítéletektől mentes vendégszeretetét; belekóstolhattak volna a népligeti és egyéb aluljárók büfékínálatának gasztronómiai macskaszőreibe; megtudhatták volna, hogy van magyar foci Puskás után (csak a brazilok játsszák).

De nem: odaadják a jogot a színtelen-szagtalan fejlődő Nyugatnak. Így vesztegessen meg bárkit is az ember a szervezőbizottságból!

Két hónapra rá ugyanígy jártunk az olimpiával. Pedig mi milyen jól meg tudtuk volna rendezni a megnyitó ceremóniát hárommilliárdból! Húszmillióért magyar huszárok íjaznak hátrafelé, a többiért szotyit árulnak az előtérben, a hangfalakból pedig ennyi hallatszik: „Megkérem a KXG-987 forgalmi rendszámú gépjárművet, álljon el a VIP-parkoló elől!”

Azt se mi kaptuk. Hát hogy legyen így egy nemzetnek önbecsülése? Hát ezek azt hiszik, hogy velünk mindent meg lehet tenni? Hogy szemétlerekónak meg vízhabosítónak meg libamáj-betiltóhelynek jók vagyunk, aszt’ annyi?

Hát nem, tudja meg a világ, hogy jön majd egy kormány kettő, hat vagy tíz év múlva, amelyik okosan beruház, becsületesen közbeszereztet, magabiztosan pályázik, tiszta eszközökkel lobbizik, hatalmas stadionokat és hozzájuk vezető, kacifántos metróvonalakat épít majd, és egy esztendőben rendez foci EB-t és nyári olimpiai játékokat. Igen, kettő, hat vagy tíz év múlva megválasztják ezt a sportkormányt. Valószínűleg Svájcban.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.