Forradalmi fóliasátrak

Kovács András Péter
2008. 07. 16. · Hócipő 2008/15
Kína régóta élen jár a szén-dioxid-kibocsátásban és ezzel az üvegházhatás előidézésében; emellett a kiemelkedő népsűrűség miatt az élelmiszerhiány is itt jelentheti a legnagyobb gondot. Kínai tudósok egy része azonban társadalmi felelősségtudattól vezérelve olyan, rengeteg mennyiségű élelmiszer termesztésére alkalmas gigászi fóliasátrakat fejlesztettek, amelyekben az üvegházhatás a normális érték felét sem éri el. A találmány hasznosítása kérdéses, hiszen Kína zömének éghajlata a fóliasátor nélküli termesztésre alkalmas, az üvegházhatást pedig a sátrakon kívül kellene valahogy csökkenteni.


Így képzelik a Halálcsillag-elvű üvegházhatást

A klímaváltozásra érzékeny kutatócsoport azonban nem adja fel, a fólia anyagát továbbfejlesztve olyan anyagot szeretnének fejleszteni, ami a szén-dioxidot megköti, és lézersugárnyaláb formájában kilövi a világűrbe - bár ez Ling Xiao Ming, a csoport vezetője szerint is sci-fibe illő elképzelés. A professzor azonban hozzátette: nem kizárt, hogy a Halálcsillag is ezen az elven lőtt ki bolygókat. Emellett szól, hogy a Csillagok háborújában egyáltalán nem esik szó szmogról, így csakis a fóliasátrak állhatnak a háttérben.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.