21 Juhász

Trunkó Barnabás
2015. 01. 07. · Hócipő 2015/01
Nyilván már sejtettük, hogy a juhászok létszáma hamarosan csökkenni fog, ezért a honi felsőoktatás történetében jelentős eseménynek számított, amikor egyszerre három egyetemünkön is beindult a juhászképzés. Előzetesen népes minisztériumi küldöttség utazott a bolognai juhászképzés tanulmányozására; sajnos csak a helyszínen derült ki, hogy az ottani campuson nincs ilyen kurzus, de egy leendő makaróni szak beindításához értékes adalékokhoz jutottak a pesztó tanszéken.

Jelenleg Magyarországon kívül csak Svájcban folyik komoly juhászképzés egy méregdrága hegyi iskolában, de az ottani diploma nehezen konvertálható a hazai viszonyokra, ugyanis a svájci juhászok a képzésük során egy baromi nagy havasi kürtöt fújnak, míg a mi rónáinkon a kultúrkörnyezet zömében a furulyát és a fűzfasípot favorizálja.

A meghirdetett hazai juhász karra nagy volt a túljelentkezés, ezért fizető oktatást is indítottak, sok juhászbojtárjelölt családja kénytelen volt eladni a nyáját, hogy fizetni tudják a tandíjat. Külföldi tanulók is jelentkeztek, köztük arab diákok, őket átirányították a mangalica szakra.

Közben elkészültek az új szemléletű tantervek és juhásztankönyvek is. A képzés eleve szakoktatás jellegűnek indult, így a humán tárgyak csak a legszükségesebb mértékig épültek be a tananyagba, hiszen agrárszakembereket akarunk képezni, nem pedig tudálékos bölcsészeket. Az újsütetű tankönyvek tartalmaztak néhány unortodox tudományos tételt is, például, hogy a bárányok legkedveltebb tápláléka a farkas, sőt az is kiderült, hogy a brindzát mégis a híres orosz tudós, Popov találta fel. A tananyag egy része hangoskönyv formában is megjelent „A bárányok hallgatnak” címmel.

Az oktatás nagy figyelmet fordított a juhok szaporításával kapcsolatos kérdésekre; ezt a tantárgyat egy albán vendégprofesszor tanította.

A juhászszakos hallgatók számára mindennap tartottak testnevelési órát, de mivel az ehhez szükséges infrastruktúra hiányzott, a tornaóra abból állt, hogy a diákok egy bottal nagyot húztak a szomszédos állattani kar szertárából kölcsönkért kitömött szamár fejére.

A diákokkal gyakran írattak zárthelyi dolgozatokat, ilyenkor egy juhakolba zárták be őket, és a feladat általában a báránykák megszámlálása volt, de közben sajnos több hallgató elaludt; őket átirányították az esti tagozatra. Emiatt a juhok összeszámlálása elég nehézkesnek bizonyult, az adatok nagy eltéréseket mutattak, ezeket utólag a Statisztikai Hivatal és a központi kommunikáció tette rendbe. A kurzus végén minden hallgatónak diplomadolgozatot kellett írnia; ebben az időszakban igen zsúfolt volt a Bolgár Kultúra könyvtári olvasóterme. Az avatás után a hallgatók egy része elkezdte használni a doktori címet, az alma mater azonban ezt megtiltotta. Néhányan fogadalmat tettek, hogy elkeseredésükben megcsinálják a nagydoktori dolgozatukat is, de ebből nem lett semmi, mert az összes bolgár forrásanyag elfogyott.

A frissen végzett 21 juhász közül mindenki Budapesten akart elhelyezkedni, de a fővárosban nem volt üresedés. A birkaterelésben járatos frissdiplomásokat csak közmunkásként tudták alkalmazni a Békemenetek idején. A munkaerőpiac áttekinthetőségét akadályozta, hogy megjelentek a hamisított juhászdiplomák, amiket már a nemzeti dohányboltokban is lehetett kapni.

A 21 diplomás magyar juhász végül is Londonban helyezkedett el, ahol a gázszerelőkön kívül ők lettek a legkeresettebb munkavállalók.

Abban, hogy a magyar juhászokat Európa-szerte keresik, jelentős szerepe volt Luis Aragonnak, a híres költőnek, a Francia Kommunista Párt KB-tagjának, aki az 50-es években hazánkba látogatott. A parlamenti díszfogadás és az ilyenkor szokásos kitüntetés átadása, valamint az esti bankett után a külföldi irodalmárokat általában átpasszolták Illyés Gyulának, hogy vigye le őket Tihanyba. Illyés, Németh László és Aragon a teraszon fröccsöztek, amikor Németh azt javasolta, hogy sétáljanak át Sajkodra, mert neki jobb bora van. A bandukolás közben érintették a Belső-tó melletti mezőt, ahol mindig egy helybéli juhász legeltette a nyáját. Azon a napon azonban a két kópé elküldte az öreget a csárdába fröccsözni, és helyére beültették Szabó Lőrincet.

Persze úgy intézték, hogy elhaladjanak a legelő mellett, ahol Aragon azt látta: a fűzfa alatt egy magyar juhász ül subában, kucsmával a fején, kampós bottal és furulyával a kezében, körülötte pedig kinyitva és szétdobálva a legfrissebb francia avantgárd irodalmi folyóiratok, közöttük az Aragon által szerkesztett Les Lettres francaises.

– Maga az a híres Aragon elvtárs, Párizs városából? – kérdezte az áljuhász, természetesen franciául. - Mondja, ismeri maga ezt a Sartre-t?
– Oui, monsieur – mondta a költő meglepődve –, Paullal és Simone-nal gyakran összejövünk a Café de la Paix-ben.
– Akkor mondja meg neki, hogy abbahagyhatná már ezt az egzisztencialista nyavalygást, inkább írjon egy jó kis darabot, mondjuk egy tisztességtudó kurváról!

Továbbhaladva Aragon megdöbbenve kérdezte Illyéstől:
– Mondd, Jules! Nálatok Magyarországon minden juhász beszél franciául?
– Természetesen. Ráadásul nem is ilyen csapnivaló mar­seilles-i akcentussal!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.