Alijev Csodaországa

Trunkó Barnabás
2016. 03. 17. · Hócipő 2015/06
– Petikém, engem mostanában olyan sok országba hívnak magasszintű hivatalos látogatásra, hogy magam sem tudom, hol kezdjem!

– Tudod mit, Főnök? Kezdjük ábécésorrendben!

– Értem: megint Albánia?

– Nem, ugorjunk..!


A bakui repülőtéren lelkes azeriek ezrei fogadták a hivatalos látogatásra zsebredugott kézzel hazájukba érkező miniszterelnökünket, az európai migránsháború hősét. A kölcsönös szimpátia valószínűleg onnan ered, hogy Azerbajdzsán lakosságának 99 százaléka – muszlim.

Az „azeri nyitás”-kor, a Safarov-ügy kapcsán Orbánék alaposan belecsaptak a Kaukázus-vidék legnagyobb lecsójába, még szerencse, hogy az örmény származású Agárdi Gábor már nem érhette meg, hogy szüleinek őshazája felmondta a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. A világ azóta is azt találgatja: mi vehette rá Orbánt erre az alattomosságra? Legtöbben arra tippeltek, hogy Alijev belengette neki a 3 milliárd dolláros állampapír-vásárlást, majd Safarov szabadulási bankettje után röhögve bejelentette, hogy bóvli papírokat nem vásárol. De úgy hírlik, hogy egyéb pénzügyi vállalásának maradéktalanul eleget tett.

Alijev budapesti látogatásakor a felek már felvillantották a hosszú távú együttműködés legfontosabb projektjeit:

– Aztán, mondjad csak, Viktor barátom, a katonatisztjeink továbbképzésén túl mivel tudnátok még hozzájárulni az azeri gazdaság fejlődéséhez?

– Vártam a kérdést, Ilham! Vártam a kérdést! Mikor nálatok jártam, a reptérről befelé menet tapasztaltam, hogy az autóútjaitok elég rossz állapotban vannak. Na most: mi olyan autópályákat építünk neked, hogy még a nagyságos asszonynak is tetszeni fog, akinek egyébként kézcsókomat küldöm, és majd viszek neki valami kitüntetést!

– Rendes vagy, Viktor, mert sajnos nekünk nincsenek megbízható kivitelezőink! Bakut is alig tudtuk kipofozni, hogy kinézzen valahogy!

– Az autósztrádákra meg ne legyen gondod, Ilham! Van nekem itt Pesten egy csókosom, és annak van egy cége, a Közgép. Már biztosan hallottál róla! A Lajos majd levajazza nektek okosba’ az egészet!


Sajnos erre a beszélgetésre még a „G-Day” előtt, vagyis az azeri elnök 2014. novemberi látogatásakor került sor, így aztán az azeri utak még mindig elég rossz állapotban vannak, az autópályák teljes hossza meg alig 90 kilométer.

A bakui expressz azonban már sínen volt, külker kapcsolatrendszerünkben Azerbajdzsán immár az előkelő 69. helyen áll, megelőzve még Burkina Fasót is. Importunk tekintetében sajnos csak a 124. helyen. A gépipari import például egyelőre nem mutat attraktív adatokat: 2013-ban ennek a volumene mindössze 5875 dollár volt, ami megfelel egy garázsban tartott, jó karban lévő, középkategóriás használt limuzin értékének, extrákkal.

Az utóbbi években jelentősebb forgalmat csak Ilgar Juszifov, a bakui magyar nagykövetséggel szoros kapcsolatban álló lobbista bonyolított le, aki Hungarian Info Center Ltd. (HIC) néven amolyan vízumközpontot nyitott, amelyet – ottjártakor – még Schmitt Pál is meglátogatott. Egy buzgó konzulunk azonban felfedezte, hogy a Juszifov-iroda által beadott vízumkérelmek hamis adatokat tartalmaznak; Juszifov polgártársat akkor érték tetten, amikor schengeni vízumot ígért 3000 manatért, ami akkoriban 800 ezer forintnak felelt meg.

A mostani látogatás úgy is minősíthető, hogy segítő kezet nyújtottunk egy fejlődő demokráciának, hiszen Baku nagy bajban van, amióta a Mol hetente csökkenti (és csak néha emeli) a benzinárakat. Az olaj/gáz-üzletből befolyó pénzek Azerbajdzsán államháztartási bevételeinek eddig több mint 50 százalékát tették ki, ezért a világméretű sonderangebot érzékenyen érintette. A vizitet motiválhatta a szolidaritás is, hiszen az a kurva Ritch Rating Bakut is a bóvli kategóriába tette, mert a recesszió 3,3 százalékos volt, a hiány 12, az infláció meg 14%.

– Ki akarom számolni, hogy mennyibe kerül nekünk ez a látogatás. Utánanéznél, hogy áll most az azeri manat?

– A Matolcsy Gyuri szerint egy manat már csak 185 forintot ér, de tavaly még 350 volt!

– Na, rengeteget spóroltunk, hogy nem tavaly jöttünk Bakuba!


A látogatás során Orbán megkoszorúzta a szépemlékű Hejdar Alijev (az azerbajdzsáni KGB vezetője, később az Azerbajdzsáni Kommunista Párt első titkára, majd a Szovjetunió első miniszterhelyettese, a Politikai Bizottság tagja, végül államelnök) emlékművét, és menyének, a mostani first ladynek átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal, hangsúlyozva, hogy a kitüntetést valójában a magyar államfő adományozta, de ő személyesen nem tudott eljönni, mert odahaza valami közpénzes, alapítványos törvénnyel piszmog. (Aliyevné nyilván bosszankodva vette tudomásul, hogy az olajosok közül ezt a kitüntetést Hernádi Zsolt már 2010-ben megkapta!)

Még idehaza – évértékelő beszédében – Orbán azt mondta, hogy három tájolási pontunk van: Berlin, Moszkva és Ankara. Ez a felsorolás a három várost lepte meg a legjobban, hiszen a közöttük való lavírozáshoz legalább egy páva kell. De mivel egy háromlábú székkel néha még a suszterek meg a fejőasszonyok is hanyatt esnek, kéne egy negyedik láb is: Baku. Vagy ahogy az azeriek írják: Baki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.