Szalmabábulázadás

Trunkó Barnabás
2016. 08. 31. · Hócipő 2016/18
Senki sem lepődött meg azon, hogy Mészáros Lőrinc megelégelte a firkászok, a libsik (sőt személyesen Soros György) packázásait, és a független magyar bírósághoz fordul igazságszolgáltatásért. De a bíróságot sem irigylem, hisz arról kell majd dönteniük – a Köztársaság nevében –, hogy Mészáros Lőrinc stróman-e (1-es gomb), vagy nem stróman (2-es gomb).

A sajtó persze régóta keményen strómanozza a derék felcsúti polihisztort, de úgy látszik, csak most került elő a szerelőláda aljáról az idegen szavak kéziszótára.

A stróman eredetileg egy esetlen, jópofa szalmabábu, a német–osztrák meseirodalom és folklór kedves figurája (Strohmann), de más tájakon is felbukkan; Páskándi forradalmi ihletésű bájos mesejátékot írt róluk, Palásthy meg is filmesítette. A szalmabálákból épített bábuk napjainkban több magyar település határában is megjelentek, Érpatakon még akasztottak is belőlük kettőt. Ez utóbbinál egy kicsit eltértünk a népszokások koreográfiájától, mert ott a polgármester két izraeli politikust jelképező szalmabábut akasztatott fel. (Az akasztást végző alkalmi hóhér maradandó bonmotja: „Én, kérem, közmunkás vagyok, az akasztásért egy fillért sem kaptam, társadalmi munkában csináltam!”) A szalmabábukat a folklórban a Pokémonok váltották fel, a stróman meg új jelentést kapott a köznyelvben.

Mészáros Lőrinc ma már benne van a Top 100-ban, ha a rangsort kizárólag a vagyoni helyzetre vonatkoztatjuk. Az is nyilvánvaló, ezzel maga mögé utasított számtalan gáz- és mosógépszerelőt, írógépműszerészt, tapétázót és sok akadémikus kollégát is (ő maga a Puskás Akadémiában érdekelt.)

A stróman köznyelvi jelentése ma már egyértelmű, de nincs használható szavunk a mögöttes személyre; pláne, ha a családnevektől most eltekintünk.

„– Szarok rá, szarok rá, hogy más mit mond!” – hangsúlyozta Ferenczi Krisztinának adott interjújában Mészáros, nyilván már a lovagkereszt felé is kacsingatva. A stróman-vád valójában nem is a lestrómanozottnak a legkellemetlenebb, hanem annak, akit a szalmabábu mögött sejtenek, Mészáros esetében is ez a helyzet. A felcsúti topmenedzser szerint sikereiben hárman játszottak szerepet: a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor. Lehet, hogy a sorrend azóta már változott; sőt talán a Teremtő, valamint Fortuna istenasszony már ki is szállt a buliból.

Egy strómannak azért is nehéz az élete, mert legszívesebben a mangalicafarmjával foglalkozna, avatásán az érintettek mellett a miniszterelnök is megjelent, de most tudja a fene, hogy miért: az egykori Habsburg-birtokon lévő Mosóházzal kell foglalkoznia, pedig a felcsúti CBA-ban a vásárlók folyton azon poénkodnak, hogy mit is fognak mosni abban a házban.

Egy strómannak azért is nehéz az élete, mert az ingatlanpiacon konkurens strómanok is tevékenykednek, akik egy egyszerű szerelő által áttekinthetetlen cégbirodalmakat hoznak létre, megvásárolják a turai Schossberger-kastélyt, bár az illetéket elég ügyetlenül fizetik be; a szép emlékű Postabank-székházat meg eladják egy titokzatos szaúdi milliárdosnak, aki nem szereti a nyilvánosságot, neve is csak az FBI körözési listáján szerepel. Pedig a felcsúti Iacocca-t érdekelte volna a bodajki Lamberg-kégli is, bár a névadóról rossz hírek terjedtek el a hajóhídon.

Ne irigyeljük a stróman életét! Boldog ifjúkorában még ő döntött arról, hogy a bojler bekötéséhez 10-es vagy 12-es csőkulcsot használjon-e, most meg még abba sincs beleszólása, hogy melyik szállodát vegye meg. A Leistinger-féle Hungest-birodalmat, vagy az egerszalóki Salirist, ami arról híres, hogy az ország kiemelt gyógyító energiájú területe, vagy ahogy a Resort szlogenje mondja: „Ahol az Ég és a Föld összeér.” Mészárosnak persze igyekeznie kell, mert más vevőjelölt is akad a kacsalábon forgó szállodakomplexumra: egy saját lábon álló idegenforgalmi menedzser, s ha esetleg a hölgy nyer, akkor az Ég és a Föld valóban összeér, valamint a szálak is. El lenne ő a közbeszerzési pályázatokon nyert földjeivel is, ahol ünnepi alkalmakra szotyolát termeszthetne, de most a Hotel Aligát is meg kell vennie, idegenforgalmi birodalmat építve, pedig úgy tudta, hogy az „idegen” szóra a főnök kifejezetten allergiás.

A Mészáros contra strómanozók per borítékolható verdiktje nyilván sok firkászt vissza fog majd tartani a strómanozástól, ezért gyakran rá kell kattintaniuk a szinonimaszotar.hu-ra, az olvasószerkesztőknek is keményebben kell majd olvasószerkeszteniük, de én mégis a felcsúti polgármesternek drukkolok. Mert ha a bíróság – a Köztársaság nevében! –jogerősen kimondja, hogy Mészáros Lőrinc nem stróman, minden vagyonát saját tehetségével szerezte, és azzal korlátozás nélkül szabadon rendelkezhet, – akkor azt valaki nagyon meg fogja szívni!

Aztán majd mehet Strasbourgba!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.