Behívattak a külügybe

Trunkó Barnabás
2015. 09. 30. · Hócipő 2015/20
A meghívót, (aminek a hivatalos neve a militáns szférából átvett szóhasználattal: „behívó”), egy motoros pizzafutár kézbesítette a címemre. Még szerencse, hogy most egy ideig még nem Tompika a magyar diplomácia vezetője, mert akkor twitteren kaptam volna.

A külügyi futárt megviselhette Dunakeszi határában az a nagy dugó, (ezt a diplomáciai terminológia forgalomtorlódásként definiálja), mert türelmetlenül nyomta a kapucsengőt, holott be is rúghatta volna az ajtót.

Fegyelmezetten átvettem az értesítést, elég nehezen volt olvasható, látszott a dokumentumon, hogy fénymásolóval készült, nyilván mostanában sok kell belőle.

A jegyzékből sajnos nem derült ki, hogy miért hívatnak be a külügybe; próbáltam felidézni, hogy az elmúlt napokban a nagy nyilvánosság előtt mondtam-e valami olyasmit, amit a tárcavezető szemenszedett hazugságnak minősíthetne és a Bem téren majd a fejemre olvashatná. Ilyenre nem emlékszem, bár szerdán a sarki sörözőben – egy renegát cseh liberálist idézve – valóban tettem olyan kijelentést, hogy a nagyfőnök képét megint leszarták a legyek.

Sajnos fogalmam sincs arról, hogyan kell öltözködni egy ilyen kényes diplomáciai aktus alkalmával, ezért felhívtam Görög Ibolya protokollszakértőt, aki megnyugtatott, hogy egy ideje már nincs külön dress code, ezt a minisztérium folyosóin ténfergő sportemberek ruházatán magam is látni fogom. Javasolta még azt is, hogy a vizit előtt menjek el a fodrászhoz és zseléztessek.

Másnap a megadott időpont előtt jó fél órával jelentkeztem a főportán, mondván, hogy behívót kaptam. A portás végigmért, majd kioktatott, hogy én nem behívót kaptam, hanem csupán bekérettek a Külügyminisztériumba. Majd felszólított, hogy húzzak egy sorszámot.

A váróteremben mellettem a román nagykövet ült, és a Magyar Idők című kiadvány aznapi példányát lapozgatta. Észrevettem, hogy izzad a tenyere. Elmondta, hogy nagy bajban van, mert a főnöke – a román külügyér – autista cselekedetnek minősítette a gyodát, és ezért most ő fogja kapni a letolást. A hóna alatt egy orvosi szótárt szorongatott, de látszott rajta, hogy az efféle érvelésben nem nagyon bízhat. Ő persze tudja, hogy az elmúlt 1000 évben Magyarország többször is megvédte önmagát és Európát (neki speciel most csak 1968 jutott az eszébe), de ő most teljesen tehetetlen, mert ne tudjam meg, hogy milyen az, amikor az ország miniszterelnöke ellen bűnvádi eljárás van folyamatban!

Ekkor ült mellénk a horvát nagykövet, és jelezte, hogy neki is volt olyan miniszterelnöke, akit már lecsuktak, bár a többiek még csak a körözőlistán vannak. Őt most azért kérették be, mert hazája órák alatt összeomlott, és tök alkalmatlan a schengeni övezethez való csatlakozásra, ráadásul a magyarok még mindig nem felejtették el Jellasicsot, bár az a meccs 0:1-re végződött.

A horvát nagykövet egyébként tárgyilagosan belátta, hogy Zágrábot csak az mentheti meg, ha ők is kapnak egy 41 kilométeres szakaszt a hungarikum-kerítésből, bár egyes pesszimisták szerint a terroristák ezután a 42. kilométernél fognak átözönleni. A magyar sztárdiplomácia vezetője most azért ekézi a horvátokat, mert rátolták a migránsokat Magyarországra, pedig ők csak egy – már a magyar–osztrák határnál – bevált ötletet einstandoltak. Elárulta: ő már titokban felvette a kapcsolatot a svájciakkal, akik állítólag ki akarják tiltani országukból a magyar miniszterelnököt.

Ekkor telepedett le mellénk a szerb külképviselet – ugyancsak bekéretett – vezetője, aki elpanaszolta: úgy érzi magát, mint a japán Nomura nagykövet Washingtonban 1941. december 7-én. A hadüzenettel a zsebében addig várakoztatták, míg az övéi Pearl Harbourt szarrá nem bombázták. Így lett ebből hadüzenet nélküli háború. Kollégái igyekeztek megnyugtatni a szerb nagykövetet: most azért nem ilyen súlyos a helyzet, persze Belgrádnak sem kellett volna pattognia amiatt, hogy a tévéostrom után rendbe hozott víz­ágyúval a hazájukat védő magyarok véletlenül átspriccoltak a szerb–magyar határon! Nem beszélve arról, hogy közben meg a szerb területről fegyveres támadás érte Magyarországot. Még azt is a déli szomszédaink szemére olvasták: fogalmuk sincs arról, mi történik Horgosnál! Az excellenciás csak annyit tudott mondani, hogy tudomása szerint nyugalom van, a horgosi csárda ki van festve, és oda jár a cimbalmos a cimbalmával cimbalmozni minden este, a Duna World híradója után.

– Bennünket meg lehazugozott! – lépett a csoporthoz a Görög Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete. A többiek – különösen az osztrák és a román nagykövet – lehurrogták, hogy őket sokkal többször minősítette hazugnak a magyar fődiplomata. Az abház nagykövet arról panaszkodott, hogy őt is bekérették, pedig igazolni tudja, hogy a két államnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai, sőt Magyarország nem is ismeri el Abházia függetlenségét.

A diplomáciai kar jelen lévő tagjai egy kicsit meglepődtek, amikor a várószobába belépett az azerbaj­dzsáni nagykövet is, aki elnézést kért, csak a mosdót kereste.

Ennél nagyobb meglepetés csak akkor volt, amikor a miniszter kabinetfőnöke engem szólított be elsőként. Leültetett a dolgozószobájában, és örömmel újságolta, hogy a legutóbbi futsalmeccsen a büfében megtalálták az elveszettnek hitt BKV-bérletemet, és a miniszter úr további jó szurkolást kíván.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/5  •  II. 26. – III. 10.
VÁNCSA • PARA • BARTUS • DÉSI • FARKASHÁZY • SMUZEWITZ Váncsa István szerint az elmúlt tíz évünk volt a legsikeresebb a Homo sapiens félmillió éves történetében Para-Kovács Imre: már akkora a migrációs nyomás, hogy ideje egymilliárdért nemzeti konzultációt tartani százmillió kifizetése ellen Farkasházy Tivadar két hétig nyomozott, hol lehet az MSZP elnöke Bartus László megszerezte az amerikai NAT titkos, első vázlatát Dési János alig várja, hogy az átnevelőtáborokból kikerüljenek az első, ideológiai alapú nádpálcázást megköszönő édes szőke kisgyermekek Karsai László egy láthatatlan ostrom-kiállításról Smuzewitz Ilona: bevezetik az íróengedélyt, ennek megszerzői ép nemzettudattal rendelkeznek, és felesküsznek a magyar szórendre Bakács Tibor Settenkedő: egy frászt fognak tőlem bűnözők pénzt kapni – gondolta egy másik bűnöző A Heti Kamu megtudta, a TV2 véletlenül lekoppintotta az RTL híradóját is, amiért a Médiahatóság vizsgálódik
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.