Amerika babakötvénye

Bartus László
2006. 01. 18. · Hócipő 2006/02
Izgultak az amerikai emigránsok, nem beszélve a 11 millió illegális bevándorlóról, hogy mi lesz az utódokkal, mert egy törvényjavaslat el akarta törölni azt a rendelkezést, hogy minden, Amerikában született gyerek automatikusan amerikai állampolgár legyen. Bár a mi gyerekünk véletlenül lett az (mert véletlenül is született, amilyen mázlista, éppen Amerikában), de én is számolni kezdtem a hónapokat, hátha egy újabb amerikai állampolgár még belefér. Aztán rájöttem, hogy semmi esélyem - még akkor se, ha a hetedik hónapban talicskát tologat az asszony, hogy időben szüljön -, mert az állampolgárságról hamarabb döntenek. Ezért visszafeküdtem a szófára, megittam még egy sört a tévé előtt gatyában, aztán felvettem a "MetroStars" feliratú pólómat, és a sportcsatornára kapcsoltam.

Ráhajtott viszont az ukrán Csernyenko úr, akinek a tizenhetedik gyereke - koraszüléssel - még éppen időben érkezett. Elképzelem szegény ukrán feleséget, mennyit ült az utolsó héten meleg vízben. Mint kiderült, teljesen feleslegesen, mert a bevándorlást szigorították, de ezt a törvényt békén hagyták: az Amerikában születő gyerek ezentúl is amerikai állampolgár lesz. Mister Csernyenko családja egyébként a legnépesebb família Amerikában, telis-tele amerikai állampolgárral, és azt ígérik, még nincs vége. A hírek szerint sokáig nem is lehetett gyerekük, aztán nem volt megállás. Az nem derült ki, hogy a nagy fordulat azután következett-e be, miután Csernyenko munkahelyet váltott, és éjjeliőr lett egy iskolában. De az biztos, hogy már jó régóta az, és a gyerekek csak potyognak, mint a gólok egy NBA-meccsen. Az amerikaiak különben is örülnek, ha ezzel a névvel valaki inkább éjjeliőr egy jenki iskolában, mint főtitkár Moszkvában. Talán ezért a tapintat, hogy még senki nem kérdezte meg a büszke apát, hogyan képes éjjeliőrként ennyi gyereket csinálni, ha éjszaka az iskolában van, nappal meg alszik. De sokak szerint az amerikai állampolgárság elnyerése csodákra képes. Ha arról van szó, hogy a gyerek itt születhet, és amerikai állampolgár lehet, még a szeplőtelen fogantatás sem kizárt, főleg egy csinos feleség esetén (aki éjszakáit egyedül tölti otthon).

Ez még a magyarokra is igaz, pedig nekik már nem kellene erre ácsingózni. Egy ismerősünk rokona nemrég héthónapos terhesen átrepülte az óceánt, csakhogy itt szülessen meg a gyereke, és amerikai állampolgár legyen. Mondtam neki, hogy semmi értelme nem volt bő szoknyában, félájultan idegeskedni a határon. Ha nem tudná, a babakötvény megoldja a gyerek jövőjét már otthon is. Mire 18 éves lesz, gazdagabb lesz, mint a szülei, 220-250 ezer forint lesz a zsebében. A pénzt nem használhatja akármire, nem utazhatja el például, nem vehet rajta MP3-as lejátszót, de pályakezdésre (az mi?) és otthonteremtésre elköltheti. Ha az ukrán Csernyenko ezt tudta volna, a békásmegyeri általános iskolába jelentkezik éjjeliőrnek, nem a kaliforniai Rancho Cordovába.

A magyar nő a fejét rázta, és elsőnek azt mondta, hogy a gyerek megtanul angolul. Azonnal sorolni kezdtem a hátrányokat: kislányunkhoz mi magyarul beszélünk, a környezete angolul, ő pedig kínaiul karattyol. Jövő héten kipróbálom, ha a kínaiak megértik, beköltözünk a kínai negyedbe. Halra legalább nem lesz gond. Persze egy ideig beszél majd magyarul, aztán később a magyar kérdésekre angolul válaszol, utána angolul kell kérdeznem, ha választ remélek, és a végén tolmácscsal megyek a konyhába. Amerikai magyar ismerőseink szerint már most tegyek le arról, hogy majd kikérdezem Kosztolányiból. És ez még akkor is igaz, ha a gyereknek van egy kis utógyújtása, a miénk például mindenkinek integet, de csak azután, hogy az illető elment, viszont akkor még tíz percig. Ez csak annyit tesz, hogy nem 13, hanem 19 éves korára felejt el magyarul.

A hölgy csak mosolygott, mert amit a magyar állam a gyerek 18 éves koráig összegyűjt, az éppen ezer dollár. Ennyiért a mexikói feketemunkások nem mennek el három hétre mosogatni egy indiai étterembe. Az ő gyerekének az amerikai útlevele és a social security numbere lesz a babakötvénye, neki az elég. Különben is, ő erdélyi, a kisfia akkor se lenne magyar állampolgár, ha magyar szülők magyar gyerekeként Budapesten születik. Ott is románnak anyakönyvezik, és úgy lecsúszik a kettős állampolgárságról, mint Patrubány a Fidesz-listáról.

A gondoskodó állam, mondtam, az egy európai modell. Amerikában minden rád marad. Neked kell gondoskodnod mindenről. "Emberarcú kapitalizmus", ízlelgettem az új szót, ami abban a pillanatban jutott eszembe, az mégiscsak más. Ekkor elindult az erdélyi menyecske nyelve, mint fél éve a magzatvize, és elkezdte mondani: őt nem érdekli, mit csinálnak a magyarok határon innen és túl. Neki ne adjanak babakötvényt, hanem egy élhető országot adjanak. Ahol meg lehet élni, és jövője van a gyerekének. Működőképes országot akar, nem segélyt. Azt adják annak, aki működőképes országban is rászorul. Elege van, hogy mindenét elveszik, kitörni nem lehet, és utána 18 év alatt visszaadják a töredékét, és még hálásnak is kell lennie.

A régi reflexek miatt megijedtem, amikor azt mondta, hogy a rendszerrel van a baj, az egész felállás rossz. De Amerikában vagyunk, bármit szabad mondani, és itt minden éppen fordítva van. Eszembe jutott, hogy két és fél éve vagyok itt, s amikor eljöttem otthonról, ugyanezt mondtam, amit ez az asszony. Akkor is kinevettek, azóta is. Pedig ez már az ukrán éjjeliőröknek és az erdélyi menyecskéknek is olyan világos, mint a Wall Street mögött lenyugvó nap.

Sajnos az állam újraelosztó szerepével már hiába jöttem elő, az erdélyi aszszonyka megérezte, hogy csak provokálom. Ennyire nem nézett butának. Mondtam is neki, meghozta a kedvem még egy amerikai állampolgárhoz. A feleségem megörült, amikor ezt meghallotta, és elém tett egy hirdetést a helyi újságból: a közeli iskolában éjjeliőrt keresnek.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.