Egy testőr Európában

Bartus László
2015. 09. 16. · Hócipő 2015/19
Hárman üldögéltek a New York-i Edison Hotel bárjában. A testőr két számmal kisebb öltönyt viselt, és szomorú pillantásokat vetett a repülőjegyére, amelyet a német titkosszolgálat tévedésből állított ki New Yorkba. Arra a kérdésre, hova akar menni, azt mondta: „Marika”. A németek úgy értették, „Amerika”. Marika egy hosszú lábú prostituált volt Budapesten, akivel egy magyar filmbemutatón ismerkedett meg. Marika régóta szolgálta a filmipart és a kaszinók világát, de általában létszám feletti lett. Marika megsajnálta a testőrt, aki ugyanúgy nem kellett senkinek. Nem zavarta a büntetett előélet, a nyakkal összenőtt kopasz fej. A testőr becsületesen letöltötte a büntetését, súlyos testi sértés, merő félreértés. A Fradi B-közép is visszafogadta. Innen került a terrorelhárító testőrök közé.

A testőrt meglepte a hosszú repülőút, de aztán úgy gondolta, a menekültek miatt van torlódás a légtérben. A Kennedy repülőtéren csak elektromos sokkolóval tudták földre teríteni, miután nem tudott mutatni vízumot, angolul pedig csak azt a két szót ismételgette, amit a moziban megtanult: „Secret Service”. Miután kiderült, hogy magyar, tizenkét órás várakozás után kapott tolmácsot, akinek segítségével közölte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök test­őre. Erre pánik tört ki a repülőtéren, riadót rendeltek el, és keresni kezdték Orbán Viktort. Dél-Amerikába és Mexikóba induló gépek nem szálltak fel. A testőr elmondta, hogy az uniós csereprogram keretében Angela Merkel mellé került egy fél évre, Orbán pedig kapott egy nyurga német kémet maga mellé. Ekkor kapcsolódott be a CIA a kihallgatásba, és megkérdezték tőle, hogyan esett rá a választás. „Nem tudok németül” – mondta a testőr, ezért nem tudják a németek kifaggatni. „Semmit nem tudnak kiszedni belőlem.” De aztán a németek megfenyegették Orbánt, hogy beengednek százezer szíriai menekültet, ha nem viszi el a testőrét Berlinből azonnal. A testőrt először poggyászként akarták feladni, de a túlsúly miatt még ráfizetéssel sem vette át a Lufthansa.

A testőr bizonyítani akart Merkel mellett. Hátha kap egy német állást. Marikát magával hozhatná, a németek a Forma–1-en sem nézik a kort. Előbb fodrászhoz vitte Merkelt, és felhajtott parkolni a járdára. Míg a disznósajtot ette paprikával a motorháztetőn, az autót el akarták vinni a járdáról. Célzott lövéseket adott le. A fodrász után megpakolta a kocsit sörrel, borral, whiskyvel, kisüsti pálinkát is szerzett, és kihajtott a Hertha-stadionba. A meglepett Merkel kezébe nyomta a szotyolát. Félreértette Merkel dühöngését, és az elektromos szótára segítségével utasította a Hertha elnökét, azonnal hívják a páholyba a legfőbb ügyészt, az államelnököt, a Deutsche Bank elnökét és Berlin polgármesterét. A testőr a meglepett vendégek kezébe nyomta a szotyolás zacskót, és mindenki lábához odakészítette kólásüvegben a szilvapálinkát. „Kár, hogy nincs itt a Marika” – gondolta. Merkel valamit mondott az ellenzékről. A testőr erre magához hívatta a szurkolói csoportok vezetőit, pénzt dugott a zsebükbe. Másnap focihuligánok felgyújtották a ZDF állami televíziót, autókat döntöttek fel, kövekkel dobálták meg a rendőröket.

A testőr nem értette, Merkel miért nem örül. Amikor idegességében nem forgott a nyelve, a testőr tudta, mi a dolga. Merkelt autóba tuszkolta, elvitte Grazba. A kezelés után Merkel megadta magát, nyugodtnak látszott. A testőr megörült, elvitte egy kocsmába, ahol a cigánnyal húzatta. Merkel kezébe adta a magyar szöveget: „Jo estet kifanok, megjotek a fehervari huszarrok”. A testőr elment a berlini teraszok tulajdonosaihoz, és megkérdezte, mennyit fizettek zsebbe a kerület polgármesterének. Aki nem akart beszélni, azt befenyítette. Másnap átadta a listát Merkelnek, s megkérdezte, hogy mi az üzenet a polgármesternek: Brüsszelbe megy vagy előléptetik? Melyik számlájára kell a bevételből átutalni? Merkel egyre nagyobbat nézett. Amikor azt mondta, a földtörvény módosítása lesz, a testőr elment a földhivatalba, és átíratta fél Türingiát a kancellár férje nevére. Támogatjuk az ifjúság egészséges nevelését, mondta Merkel, mire a testőr intézkedett, hogy építsenek stadiont Merkel nyaralója mellé. Körbejárta a multinacionális cégeket, mindenkit megzsarolt, hogy kirúgják Németországból, ha nem fizet a kancellár alapítványába. Prostituáltakat hordott kaszinókba, és politikusoknak, ahol nem tudtak azokról semmit. Amikor Merkel elküldte, hogy készpénzre lenne szüksége, bement a Deutsche Bundesbankba, és átutaltatott Merkelnek egy nagyobb összeget.

Merkel viselkedése megváltozott. Megkérdezte a testőrt, hol látta ezt. Mire az leírta, hogy Budapesten. A kancellár ezután lemondta minden programját, és egy tolmács útján megkérte a testőrt, csináljon csak mindent úgy, mint otthon. A testőr boldog volt. Egy kínai elnök-vezérigazgatót leütött, mert okoskodott. Begyűjtette a Merkel család bankszámláit, elküldte a gazdasági minisztériumba a pontos számokkal, hogy közbeszerzés címén hány millió eurót kell havonta átutalni a számlákra. A vejének nyitott még három számlaszámot. Ekkor már a német ügyészség tartotta megfigyelés alatt a testőrt. Üzleti ügyeket intézek, mondta Merkel gyanútlanul, és mielőtt beléphetett volna a Kaufhof áruházba, a testőr kivitte a pályaudvarra, és Svájcba kísérte. Merkel követte, bankokba és svájci cégekhez vezette, készpénzeket vettek át táskában, az őket követő ügynök csak jegyzetelt. A következő hetekben a testőr kérte, hogy Merkel adja oda, milyen törvényeket akar, hogy el tudja vinni aznap megszavaztatni. A testőr egy napon keresni kezdte a „szükségállapot” tervét. A német titkosszolgálat szerzett egy magyar nyelvű kollégát a testőr mellé, akivel együtt járt sörözni. Megeredt a test­őr nyelve, végre magyarul beszélhetett. Elmondta a kocsmában, hogy ezek a németek mennyire idióták. Nem így kell csinálni. Ha ő nem lenne, ennek a Merkelnek semmije nem lenne. „Ennek a német banyának egy rendes strómanja sincs – mondta, de egyet szeret benne, hogy keletnémet és bírja a piát. – A Lőrinc barát itt naponta milliárdokat keresne a főnöknek. A kaszinók mind neki dolgoznak. Dohányipar. Előttünk risztelnek, apám. Ha valamelyik kis köcsög pattog, a főnök csak elveszi tőle a vadászterületet, amit tőle kapott.” A beépített ügynök felest rendelt: „De vannak demokratikus szabályok.” Ezen a testőr akkorát röhögött, hogy beesett az asztal alá. „Ez úgy működik jól, ha te hozod a törvényeket, tieid a cégek, te osztod szét a pénzt. Minden a kezedben van. Ezt a Merkelt a németek akár le is válthatják. Hülye ez nő?” A testőr ajánlatot tett, hogy megszerzi az egész puccs tervét, ha Marika bekerülhet jobb társaságba. Másnap felrajzolta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, cégeket, strómanokat, külföldi számlákat, kik kapják az utasításokat, mennyivel kenik az ellenzéket.

Az Edison Hotel bárjában a másik két ember levette a testőrről a bilincset. A főnökük az asztalhoz lépett, és tökéletes magyarsággal azt mondta: – Szerencsés ember. Eldöntheti, Budapestre megy, vagy menedékjogot kér. Az FBI várja.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.