A bahreini ügy

Bartus László
2016. 09. 14. · Hócipő 2016/19
„A bahreini ügy azzal kezdődött, hogy Tiborcz István fát akart olajra cserélni” – kezdődik a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációs osztályának igazoló jelentése, amely a „Szigorúan titkos és fontos!” feliratú dossziéban a heti futsaleredmények mellett várakozott Szijjártó Péter asztalán.

A jelentés szerint Tiborcz ismeretlen forrásból jelentősebb mennyiségű fát halmozott fel a birtoka közelében, amelyet egy másik tüzelőanyagra, olajra cserélne. Tiborcz István a fát traktorral szállítaná Bahreinbe, a traktor ajándék, amely kiválóan használható esküvői fotózáshoz is.

Az ajánlatban szerepelt, hogy a fa védett nemzeti kincs, igazi hungarikum, akác. Emellett jogtiszta, miután a Nemzeti Nyomozóiroda lezárta a nyomozást. Az értékét növeli, hogy egyetlen DNS-minta sem található rajta, miután a magyar rendőrség szakemberei eltüntették azokat. A fa alkalmas műerdő telepítésére a bahreini homokon, ácskapcsokkal könnyen össze lehet fogatni a gurigákat, ha Bahrein nem akarja téli tüzelőnek elhasználni, mert anélkül is túl meleg van, szólt a jelentés az előzményekről.

Ez idáig tiszta ügylet, de Tiborcz Istvánt és a traktorvezetőt sehogy sem akarta Abdul Husszein bin Ali Mirza energiaügyi miniszter fogadni, mert nincs hercegi címük.

Ekkor kellett igénybe venni a tiszteletbeli konzul segítségét, aki elmondta: nem segít a helyzeten, hogy Tiborcz Istvánt és a traktorost elkíséri Orbán Ráhel és a felcsúti masiniszta, aki fával üzemelteti a mozdonyt, mert Bahreinben a királyi család tagjainak gyerekei nem számítanak protokollszemélynek. Ezért kellett Orbán Ráhelt a miniszterelnök feleségeként bemutatni az érkező küldöttség tagjaként. Az igazoló jelentés szerint ez akkor változott át egy időre, amikor a repülőgép leszállása után Orbán Ráhelt el akarták vinni az energiaügyi miniszter háremébe, mert azt gondolták, hogy ő a miniszterelnök ajándéka Abdul Husszein bin Ali Mirzának Orbán Viktor háreméből.

Hiába tiltakozott Tiborcz István, a bahreini állami protokoll vezetője egy táblára mutatott: „Ha Bahreinbe jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”

A tiszteletbeli konzul lélekjelenléte segített, aki közölte, hogy Orbán Ráhel nem a magyar miniszterelnök felesége, hanem maga a miniszterelnök, az apja a király, Magyarország államformája felcsúti szultánság, maga a fa is onnan származik.

Ez mindenkit megnyugtatott, ezért jelent meg az arab lapokban, hogy Orbán Ráhel a miniszterelnök – zárja a bekezdést az igazoló jelentés, majd hozzáteszi, hogy miután Orbán Ráhel bármilyen utasítást adhat a minisztériumoknak és a kormány tagjainak, voltaképpen semmi hazugság nem történt. A család maga tölti be a tisztséget.

Miután Orbán Ráhelt levették két erős dervis válláról – folytatódik a jelentés –, és kitekerték a szőnyegből, amelybe becsavarták, s eltávolították a fátyolt az arcáról, az energiaminiszter irodájába hajtottak. Ott minden jól ment, Orbán Ráhel jó benyomást keltett már akkor is, amikor ült, de őszinte rajongást váltott ki, amikor a saját lábára állt.

A hivatalos tárgyaláson a kétoldalú kereskedelmi együttműködés fejlesztéséről, a fenntartható üzleti környezet kialakításáról, új befektetési lehetőségekről és globális energiaügyi kérdésekről esett szó, ahogy azt a bahreini olaj- és gázügyi hatóság, a NOGA honlapja megírta. A kétoldalú kereskedelmi együttműködés fejlesztése alatt arról esett szó, hogy Orbán Ráhel a mellette ülő kerengő vándor dervissel megalapít egy offshore céget, amely a magyar állam által megrendelt és kifizetett olajt alvállalkozóként értékesíti, és annak bevételeit saját számlájára utalja.

A „fenntartható üzleti környezet kialakítása” programpontban ismertette Tiborcz István, hogy a sikeres üzletből a bahreini partnerek mekkora kenőpénzt kapnak, az „új befektetési lehetőségek” keretében magyar letelepedési kötvényeket kínáltak bahreini üzletembereknek az Unión belüli bevásárlásaikhoz.

A „globális energiaügyi kérdések” keretében esett szó a felcsúti fa olajra cseréléséről, ami konkrét megállapodással végződött: Tiborcz István bahreini bérelt kocsiját ingyen megtankolják, a fát pedig a budapesti iszlám imaház fűtésére használják fel.

Az igazoló jelentés szerint a problémát az okozta, hogy valaki elküldte a 444.hu szerkesztőségének a Bahreinben megjelent híradásokat és fotókat, és fény derült a több száz hasonló tárgyalás egyikére. „Kommunikációs stratégiánk először az volt – fogalmaz a dokumentum –, hogy a tiszteletbeli konzul ne emlékezzen semmire, és tegyen úgy, mintha teljesen hülye lenne. Ez pontosan illeszkedik a tiszteletbeli konzulokról kialakult általános képbe.”

Miután ez nem járt sikerrel, és nem sikerült az egészet a konzul nyakába varrni, levelet írtak a bahreini partnernek, hogy Viktor király lányává fogadta Ráhel miniszterelnököt, aki egyben a felesége is, hogy a magyar örökösödési szokások szerint ráhagyhassa a trónt és a felcsúti stadiont, ezért méltóztassanak a honlapjukon kijavítani a titulust feleségről lányára. Miután utólag nem feleség, hanem lány minőségben volt jelen, a látogatást minősítsék magánlátogatássá. Ezt Bahreinben teljes megértéssel fogadták.

A tiszteletbeli konzult utasították, hogy nyerje vissza azonnal az emlékezőtehetségét, és mondja azt, hogy a déli 12 és 4 óra közötti tűző napsütésben a szieszta idejét kihasználva ugrott be Orbán Ráhel és Tiborcz István egy kávéra az energiaminiszterhez, mert a helyi Starbucks zárva volt.

A jelentés szerint a beszélgetés tartalmát rábízták a tiszteletbeli konzulra, aki a találkozónak azt a részét, amikor Tiborczot a bahreini közvilágításra tett javaslata után egy nagy kővel a nyakában a tengerbe akarták dobni, a gyöngyhalászat képével helyettesítette.

Mivel várható volt, hogy a Lázár János által tartott hetenkénti stand-up comedy alkalmával is felmerülhetnek kérdések, a jelentés szerint Lázárt is eligazították.

Eszerint az Orbán Ráhelre vonatkozó állításokat nevezze „keleti túlzásoknak”, hogy Orbán Viktort olyan elismerés övezi a világ fejlett részein, mint az azeri és a kazah térség, hogy dicsekedni akarnak azzal, hogy a lányát fogadhatták. De azért, hogy még jobban dicsekedhessenek egymás előtt, Orbán Ráhelt az apja feleségének nevezték. Ez a fékezhetetlen versengés vezette őket, melyet nekünk meg kell értenünk.

Lázár János azonban a heti comedy hevületében elragadtatta magát, és azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök annyira vonzó férfi a világ szemében, hogy nem csodálkoznak, ha ilyen szép fiatal felesége van, akinek egy pocakos miniszterelnök lenne a halála. Amikor Lázár azt mondta, a magyar miniszterelnökre nézve hízelgő, ha azt gondolják, ilyen csinos és fiatal felesége van, „azonnal hívtuk az MTI-t, le ne írja, hogy Lázár öreg ronda banyának nevezte közvetve Lévay Anikót”, írja a jelentés, és ezt a protokollbakit, az ügyben az egyetlent, sikerült is elhárítani.

Az igazoló jelentés ezután javaslatot tesz arra, hogy Szijjártó Péter a bahreini minisztert a külügyminisztérium protokollszabályainak megfelelően hülyézze le, nevezze alkalmatlannak. A bahreini emberek közismerten nem tudnak magyarul. A dokumentum azt indítványozza, hogy Orbán Ráhelt mielőbb koronázzák meg a hasonló szituációk elkerülése érdekében, mert esetében még azt sem lehet kommunikálni, hogy saját pénzén menne bárhova. Neki ilyen nincs.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/12  •  VI. 5. – VI. 18.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor olyan népszerű Európában, mint az övsömör! Kimond dolgokat, főleg a tudatlanságból eredő félelemre alapozva Bartus László: Feltörték Szijjártó Péter agyát! Váncsa István szerint Orbán ne az Európai Unió vezetője legyen, ő ennél többre hivatott, legyen Afrika és Óceánia vezetője is! Smuzewitz Ilona: Anyám nem akar jachtot venni, mert nem tud úszni, de elég, ha a könyvelő tud úszni Farkasházy Tivadar: A háborúpárti lapok persze megint hazudnak a trónörökösnő 16 milliós táskájáról, mert azt már 8 millióért is meg lehet kapni akciósan Havas Henrik jelen volt a Karmelitában, amikor eldöntötték, Orbán lesz a következő magyar űrhajós, az országot pedig Ráhelre hagyja Dési János: a zuglói kiskertekre parkoló fociszurkolók hatásáról az önkormányzati választásokra Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor megtalálta a III. világháború történelmi atlaszát A Heti Kamu megtudta: Trump a büntetésvégrehajtási intézménnyé alakított hatvanpusztai dácsában fogja letölteni börtönbüntetését
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.