Két levél

Kéri László
2018. 01. 17. · Hócipő 2018/02
Most, hogy a hatalmi szféra levelezésével közvetlenül fordul az ő népéhez és az egyoldalú segítségkérés is így divatba jött, az itthoni gyűjteményemben én is találtam két olyan levelet, amelyből kiviláglanak e szokások mintázatai és történelmi előzményei.
Kéri LászlóTisztelt Vezérigazgató Úr!

Ha máshonnét nem, akkor a televízió híradójából bizonyára értesült arról, hogy az Ön bankját az éjjel kirabolták. Pontosabban szólva – kiraboltuk. Az Önök széfjeiből elvittünk mindent az utolsó fillérig. És éppen ez az a probléma, ami miatt a segítségét kérnénk. A helyzet ugyanis az, hogy nem számítottunk ekkora zsákmányra, csupán két kocsival érkeztünk a helyszínre, amiket tele is pakoltunk színültig. A zsákmány nagy részét viszont nem tudtuk máshová tenni, csak az Ön hivatali kocsijának csomagtartójába, amely éppen a bank mélygarázsában parkolt. Erről Ön most még nem tudhat.

Sajnos mi nem tudunk visszamenni az Ön autójáért, mert a Teljesen Értelmetlen Központ (TÉK) egyenruhásai légmentesen lezárták az egész környéket. Ezért kérjük Önt arra, hogy szíveskedjék az autójával egy – általunk későbbi telefonhívással megadott – helyre kihozni mindazt, amit kénytelenek voltunk a csomagtartójában hagyni. Belátjuk, első hallásra/olvasásra szokatlannak hat a kérésünk, de higgye el nekünk: mi is sokat törtük a fejünket, és pillanatnyilag nem látunk más megoldást. Ebben a súlyos helyzetben Ön az egyetlen olyan személy, akinek szabad ki- és bejárása lehet a sajnálatos módon lezárt környékre.

Ígérjük, a jövőben kellő diszkrécióval kezeljük az Ön alkalmi segítőkészségét, és ha a későbbiekben újabb bankalapításra szánná magát, nem leszünk hálátlanok.

P.S.: S még valami, majdnem elfeledkeztünk egy fontos mellékkörülményről. A széfek kiürítésekor nem volt módunk a zsákmány tartalmának részletes vizsgálatára, ám az elmúlt egy-két óra során hamar meg tudtuk állapítani, hogy a valuták, aranyrudak, készpénzállomány, kötvények és egyéb javak közé sajnálatosan belekeveredtek az Ön személyes dokumentumai is. Ezek között például az a fényképsorozat is, amelyen Ön meglehetősen érdekes pozitúrákban látható együtt azzal a fiatal hölgygyel, akinél a mostani éjjelen is tartózkodott. Továbbá azok a papírok, amelyekből egyértelműen kideríthetők ama trükkök, amelyekkel az Ön személyes vagyona nyilvánvalóan mások rovására a jelenlegi szintjére duzzadt fel. Mi semmiképpen sem szeretnénk ezeket a papírokat az Állami Szívatószék (ÁSZ) kezeihez eljuttatni. S e vélhetően rosszhiszemű szándék megakadályozásáért e pillanatban éppen Ön tehetné a legtöbbet.

Szíves együttműködéséért előre is köszönettel tartozunk,
NBE
(Nemzeti Bankrabló Egylet)Tisztelt Szovjet Állampolgárok!
Kedves Elvtársak!
Sztálingrád Hősies Népe!


Az Önök áldozatkész és csodálatra méltó magatartása indított engem arra, hogy ebben a súlyos történelmi helyzetben Önökhöz forduljak segítségért. Én, mint a német nép nagyhatalmú vezetője mindenkinél jobban megértem és átlátom az Önök nehéz helyzetét, és azt is tudom, hogy Önök is mint­egy egymilliónyi katonát vesztettek abban az ütközetben, amit még a múlt nyáron kezdeményeztünk az Önök városának elfoglalásáért. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy a mi veszteségeink sem kisebbek az Önökénél. Sőt, a múlt héten, a fegyverletételkor (amellyel én semmiképpen sem értettem egyet) negyedmilliónyi német és egyéb szövetséges katonánk esett fogságba. Azt is tudom, hogy a jelen körülmények között az ő ellátásuk is páratlan nehézségek elé fogja állítani az Önök hazáját.

Éppen e gondokra tekintettel jutottam arra az elhatározásra, hogy e reménytelennek tűnő helyzetben kérjem az Önök segítségét.
Először is, Önöknek is az lenne a legjobb megoldás, ha ezt a negyedmillió hadifoglyot szabadon engednék, mert az Önök csapatai is az éhhalál szintjéig lettek ki­éheztetve, és amúgy sem tudnák táplálni ezt a felfoghatatlan méretű fogolyállományt.

Másodszor, Önöknek is az lenne a legjobb, ha fegyvereik, utánpótlási készleteik nagy részét átadnák a szabadon engedetteknek, mert így Önök is könnyebb feltételek mellett tudnának tovább haladni Nyugat felé.
Harmadszor, ez a hosszú és kiszámíthatatlanul véres csata is arról tanúskodott, hogy jobb lenne, ha a német haderő békében és zavartalanul juthatna el a bakui olajmezőkig. Felesleges lenne újabb értelmetlen áldozatokat hozni egy olyan cél megakadályozásáért, melyet úgysem lehet meghiúsítani.

Végül, lenne még egy tiszteletteljes kérésem. Ez a sztálingrádi csata a sikertelen légi felmentési kísérletek és a számtalan repülőgép-veszteség miatt sokkal, de sokkal nagyobb anyagi áldozattal járt annál, mint amivel a háborús költségek előzetes becslése során számoltunk. Az Önök nagylelkűségét megismerve, továbbá szembesülve azzal a mérhetetlen emberi tartalékkal, amelyet eddig ebben a háborúban felmutattak, arra kérném Önöket, hogy egyéni adománygyűjtés útján járuljanak hozzá a német haderő további hadműveleteinek biztonságosabb finanszírozásához.

Ígérem, ha Berlinben járnak, mi sem leszünk hálátlanok, és nem fogjuk elfeledni az önök nagylelkű hozzájárulását a háborús sikereink végső teljesüléséhez.
Adolf Hitler,
Berlin, 1943. február 9.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2019/2  •  I. 16. – I. 29.
ORBÁN SZOBOR A KOLOSTOR FALÁN? Szent Mihály útján suhant esztelen - Orbán Viktor Mihályról mintázva? Para-Kovács Imre szerint a 44-es úton nincs megállás Farkasházy Tivadar Kafka és Orbán Kastélyáról Bakács Tibor és Trunkó Barnabás a Gundel-menzáról avagy Ilkovics a Várban Lengyel László Márairól, Esterházyról, Pilinszkyről, Amos Ozról Smuzewitz Ilona a gyerekeknek szánt parlamenti szánkók sorsáról Ágh Attila az Orbán egy Gömböc súlyosbított változatáról Majláth Mikes László felfedezte az Orbán Médiaalapítvány horthysta elődeit Egy őrült naplója Kövér László tolmácsolásában
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.