Helységnévváltozás

Kéri László
2014. 04. 02. · Hócipő 2014/07
Kiskungyarmat polgármestere hetek óta komoly gondban volt. A városka lakóinak nem jelentéktelen része fokozódó izgalommal készült a Nagy Tavaszi Békemenetre, ám az ünnepi előkészületeket rendre megzavarta az a nehezen megoldható probléma, hogy mi legyen a város nevével. A városban igen nagy befolyással rendelkező kormánypárti frakció hangadó képviselői egyre hangosabban morgolódtak amiatt, hogy ezen a nagyszabású, az Egész Nemzetet megmozgató rendezvényen mindenki szeme láttára válhatnak nevetségessé. „Hogy néz már majd ki…? Elöl mennek a szabadságharcosok és viszik az ötvenméteres feliratot: „Nem leszünk gyarmat!”. Mi meg mögöttük, a fejük fölött tartjuk a városunk nevét mutató táblánkat??? Mindenki rajtunk fog röhögni, még a következő Hócipő címlapján is velünk fognak szórakozni…” – dühöngött joggal a helyi frakcióvezető.

Szó szót követett, a polgármester érezte, hogy még a székébe is belekerülhet ez az ügy, ha előbb-utóbb nem talál valami megnyugtató megoldást. Felhívta hát az országos önkormányzati szövetség központját, és elkérte valamennyi olyan városi kollégája címét, telefonszámát, akikről joggal feltételezte, hogy hasonló gondok gyötrik.

Legelébb a balassagyarmati polgármestert sikerült elérni, aki elmondta, már túl vannak ezen a nehézségen, mert a város még a múlt héten úgy döntött, hogy nevet változtat. Ezután Balassakétharmad lesz a nevük, s a minisztérium kedden – soron kívül – jóvá is hagyta kérésüket. Következett a fehérgyarmati polgármester, akitől meglepően hasonló híreket hallott. Náluk is komoly vitákat okozott az, hogy merjék-e magukat ily módon nevetségessé tenni, s a képviselőtestület az ő városukban is a gyors névváltoztatást találta a legmegfelelőbb megoldásnak. Ők már Fehér-NER-ként fognak felvonulni, méghozzá a Központ azt is elintézte, hogy azonnal a legelső sorban kapjanak helyet, ezzel is kifejezve a jó példa követendő mivoltát. Kiskungyarmat vezetője egyre növekvő izgalommal hívogatta ezek után a Füzesgyarmati Polgármesteri Hivatal számait, s amikor végre sikerrel járt, nem csalódott. Sőt. Olyan új összefüggéseket és lehetőségeket tudhatott meg, amire legmerészebb álmaiban sem számíthatott volna. A füzesgyarmatiak sokkal korábban ébredtek, mint a többiek, s ők már nemcsak a névváltoztatáson voltak túl, hanem azóta folyamatosan élvezik e merész döntés valamennyi váratlan következményét. Készítettek ugyanis egy nagyon körültekintő költségvetést, mielőtt felvették volna a Füzesnemzet elnevezést. Kiszámolták, hogy mi mindent kell megváltoztatni, kezdve a pecsétektől az összes hivatalos papír fejléceiig, nem beszélve az újrafestendő táblák tömegeinek költségéig. Megdöbbenésükre olyan összeg kerekedett ki, amely elvitte volna – az idei évre amúgy is jócskán megcsapolt – költségvetésük túlnyomó részét. A kormányhivatalban azonban azt a tanácsot kapták, hogy bízzák meg a változtatások lebonyolításával a KÖZGÉP-et, hiszen amúgy is e cég végzi a közelükben folyó valamennyi beruházást. Így is tettek, s legnagyobb meglepetésükre e cég segítségével az elkülönített uniós forrásokból olyan fejlesztési összegekhez jutottak, amelyekre egyébként évtizednyi távlatban sem lett volna esélyük.

Kiskungyarmat polgármestere ezek után nem habozott tovább, mert már tudta, hogy a közösségének egy-két napon belül határozott és előremutató döntést kell hoznia. Még a biztonság kedvéért megkereste Rábagyarmat polgármesterét is, akit nem volt könnyű fellelni, ugyanis már egy hónapja Rábafüggetlen néven ismeretes a település, csak éppen a kiskungyarmatiak nem értesültek róla. Ottani kollégája is arról számolt be egyébiránt, hogy a gyors névcsere költségeit fedezendően ők is rendkívüli, s korábban elképzelhetetlen méretű segítséget kaptak a kormányzati tartalékokból. Még stadiont is építhetnek – feltéve, hogy a létesítmény avatására megfelelő személyt kérnek fel. (E rejtély megoldására nem kellett nagyobb energiákat fordítaniuk, így az új stadion két héten belül el is készült.)

Kiskungyarmat polgárai a névváltoztatás hírét igen nagy örömmel fogadták, de azonnal két pártra szakadtak. A városka lakóinak egyik fele úgy vélte, hogy a legmegfelelőbb és leginkább előremutató, korszerű megoldás az lenne, ha a jövőben a Kiskunrezsicsökkenés nevet vennék fel. A város másik fele viszont úgy gondolta, hogy ez a megoldás túlságosan szépelgő, és azt sejteteti, mintha a rezsicsökkenés valami égi adomány, magától is bekövetkező természeti jelenség lenne. Ezért ők amellett kardoskodtak, hogy a várost ezek után Kiskunrezsicsökkentés-nek kellene hívni. Ez a T-betű ugyanis összehasonlíthatatlanul hívebben, s történetileg is sokkal pontosabban fejezné ki azt, hogy ez a kivételes jelentőségű akció csak nagyon is tudatos, mondhatni történelemformálón jövőbe mutató szándékoknak köszönhetően válhatott sorsfordító eseménnyé. A konfliktus óráról órára forrósodott, s a település lakói soha nem tapasztalt hevességgel vetették bele magukat az ütközetbe. A közszolgálati csatornák, a Hírtévé munkatársaival együtt, vállvetve számoltak be a lokális rezsiharc állásáról, esténként politológusok bevonásával latolgatták a várható esélyeket, továbbá azt, hogy az egyes megoldásoknak milyen hatásuk lehet majd a választási eredmények végső alakulására. Az Akadémia elnöksége ezúttal meglepően tartózkodott a nyílt vélemény-nyilvánítástól, mondván, hogy a tudományos kutatások jelenlegi fejlettségi szintje nem teszi lehetővé az egyértelmű állásfoglalást. Az újonnan létrehozott Stratégiai Nyelvkutató Intézet viszont csak egyéves határidővel vállalta volna a nagyon is profiljába illő feladat megoldását, mert az elmúlt egy-két hétben a kiskungyarmatihoz hasonló jelentőségű és szerkezetű ügyek tömege százával ömlött reájuk. Azt tanácsolták, hogy jobb lenne, ha a kormányfőre bíznák a megoldást.

S valóban… Nagyon érett már annak az esélye, hogy a vita egyértelmű eldöntése közvetlen miniszterelnöki beavatkozásért kiáltson, amikor egészen váratlan helyről érkezett meg a kézenfekvő megoldás. A városban addig csekély befolyást felmutató Jobbik-frakció javasolta, hogy a város új nevét ezek után csak rovásírással lehessen használni. Mert a rovásírásos változat eltünteti-feloldja a dilemmát, ugyanis azt lehet így is, meg úgy is értelmezni, hiszen mind a két változatot tartalmazza. A feszült (vagy feszített?) nyugalomban várakozó milliókat az esti híradók különkiadások útján értesítették a jó hírről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/9  •  IV. 26. – V. 9.
ROGÁN ÉS A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK Smuzewitz Ilona a szomorú és sértődött csecsenekről Farkasházy Tivadar elismerte, hogy 636 társával ő volt a Sándor-palota harmadik mázolója Para-Kovács Imre tudósítása a civil szervezetek több tízezres szívecskéjéről Bakács Tibor Settenkedő végre bevallja, hogy Szabadkára átdobott Soros ügynök Trunkó Barnabás számba vette Forbesz Forbeszovics vagyonát Exkluzív háromoldalas képriport Rogánról és bizniszeiről Látta ön már Gulyás Mártont lila nyakkendőben, Trump sapkában az M1-es tudósítójaként? A Heti Hamu megtudta, tenyérgombától szenved Orbán Viktor
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.