Extrém sportok

Egy olyan tévénéző feljegyzései, aki minden este összekeverte a csatornákat

Kéri László
2004. 09. 01. · Hócipő 2004/18
Ránézett a magyar politikai elit a nyár közepén a naptárra, és elszörnyülködve látta, hogy augusztus második felében, tizenharmadikától huszonkilencedikéig az olimpiai események töltik ki a leendő műsoridő kilencven százalékát. Behívatták a kreatívokat és megkérdezték tőlük: mit lehetne tenni annak érdekében, hogy legalább néhány napra visszaszerezzék a közfigyelmet?

Némi tanakodás után a profik azt javasolták, hogy - próbáljanak meg a párt- és kormányzati versenyzők alternatív olimpiát szervezni, de lehetőleg ugyanezekre a napokra. A legélesebb eszű tanácsadó másnap azzal állt elő, hogy az lenne a legcélravezetőbb, ha legalább egy-két nappal megelőznék a nyitóünnepséget, hiszen ily módon eleve biztosított lenne a médiafölény. A vezető politikusok közül néhányan tamáskodni kezdtek - mondván, az elmúlt két és fél év során legfeljebb pillanatokra tudtak valami olyan eseményt produkálni, amely alkalmas lett volna a közvélemény érdeklődésének felkeltésére, miért pont most tudnának valami olyasmit, amire eddig sem voltak képesek.

Összeült párt, kormány, elnökség, választmány és ügyvivők garmada, s úgy döntöttek - ahány nap, annyiféle sportágban próbálnak egymással megküzdeni. A miniszterelnököt biztosították arról, hogy ő kezdheti el a versengést, s lehetőleg tízpróbában induljon. Cserében megígérték neki, hogy ebben a versenyszámban senki más nem fog rajta kívül elindulni. Neki is látott a jelölt, ám a szakírók némi rémülettel vették észre, hogy a versenyző fölcserélte a hagyományos sorrendet, s valami félreértés nyomán újból és újból akadályfutással próbálkozott, noha már az legelső léceket is rendre leverte. Másnap az eddig megbízhatónak tartott partnerek gyülekeztek a pálya mellett, s ők azzal lepték meg az energikus, erőtől duzzadó s váratlanul nagy-nagy önbizalommal fellépő versenyzőt, hogy ők - vele szemben - cselgáncsban indultak. Mire a kormányfő észbe kapott volna, addigra már olyan ponthátrányba került, hogy esélye sem nyílott a küzdelem hosszabb távú folytatására. Egyedül abban bízhatott, hogy az eddig megbízhatónak mutatkozó partner eljut majd a döntőig, s így ő legalább visszamérkőzhet a vigaszágon.

De nem volt egészen türelmes, s nem várta ki a következő fordulókat, hanem úgy vélte, hogy az lesz a legcélszerűbb, ha sportágat vált. Sulyokvetéssel próbálkozott tehát - hagyományos, magyar és sikeres ágazat, számtalan elődje került már be a Nemzeti Pantheonba, váratlan dobásokkal. Elsőre jól mozgott, a forgással sem volt baj, szemmel láthatóan a selejtezőszinttel könnyedén birkózott meg. Másodikra valóban nagyot dobott, egész este őt mutatta valamennyi tévéműsor. Mármár mindenki győztesnek látta őt, amikor jött a váratlan hír. El kell mennie doppingvizsgálatra. Erre nem volt lelkileg felkészülve, ezért úgy vélte, hogy megint az segít, ha sportágat vált.

Az első napok alapján teljesen indokoltnak látszott az a döntés, ha az addig nagyszerűen alakuló vízipóló küzdelmeibe veti bele magát. Be is szállt rögvest, de nem számolt azzal, hogy a küzdelem hevében a nála nagyobb versenyzési gyakorlattal rendelkezők között semmiféle esélye nem lehet. Pillanatok alatt víz alá nyomták, s ennek elviselésére láthatóan teljesen felkészületlen volt. Begurult, rugdalózni kezdett, s a bírók ezt azonnal kiszúrták, hiszen azonnal látszott, hogy fogalma sincs a víz alatti szabálytalankodás bevett szokásainak gyakorlatáról.

Ki is állították, de azonnal vég nélküli vita kezdődött arról, hogy véglegesen, csere nélkül - avagy cserével? Ő úgy hitte magáról, hogy csere nélkül, a többiek viszont mindannyian azt gondolták, hogy cserével, de: véglegessel. Ezután elszabadult a pokol, a medencében is, meg a parton is. Miután a média folyamatosan közvetítette a küzdelmeket, elindultak a szurkolók az ország minden sarkából, mert ők sem akartak kimaradni e páratlan küzdelem végkifejleteiből. Három nappal későbbre össznépi szpartakiádot hirdettek a szervezők, rájöttek, hogy ez az egyetlen mód, ahogyan megelőzhetik az egykori mhk-mozgalom váratlan újjáéledésének totális sikereit. Nagy hirtelen mindenki sportolni akart, meg még abba is szerettek volna beleszólni, hogy ki nyerheti meg a legvégső versenyeket, úgy tűnt, hogy a váratlan mozgásvágy maga alá temethet minden előzetes elképzelést.

A legtapasztaltabb sportvezetők egyike végül előállt azzal az ötlettel, hogy: tartsanak zárt kapus mérkőzést, de - mondják meg a szurkolóknak, hogy végül is az ő szimpátiájuk lesz a döntő tényező. Mindez ugyan képtelenségnek hangzott, de addigra már akkora volt a zűrzavar, hogy a magyar néző bármiféle őrültséget készpénznek vett.

Vészesen közeledett az olimpia zárónapja, félő volt, hogy az ünnepnapok elmúltával észhez térnek az emberek, és elkezdenek gondolkodni azon, mi is történik előttük/értük/helyettük. Ezért az ötletgyárosok azt javasolták a még küzdőképes politikai csapatoknak: menjenek szép csöndben és nyugodtan haza. Készüljenek az őszi bajnokságra, törődjenek bele megint abba, hogy a hét végi rendes bajnoki fordulókban már csak a legelvetemültebb drukkerek lesznek kíváncsiak a megszokott játékukra.

A fiúk lehorgasztott fejjel hazabandukoltak, s fájó szívvel gondoltak azokra a szépséges augusztus végi napokra, mikor is mindenki az ő küzdelmeik részleteivel volt elfoglalva. Volt egyszer egy olimpia, igaz, magyar versengéssel, apait-anyait beleadva, végre egy olyan két hét, amikor senki sem tudhatta: mit hoz a holnap. S még azt sem tudjuk, ki doppingolt igazán, a győztes, avagy a vesztes...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/9  •  IV. 26. – V. 9.
ROGÁN ÉS A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK Smuzewitz Ilona a szomorú és sértődött csecsenekről Farkasházy Tivadar elismerte, hogy 636 társával ő volt a Sándor-palota harmadik mázolója Para-Kovács Imre tudósítása a civil szervezetek több tízezres szívecskéjéről Bakács Tibor Settenkedő végre bevallja, hogy Szabadkára átdobott Soros ügynök Trunkó Barnabás számba vette Forbesz Forbeszovics vagyonát Exkluzív háromoldalas képriport Rogánról és bizniszeiről Látta ön már Gulyás Mártont lila nyakkendőben, Trump sapkában az M1-es tudósítójaként? A Heti Hamu megtudta, tenyérgombától szenved Orbán Viktor
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.