Amerika retteg

Bartus László
2014. 10. 29. · Hócipő 2014/22
„Magyarországon egyelőre egyetlen biztos dolgot lehet tudni. Szijjártó Péter nincs a korrupció miatt Amerikából kitiltott magyar állami tisztviselők listáján. Az ígéretek országának külügyminisztere be tudott lépni Amerikába, ami a dunakeszi futsal-csapat támogatásainak ismeretében rossz fényt vet az amerikai külügy alaposságára” – így kezdődik az Obama elnöknek írt jelentés, amely a várható magyar válaszlépések miatt keletkezett pánik óráiban íródott. „A falusi kispályás csapat az állami megrendelésekben érdekelt Por­sche Hungária autójával jár idegenbeli meccsekre, de támogatja a csapatot a TEVA, a Nokia-Siemens Network és mások – idézik a magyar sajtót. – Köztük a Közgép nevű cég, amely százmilliárdos állami megrendeléseket kap évente, és semmi olyan szolgáltatást nem nyújt, amelyet a dunakeszi kispályás focicsapat közönsége igénybe vehetne.

A győri kosárlabdának tízmilliós önkormányzati támogatást szerzett Mr. Szijjártó, majd a klub egy Audi A4-est bérelt neki ebből a pénzből” – folytatódik a jelentés, amelyben fotókat mellékeltek Szijjártó külügyminiszter 700 négyzetméteres házáról, amelyet a húszmilliós cégadóssággal küszködő szülei pénzéből vett. Előtte az azeri Araz Nahicseván csapatával avatták volna a felújított Dunakeszi Sportcsarnokot, de a baltás gyilkos kiadatása miatt feszültté vált légkörben lemondta a meccset Szijjártó Péter, a Magyar–Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság elnöke, aki előtte azeri infrastrukturális befektetésekről tárgyalt” – folytatódik a jelentés, amely az Orbán Viktor háza mellett épült futballstadion képeivel zárul.

A jelentés mellé csatolt elemzésnek arra kellett választ adnia, hogy „a kleptokrácia visszaszorítására született 7750-es elnöki rendelet” értelmében Szijjártó hogyan juthatott át a határon, ha még illegális fakitermeléssel vádolt kambodzsai hivatalnokok sem, figyelembe véve Tiborcz István fakitermelő traktorját is. A válasz szerint csak amerikai cégeket érintő korrupciós ügyekben jártak el. Ha a rendeletet kiterjesztenék valamennyi állami korrupciós ügyre, őrizetbe kellett volna venni a teljes magyar kormányt, közreműködőként pedig a fél országot. „Ezért nem tudja a lakosság, ki az a hat, akit ebből a halmazból kiválasztottak” – szólt a hivatalos magyarázat.

Ez a jelentés hevert Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes asztalán, amikor Szijjártó Péter mondanivalóját azzal kezdte, hogy „zéró toleranciával viszonyulunk a korrupcióhoz. Harcolunk a korrupció ellen. Örömmel együttműködünk az Egyesült Államokkal a korrupció elleni küzdelemben. Az egyetlen dolog, amire szükségünk van, az a hiteles információ”. Az amerikai lapok szerint a tárgyalás feszült légkörben zajlott. Ez egészen pontosan azt jelentette, hogy amikor Szijjártó azt mondta, „az Egyesült Államok a barátunk, az Egyesült Államok a legszorosabb szövetségesünk”, Victoria Nuland felállt, és az asztalon található hamutartót Szijjártó fejéhez vágta, íróasztalát felborította, a székével feldőlt Szijjártó nyakára lépett, és a darabokra tépett jelentés darabkáit Szijjártó szájába tömte. Ekkor lépett közbe a biztonsági szolgálat, és Szijjártó fejét kiszabadította Victoria Nuland térdei alól. Közös fotó a találkozó után nem készült, és a közös nyilatkozat is elmaradt.

Az államtitkár-helyettes védekezésül azt mondta, hogy azt már nem akarta megvárni, amikor Szijjártó a magyar gazdasági csodáról és sikertörténetről beszél, attól tartott, hogy amikor a demokrácia iránti elkötelezettség következik, a papírvágó késsel elvágja a torkát. A találkozó meggyőzte őt, hogy Szijjártót Guantanamóra kellett volna szállítani. Nem volt nála bilincs, ezért folyamodott a szék lábához, amellyel fejbe is verte. Az elnöki stáb elismerte, hogy Szijjártót túl magas szinten fogadták, elég lett volna vizsgáló ügyészhez vinni, és ha már úgy alakult, hogy Victoria Nuland a körömvágó ollójával kis híján levágta a fejéről a taraját, hiba volt elengedni. A stratégiai elemzők, akik korábban már megbízható profilrajzot adtak Pol Pot-ról, Kim Dzsongilről, Idi Amin-ról és Szaddám Huszeinről is, válaszlépések sorozatát várják a magyar kormánytól.

A kezdeti elégedettség után felülkerekedtek azok a hangok, hogy túllőttek a célon. Magyarország érzékeny arra, hogy megkapja a kellő tiszteletet. A baltás gyilkos hollétét kezdte kutatni a CIA, aki magyar zsoldba állhatott, Szijjártónak mindenképp hálás. Az FBI szerint az elmúlt hónapokban jelentősebb polóniumfelvásárlás történt Oroszországban. Orbán a hadsereg fejlesztéséről beszélt, és valamit beépítenek a szemekbe. Hende távcső nélkül is látja, amit ők távcsővel sem. A pánik erősödött, amikor kiderült, hogy az elmúlt hónapban kétszer futott be valaki a Fehér Házba, és mindkettő magyar volt. A Secret Service szerint a behatolások próbák voltak, és Orbán Viktor befutását készítették elő. Az egyik elfogott behatoló vallomása szerint ha Amerika nem adja meg a kellő tiszteletet neki, Orbán beszalad a Fehér Házba, és reális veszély, hogy „futóforradalomra” hivatkozva eltörli az amerikai Alkotmányt. Műholdfelvételeken az látszik, hogy éjszakánként a felcsúti stadionban sprinteket gyakorol.

A pánik tovább nőtt, amikor kiderült, hogy a Békemenet szerint százmillió indiánt mészárolt le Amerika, akik a magyarok ősei voltak. Egyes történészek szerint érvényben van az 1941. december 12-én Amerikának küldött hadüzenet, mert az Alaptörvény szerint Magyarország akkor még szuverén állam volt. A Pentagon szerint gazdasági szankciók várhatók először, amelyekkel Amerika gazdasági erejét megtörik. Amerika felé is elzárják a gázcsapot. Hernádi Zsolt nem ad olajat egyetlen olyan országnak sem, ahol korrupció miatt körözik, ezt kiterjeszti Amerikára is. A Coca-Cola helyett magyar málnaszörpöt isznak, a farmert betiltják, megadóztatják, majd lekapcsolják az internetet. Kötelező lesz a lila nyakkendő, amit Mészáros Lőrinc csatornázó cége gyárt. A begyűjtött Apple gépeket nyilvánosan elégetik. Szijjártó nagy mennyiségű Szokol rádiót rendelt Moszkvából, és azeri-kazah népdalokat Elvis Presley CD-k helyett. Magyar megrendelésre felújították Zaporozsecben az autógyártást. Andy Vajna legyártatja a Felszabadítás című film újabb öt részét, Orbán Viktor szerepében Sylvester Stallone. Cserébe adómentesen megkap minden kaszinót. Utána átvezényelhetik a magyar légierőt a Fradi Stadion fölül Pearl Harbour légterébe.

„Nem lehetne ezt megelőzni?” – kérdezte elcsukló hangon az elnök. „Miért nem nevezzük meg inkább azt a hat embert, a többinek meg adjuk meg a tiszteletet?” Tétova pillantások után közölték, hogy nem lehet őket szétválasztani, az ország egésze így működik. Ha ezeknek megadjuk a tiszteletet, akkor a kleptokráciáról szóló elnöki rendeletet meg kell fordítani, kitüntetéseket kell adni a korrupcióra épülő diktatúráknak, mondta a külügy képviselője. A legaggasztóbb, hogy Lázár az Amerikával való szorosabb kapcsolatokról beszélt, ez könnyen azt jelentheti, hogy le akarják zárni a határokat. A magyar modell veszélyesebb, mint az ISIS, mert arról mindenki tudja, micsoda. De ha Szijjártó Péter azt mondja, hogy „a magyar kormány bel- és külföldön egy­aránt kifejezi értetlenségét a korrupciós vádakkal kapcsolatban, nincs tudomásuk ilyesmiről, és ha az amerikai fél nem segít, nem is tudják, hol kutakodjanak”, az veszélyesebb, mint az Iszlám Állam.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.