Migropop

Uj Péter
2016. 08. 17. · Hócipő 2016/17
Hogy lenne már vége ennek a nyárnak!

Fél tucat didergő, sortos-topos-nyáriruhás, szőke, hófehér bőrű holland és/vagy germánféle lány töltögeti a Batthyány csarnok sarkán a félliteres Royal vodkákat másfeles Sprite-palackokba. (Lentiben azt csináltuk, hogy a dobozos üdítőkbe injekcióztuk a pálinkát, mert a kapuügyeletes ellenőrizte, hogy bontatlanok-e.) Mellettük egy árva fekete fiú (holland és/vagy germánféle) rasztásodik. Es­teledik már, esik is, igyekezniük kell, hogy elérjék a nagyszínpadon Schmuck Andort és Sarka Katát.

Idén, először életemben, egy percre se megyek ki a Szigetre. Rihannázik ott elég DJ Metzker Viki. Még elkapnák valamit.

Bámulok kifele a kávézó ablakán, a csarnok oldalát, előttem egy szomorú amerikánó, mellette szánalmas paleoszendró. Kardfogú tigrisből. Megjegyzem, az a kurva ősember elég szar szendvicseket csinált. Nem lehetett könnyű egy szál kőbaltával.

De attól még szar.

Kérek mindjárt egy kisüveges, kézműves melankólát.

Lennák szíves arrább ülni egy kicsinyt – javasol oda, ellentmondást csak ímmel-ámmal tűrőn a pincészerű kisasszony, akiben egyébként semmi pincérszerű nincsen, és ezt nem pejorativizálva említem. (Pedig nem derogálna ledegradálni.) A vízilabdameccs – bök a fal felé, amin, most veszem észre, fehér vászon feszül, én meg pont a projektor előtt ülök. Elakad a testemen a fénysugár. Ha elég nagy lenne a tömegem, csak meggörbíteném. (Persze mindennek megvan a hátulütője: ha tényleg akkora lenne a tömegem, akkor nem csak a fényt görbíteném meg, nyilván, hanem mindent, sőt belém zuhanna rögtön az egész kávézó, a projektor, a pincércsaj, a bárpult, a Batthyány csarnok, a vodkákat átpalackozó holland/germán tinédzserek és a többi, nem kell mondani. Szakadjunk már le erről!)

Tehát, hogy a vízilabdameccs. És már üvölt is Gundel B. Jenő, nem hallom a saját amerikánómat meg a paleoszendrómat. Szertenézek a kávézóban, párok diskurálnak (illetve diskurálnának, ha hallanák egymást Gundel B. Jenőtől), egy férfi újságot olvas, két néni a süteményébe mélyed, holland és/vagy germánféle lányok Sziget-szalaggal szendvicseznek hollandul/germánul – ki akarna itt vízilabdát nézni? Senki, nyilván. Aki akarna, otthon maradna, nézné, nem ülne be szerda kora este egy kávézóba a paleoszenyák közé. De kell. Hazafias kötelesség. És különben is, minek lenne akkor a projektor?! Pláne a vászon?!

Elhallgat Jenő a projektorban, szignál, máris egy öltönyös kérdezi, van-e egy percem-e, és azzal a lendülettel kezdi a migrózást biturbó, de annyira, hogy már neki is fáj. Tíz perc sportra öt perc migrózás, ezért rendezik szerintem az egész olimpiát.

Másnap a Földes Józsinál ülök, nyomom a szódát, mint süket a pattanást. A rántott csirkecomb uborkasalátávalról nem is beszélve. Apró hangszórókból duruzsol étteremszerte a kereskedelmi média. Búgó hangú, galamblelkű DJ konferálja felfele meg lefele a számokat, igazi öregzöldek: a Neotontól a Kétszázhúsz felett. Nem mondom, rántott csirkecombhoz elmegy. Megint búg a galamblelkű, új szám, Modern Talking, Nádasdy Ádám halhatatlan popduója, és a Seriserilédi (takarító néni, satöbbi, pedig a Jomaha-jomaszó, az apád lóbaszóra voltam inkább hangolva). Na ne, baszki. Ez most mi? Itt tényleg 1986 van? Rogán Antal EU-támogatásból föltalálta az időgépet?

Aztán szignál, reklám, és végre – nagy kő esik le a szívemről, csörögve gurul a metlachin tova – a mában vagyunk: Tudta, hogy a migrációs válság kezdete óta Habony Árpád negyvennégymilliárd forintot rámolt be a spájzba? Tudta. És tudta, és tudta. Mindent tudunk, mert nekünk a seggünkben is agy van.

A szembeasztalon két hátizsákos arab gyerek termeli a mákos gubát befele.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/9  •  IV. 26. – V. 9.
ROGÁN ÉS A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK Smuzewitz Ilona a szomorú és sértődött csecsenekről Farkasházy Tivadar elismerte, hogy 636 társával ő volt a Sándor-palota harmadik mázolója Para-Kovács Imre tudósítása a civil szervezetek több tízezres szívecskéjéről Bakács Tibor Settenkedő végre bevallja, hogy Szabadkára átdobott Soros ügynök Trunkó Barnabás számba vette Forbesz Forbeszovics vagyonát Exkluzív háromoldalas képriport Rogánról és bizniszeiről Látta ön már Gulyás Mártont lila nyakkendőben, Trump sapkában az M1-es tudósítójaként? A Heti Hamu megtudta, tenyérgombától szenved Orbán Viktor
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.