Kajmán

Trunkó Barnabás
2015. 06. 10. · Hócipő 2015/12
Előre szeretném bocsátani: nekem semmi bajom nincs a Kajmán-szigetekkel!

Jó messzire van, elég nehéz oda eljutni, bár úgy hallottam, hogy – a hazai igényekre tekintettel – a Wizzair most fapados járatokat szervez oda is, mivel a bakui desztinációval árnyékra vetődtek.

A szigetcsoport nevét a környéken honos teknősbékáról kapta (Los Tortugas), de az új alkotmány megalkotása során átkeresztelték a sokkal gusztustalanabb krokodilfajtára, a Kajmánra. A jogalkotó tárgyilagosságára vall, hogy az így megszületett jogszabályt nem merték alkotmánynak nevezni, ezért a patinás alaptörvény nevet kapta.

A karibi térségben Kajmán a legdinamikusabban fejlődő terület; ezt a szigetek főkormányzója minden pénteken reggel be is jelenti a helyi közszolgálati rádióban. A GDP soha nem látott növekedésének adatait általában a közeli Kuba azonos adataihoz viszonyítják; a Kajmán-szigetek statisztikusai messze földön híresek. Most éppen nemzeti konzultációt rendeznek arról, hogy idén legyen-e náluk hurrikán.

A szigetet tehetséges népek lakják: skótok, írek, britek, afrikaiak, jamaicaiak, mulattok, indiánok, de ki nem állhatják a multikultúrát.

Kajmán mostanában teljesen elszigetelődött, és nem csak kartográfiai értelemben. A főkormányzó be akarja vezetni a halálbüntetést, pontosabban: napirenden akarja tartani, de a parlamentben – még a napirend előtt – általában visszavonja. A környező szigetvilág vezetői már nem tárgyalnak a kajmánokkal, ha a főkormányzó mégis megjelenik egy-egy jelentős nemzetközi fórumon, ősi szokás szerint kap egy nagy tockost a vendéglátótól.

Mellettük húz el a Golf-áramlat, az a szigetcsoport legfőbb kiviteli cikke, az export folyamatos, dagály esetén dinamikusan növekvő.

A Kajmán-szegeteken szeretik a focit. A karibi térségben legendásan ők tudnak a leggyengébben focizni, viszont náluk a legmagasabb az egy balhátvédre eső stadionok száma. A válogatott teljesítménye egyenletes, minden ellenfelüktől hét gólkülönbséggel kapnak ki, ha a 89. percben ez a különbség még csak hat, akkor rutinosan rúgnak egy öngólt.

A Kajmán-szigetek valódi húzóágazata azonban a NAV. Adóparadicsomnak is hívják, ami nyilvánvaló képzavar, mert nincs olyan hülye ember a világon, akinek az adózásról a Paradicsom jutna eszébe, viszont az adóhivatal vezetője tolmács nélkül beszél angolul. A Kajmán-szigetek arról híres, hogy az adó egykulcsos; ennek mértékét maga az adóalany választja meg. A legnépszerűbb a nullás adókulcs, ezzel csak az a baj, hogy az így kiszámított személyi jövedelemadó 1%-át nem lehet felajánlani a Pénzmosás Ellen Küzdő Liga nemes céljaira.

Idehaza kézhez kaptam a devizahitelemről szóló banki elszámolást, amiből kiderült, hogy átvágtak, és visszajár nekem egy csomó, majdnem egyhavi minimálbért kitevő összeg. Ezt a pénzt már nem akartam a hazai bankokra bízni, az IKEA jóvoltából szalmazsákom sincs, a betéti kamatokból levonandó forrásadó és tranzakciós illeték meg előbb-utóbb a tőkémet is felemészti; ezért utaztam el a Kajmánra, a kincses szigetre.

A főváros, George Town, tele van bankfiókokkal, én az egyik gyrossütő mellettit választottam. Belépve a légkondicionált bankfiókba, először sorszámot kellett húznom az ügyfélirányító automatából. Az én sorszámom a 7-es volt. De közben a frász jött rám, mert az ügyfélváróban megpillantottam azt a miniszterünket, aki odahaza a korrupcióellenes küzdelem zászlóshajója. De aggodalomra nem volt ok, mert az övé volt a 6-os sorszám. Később még szóba is elegyedtünk, elmondta, hogy csak egy egydollárost jött felváltani a parkolóóra számára.

Amikor sorra kerültem, a banktisztviselő nagyon udvarias volt, csak rápillantott az útlevelem fedőlapjára, és rögtön tudta, hogy számlanyitás lesz. Persze én olyan országból jöttem, ahol a pénzügyi kultúra igen magas, ezért igyekeztem minden információt megtudni az illető pénzintézetről. Először is megkérdeztem, hogy foglalkoznak-e utazások szervezésével, a cégük vezetője jelenleg hol tartózkodik, illetőleg szoktak-e kötvényeket is kibocsátani?

A hivatalnok türelmes volt, bár még sokan várakoztak mögöttem, egy ismerős pofa a 8-as sorszámmal kétbőröndnyi azeri manatot akart átváltani horvát kunára.

A bankfiú felajánlotta, hogy nemcsak számlanyitással, de hitelnyújtással is készséggel rendelkezésemre állnak. Érdeklődtem, hogy tudnak-e adni forintalapú devizahitelt? Sokáig pötyögött a számítógépén, míg elhitte, hogy tényleg van egy ilyen nevű fizetőeszköz, de végül is svájci frank alapú hitelt ajánlott. Látszik, hogy kezdő volt az illető.

Este a szálloda portáján ismét összefutottam a miniszterünkkel, egy hosszú combú pénzügyi ta­nácsadó csaj volt vele, akinek lelkesen magyarázta, hogy éjszaka krokodilvadászatra megy.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.