Pólómánia

Megyesi Gusztáv
2012. 10. 17. · Hócipő 2012/21
- A legnehezebb eset? Egy férfi rontott be, hogy kapott a születésnapjára a feleségétől egy pólót, ám egy átmulatott éjszaka után véletlenül egy nőnél hagyta. Tudnánk-e ugyanolyat csinálni? Mutatott egy fényképet, madártávlatból készült, egy épület előtt állt a család, ráadásul a férfit eléggé takarták. Próbáltuk levenni a póló paramétereit, de hát még az anyagát se ismertük, ráadásul a gallér is egyedi volt; mindegy, a férfi végül elvitte a pólót, de azóta se jelentkezett. Hogy aztán azért, mert nem volt reklamálnivalója, vagy azért, mert agyonverte a felesége, arról nincsenek információink.

Pesterzsébeten vagyunk, a Pólómánia műhelyében, a Helsinki úton, nagyjából a külváros külvárosában, ahol trikókra, pólókra, mindenféle felsőruházati termékekre, pulóverekre, kapucnis melegítőfelsőkre, azaz Hoodie-ra, ragasztanak mindenféle mintákat, feliratokat és képeket, ám itt meg is állunk gyorsan, és visszavonjuk a ragasztani szót, tudniillik ennél sokkal komolyabb folyamatokról van szó.


A pólóra sokféleképp lehet felvinni a mintát. Direkt módszerrel, amikor a minta tintasugaras textilnyomással közvetlenül kerül fel a pólóra, valamint transzfer eljárással, amitől nem kell megijedni, a mintát először fóliára nyomtatják, majd hőprés segítségével, 170 fokon rögzítik az anyagra. Lehet aztán flexfóliát kérni a pólóra, ez gumis tapintású, vékony, a póló anyagába simuló nyomatot ad, és flockfóliát, amikor bársonyos fogású, domború lesz a minta, ez egyre népszerűbb technológia, otthon csak arra kell vigyázni, hogy kifordítva mossuk a pólót, és csak a hátuljáról vasaljuk; ez ma már hozzátartozik az általános műveltséghez.

Mindezt ámulva hallgatjuk, a tudománynak kijáró tisztelettel, főleg azok után, hogy e sorok írója a hatvanas években textilvegyipari technikumba járt, és szintén pólónyomással foglalkozott: az akkori sivár és egyszínű, mintátlan pólóvilágban kezdetleges eszközökkel, önnön kezével és egy szitával maga készített egyedi mintákat és feliratokat, vagy éppen a barátnőjével hímeztette a fehér pólójára, hogy BEATLES vagy FTC. Ha jól emlékszem, a már akkor is rothadó nyugati fogyasztói társadalom a hetvenes évek elején sárga, Jaffa feliratú pólók formájában köszöntött be a kőbányai nemzetközi vásárra, hogy mindjárt százával avassa egyéniséggé az ifjú nemzedék tagjait.


Ehhez képest a polomania.hu portálon olvasni, hogy a póló több, mint ruhadarab vagy divatcikk, új értelmet nyert a hordása, ma már nemcsak melegít és öltöztet, hanem kommunikációs eszköz, s „mint egy univerzális képernyő megjeleníti vágyainkat, álmainkat, tükrözi gondolkodásmódunkat, és fontos üzeneteket sugároz másoknak a világról, ahogyan mi látjuk”.

A kétezer-tízes évek elején elmondható, hogy a mai magyar társadalomban már nincs két egyforma póló. A cég egyik vezetője, Molnár Mátyás pár évvel ezelőtt valamit nagyon sejthetett, mert külkeresként a pólómániáról írta a szakdolgozatát, hogy aztán 2006-ban az évfolyamtársával, Kertész Lászlóval pólókészítésre rendezze be az életét. Nem fogjuk most részletezni a kezdeti nehézségeket, midőn az első szilveszteren megrendelés nélkül ültek a boltban a boldog új esztendőt várva, s hogy Molnár Mátyás lakótelepi lakása szolgált raktárként, az üzlet beindult, s a Pólómánia lett az első a hasonló profilú boltok között Magyarországon, amelyik interaktív módon működött. A vásárló az otthoni számítógépén online tervezheti meg a pólóját s küldheti el a megrendelését, pár napon belül már meg is kapja a terméket; a forgalmi adatok szerint nem kellett kétszer kérni a nagyközönséget. A honlapon egyébiránt pénzt is lehet keresni pólóötletekkel, ha a mintát mások is megrendelik, akkor az eladás után jutalékot kap az illető; nem kell mindjárt profinak, pláne művésznek lennie.


Mely minták a leggyakoribbak? Legény- és leánybúcsúra transzvesztitás póló brahiból, osztálytalálkozóra az egykori tablókép dísznek, vicces rajzok, logók és rajzfilmfigurák, valamint securitys felirat a legváltozatosabb formákban és minden mennyiségben, továbbá gyerek, rengeteg gyerek. Ámbár legutóbb egy fiatalember épp azt kérte, hogy a születésnapjára kapott kapucnis pulóver hátáról vegyék le a gyereke fényképét, mert nem kívánja a hátán hordani, a gyerek helyére óriási szám került. A Helsinki úti műhelyben ottjártunkkor épp egy csereüdültetés alkalmából megrendelt lila pólókon dolgoztak. Ahogy Molnár Mátyás mondja, változatlanul a fekete és a fehér póló a legnépszerűbb, ám egyedi feliratokkal; ha azt veszem, hogy a hatvanas évek legeredetibb ötlete a póló elejére nyomtatott kérdő-, és a póló hátára nyomott felkiáltójel volt, akkor elmondható, hogy ma legalább a pólók világában mindenki egyéniség, másokkal össze nem téveszthető individuum, aki nem mulasztja el a világgal közölni, hogy kicsoda ő valójában.


Igaz, a csoda gondolta volna, hogy egyszer még a női fehérneműt is egyéniségükhöz igazítják a megrendelők: „Ferié”, „Tiéd vagyok” - ilyen feliratokat kérnek a lányok, illetve a fiúk a barátnőjüknek, de van, aki csak tárgyszerűen annyit közöl a bugyiján, hogy „Magyar Pina”; ez már nyilvánvalóan egy hatékonyabb propagandamunka eredménye, és a nemzeti identitás elmélyülését jelzi. A műhely egyébiránt akár egy úri szabóság: laza rendetlenség, elmélyült munka, méltóságteljes csend. Attila a mintát vágja a plottergépnek nevezett szupernyomtatónál, Bea a fölösleget szedi le a fóliáról, Viktor és Péter a hőprést kezeli, míg a digitális gépen Lövei Attila dolgozik a képeken, amelyeket Molnár Feri, a grafikus készít elő a komputeren. A laikusnak kétségkívül az ő munkája a legizgalmasabb, a képernyőn variálja a mintát, amiből majd valóság lesz, ámbár azt mondja, ő már csak a virtuális valóságot látja, az igazit nem.

Nem biztos, hogy olyan sokat veszít.


Fotó: Szebeni András
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.