Virágosláda

Megyesi Gusztáv
2016. 11. 23. · Hócipő 2016/24
Súlyos eset történt október közepén Tolna megyében, ahol két közmunkás asszony a szükséges védőfelszerelések nélkül locsolt meg két virágládát.

A 24.hu hírportál birtokába került papírok szerint még október 17-én 11 órakor egy munkavédelmis arra a lett figyelmes, hogy két közmunkás asszony szappan nélkül, gumikesztyű mellőzésével, csupán folyó vízzel és kefével tisztította le a földdel szennyezett virágládákat, majd a szabálytalanságot észlelve annak megszüntetéséig megtiltják „a munkáltatónak fröccsenő víz hatásának kitetten történő további munkavégzését”.

Mindez nem vicc, nem mi fogalmaztunk így, a szöveget a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya tette közzé mindenki okulására. A határozaton amúgy lehet nagyokat nevetni, de ne felejtsük el, hogy „a fellebbezésére tekintet nélkül” végrehajtható.

A Hócipőnek most a szellemiségének megfelelően ki kellene gúnyolnia az intézkedést, megkeresni azt az embert, aki megfogalmazta, majd szignálta a határozatot, s gúny tárgyává tette. Mi azonban akár a széllel szemben is kiállunk a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya mellett, mégpedig nem véletlenül. Ebben az országban huszonhat éve volt rendszerváltás, ami annyit is tesz, mint hogy huszonhat éve nem létezik munkavédelem, hiába jöttek be a multik az évtizedek óta irigyelt korszerű szerszámaikkal és emberszabású munkaruháikkal, amelyek óvják a munkást, a munkást nem óvja semmi. Lehet erre azt mondani, hogy de hiszen a Tolna megyei két renitens közmunkás nem gépet kezelt, nem a daru alatt járkált, hanem csak a virágládákat slagolta ki kefével, folyó vízzel. Ne felejtsük el, a szervezet nem érzi, hogy konkrétan milyen jellegű behatás alatt áll munkavégzés közben, a virágládát mosó ember csak annyit érzékel, hogy vizes lesz az inge ujja, a keféről pedig a karjára, netán az arcára, bőrére fröccsen a sáros lé. Vagy meszes lé, attól függően, hogy a ládákban levő virágföld löszös-e vagy enyhén lúgos, netán savas, mert a lúg például másképp károsítja a bőrt, mint a sav.

Más aspektusból nézve a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya büszke lehet a munkatársaira, hogy ennyire odafigyelnek a dolgozókra, különösen ilyen kritikus időkben, amikor erős nyomás alatt áll az ország.

Ismereteink szerint a közmunkások Tolna megyében leginkább 11 órakor ülnek le reggelizni, amikor már kihagy a figyelem, korog az emberek gyomra, s nem sokat törődnek a higiéniai megfontolásokkal, mármint hogy megmossák a kezüket, s ne a munkaruhába, hanem a kézi törülközőbe törüljék; ilyenkor van csak igazán szükség a hatékony munkavédelemre.

Igaz, a két közmunkás asszony információnk szerint nem szenvedett maradandó sérüléseket virágláda-tisztítás közben, sőt később sem, az élet ment tovább. De ne felejtsük el, hogy ebben az országban hamarosan beindul Paks 2 is, annak minden higiéniai következményével, már most be kellene ivódnia minden munkás sejtjeibe, hogy ne a Duna-parton öblögessék el a gyorsítóberendezéseket slaggal meg gyökérkefével, hiszen sohase lehet tudni.

Megjegyezzük, hogy hazánkban még óriási szabad kapacitások bújnak meg. Adott esetben éveken át nem őrizték a hatóságok az FBI, a CIA és az Interpol által világszerte körözött közel-keleti oligarcha ujjlenyomatát, amiből akár az is következhet, hogy Magyarországot néhány szupermilliárdos letelepülő migráns egy láda muskátlival simán elfoglalhatja.
Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere fellebbezést nyújtott be a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztályának határozata ellen. Ugyanis kiderült, hogy a közmunkásoknak minden ellenkező híresztelés ellenére is volt védőfelszerelésük, világoskék gumikesztyű, gyökérkefe, műanyag veder, ám ezek használatát, pontosabban a gumicsizma és vízhatlan munkaruha viseletét, a munka rövid időtartama nem tette szükségessé. „Ha ezt jelenti a közigazgatás reformja, ha ilyen ügyekre van idő, energia, pénz, az nagyon szomorú” – tette még hozzá.

Az elmarasztalt felek a hírek szerint most az európai bírósághoz fordulnak, ahol feltehetően független szakértők bevonásával rekonstruálják az eseményeket.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.