Dobbantanak

Megyesi Gusztáv
2016. 08. 31. · Hócipő 2016/18
Tíz napja ért véget az olimpia, de mintha egy éve rendezték volna, az élet nagyon nem állt meg egy pillanatra sem. Olimpiai súlylökő bronzérmesünk, például, részt se tudott venni a Syma-csarnokban a magyar olimpikonok köszöntésén, mert Párizsban már versenye volt. Hosszú Katinkát kár is említeni, ő párnapos lazítás után a Chartres-ban zajló világkupa első napján máris győzött 200 m gyorson, 200 m vegyesen és 100 m pillangón. Ha belegondolunk, hogy az átkosban az olimpia utáni első versenyeken nem is az eredményekre volt kíváncsi a nagyközönség, hanem a hiányzókat vette számba, hányan nem jöttek haza a játékokról a dobbantást választva, akkor óriási az előrelépés.

Nálunk. Mert akadnak versenyzők, akik a versenyek után sem hagyták el Riót, mert féltik az életüket. Feyira Lilesa, az etiópok futója ezüstérmet szerzett, s a tradícióknak megfelelően hazájában most nemzeti hősként kellene, hogy ünnepelje őt a hivatalos Etiópia is, ám ő nem mer hazamenni, mert fél, hogy börtönbe vetik, netán ki is végzik. Amikor ugyanis a verseny végén áthaladt a célvonalon, kezeit keresztbe tette maga előtt, így tiltakozva a hazájában uralkodó diktatórikus viszonyok ellen, s hogy ártatlan embereket börtönöznek be. A versenyző annak ellenére nem mer hazautazni, hogy a kormányszóvivő rádióadásban ígérte meg, hogy nem lesz semmi bántódása, s tán nem alaptalanul: az etióp olimpikonok fogadásán meg se említették Lelisa nevét és ezüstérmét, ez a sportoló Etiópiában többé nem létezik.

Jó, ez színtiszta politika. Hanem a rendkívül sikeresen szerepelt és világszerte népszerű kenyaiak egész küldöttsége Rióban vesztegel, ugyanis a Kenyai Olimpiai Bizottság túl drágának találta a hazautazási költségeket, s határozatuk szerint addig maradnak, lényegében favelákban, amíg olcsóbb repülőjáratot nem találnak. Kérdés, hogy ez a határozat érvényes-e, az ország sportminisztere ugyanis időközben feloszlatta az olimpiai bizottságot, mégpedig az egetverő botrányokra hivatkozva. Gond volt az utaztatással, a szállással, az ellátással, sokan a felszerelésüket se kapták meg, bizonyos Michel Rotichról, az atléták vezetőjéről pedig kiderült, hogy pénzért adott információkat a várható doppingvizsgálatokról, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség haza is küldte őt az olimpiáról; ilyen körülmények között nyertek a kenyai atléták hat aranyat, hat ezüstöt és egy bronzot.

Ha igazak az információk, akkor a kenyai érmek Oroszországban hat BMW X6-os, hat BMW X5-ös, illetve egy BMW X4-es luxusautónak felelnek meg, legalábbis Putyin elnök minden orosz éremszerzőt az említett gépkocsival jutalmazott. Ez, 56 orosz éremről lévén szó, jelentős kiadás, sőt az orosz kormány a riói paralimpiáról kitiltott orosz sportolóknak fájdalomdíjként külön versenyt is rendez. Érdekes, hogy a riói játékokról a teljes orosz atlétacsapatot, a kajakosok és súlyemelők többségét is kizárták, mégse lesznek Moszk­vában Béke és barátság-versenyek, mint az 1984-es Los Angeles-i olimpia idején, amikor a szocialista országok többsége bojkottálta a játékokat, s külön ellenolimpiát rendezett. Lehet erre azt mondani, hogy akkor a politika váltotta ki a távolmaradást, most viszont a dopping, hiszen a bizonyítékok szerint az oroszok állami szinten, központilag kokszolták a versenyzőiket, ám ennek semmi értelme, ugyanis Putyin elnök szerint a kizárásokkal „haszonvágytól és gyávaságtól” vezérelt politikai döntés született.

A haszonvágyban lehet valami, mert Rióból az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Patrick Hickey se tér haza egy ideig, a 71 éves ír sportvezetőt ugyanis letartóztatták, mert kiderült, hogy jegyüzérekkel állt kapcsolatban, mintegy 800 darab illegális belépőt találtak nála. Gyávaságról speciel nem beszélhetünk, mert amikor elkapták, a szomszéd szobába menekült, végül azonban a közelharcban a túlerő legyőzte.

Sőt, van rá esély, hogy egy világklasszis úszó, Ryan Lochte is eltölt vagy másfél-két évet Rióban. A hatszoros olimpiai bajnok úszó a versenyek után berúgott a társaival, majd egy benzinkútnál összeverekedtek az alkalmazottakkal, hogy aztán a televízióban Lochte már arról beszéljen, hogy őt és társait fegyveresek kirabolták. Brazíliában a hatóságok félrevezetéséért másfél-két évet is lehet kapni, s a távollétében is elítélhetik; kérdés, hogy az USA kiadja-e őt.

Lochte helyett új sztárok születtek az olimpián, közülük a legnagyobb érdeklődést és szimpátiát a ma már Berlinben élő, és a menekültek csapatában szereplő szír úszónő, Juszra Mardini váltotta ki, s egy kivételével a világ összes tévécsatornája őt mutatta és róla beszélt. Nem véletlenül: a 18 éves lány a testvérével egy túlterhelt csónakban menekült a tengeren, majd mikor a lélekvesztő a túlsúlytól elkezdett süllyedni, az életükkel játszva beugrottak a vízbe, s a csónakba kapaszkodva dacoltak a hullámokkal mintegy három órán át.

Az egyetlen tévécsatorna, amelyik az úszás selejtezőjén még a szír lány nevét se mondta be, a magyar állami televízió volt.

Ami, mondjuk, a két migránshír közé szorított olimpiai közvetítéseket látva nem meglepő. A magyar közvéleményt amúgy is egy ennél sokkal nagyobb jelentőségű honi sporthír foglalkoztatta: az Adrián egy másfél milliárd forintba kerülő, 35 méter hosszú, 12 személyes luxusjacht fedélzetén felfedezték Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőt, földművest, horvát és magyar futballklub-tulajdonost, sportvezetőt, amint épp az aratás és az olimpia fáradalmait piheni ki.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.