Fontos tanácsok Franciaországra

Megyesi Gusztáv
2015. 11. 25. · Hócipő 2015/24
Most, hogy a norvégok legyőzésével kijutottunk a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra, nem kétséges, hogy újra futballnemzet lettünk. Az évszázados tapasztalatok szerint ha egy nemzeti válogatottnak jól megy, sőt bravúrosan szerepel, akkor a nézők a bajnoki mérkőzéseket is nagyobb számban látogatják, s csak nagy nehézségek árán lehet jegyet szerezni.

Ehhez képest alig egy héttel a diadalmas magyar–norvég meccs után a hat magyar bajnoki mérkőzést mindösszesen 8940-en tekintették meg a helyszínen, ami negatív csúcsot produkáló, 1490-es nézőszámot hozott. Ám nehogy sopánkodni kezdjünk. Megnéztük a nálunk kicsivel sikeresebb futballnemzetek közül például az albánok bajnoki nézőszámait. Tudni kell, hogy az albánok élből jutottak ki az Európa-bajnokságra, nem kellett idegtépő pótselejtezőt játszaniuk, ráadásul a csoportkörben még a portugálokat is megverték Lisszabonban. Nos, a legutóbbi bajnoki fordulójuk összesen 7231 nézőt vonzott, és a nézőcsúcsot hozó Kukesi–Skenderbeu mérkőzés 2031-es látogatottsága messze elmarad az MTK–Fradi örökrangadó 2114 nézőjétől. Ha az albán futballnemzet ezt produkálja, akkor nehogy már a Dunának menjünk a Békéscsaba– Felcsút találkozó 632 nézője miatt, hiszen a Vilaznia–Teuta találkozót is csak hétszázan tekintették meg a magukra oly büszke albánok, ráadásul nyilván kozmetikázták a nézőszámot.

A szinte teljes érdektelenség nyilván abból adódik, hogy a szurkolók már az Európa-bajnokságra tartalékolják erejüket. Abba most nem mennénk bele, hogy egy szurkoló a pénzen kívül miként és mivel tartalékol hét hónappal az Eb előtt a hangjával vagy a dobjával, ez magunknak is rejtély, minden­esetre épp itt van az ideje, hogy az Eb-re utazó magyar tábor is megkezdje a felkészülést. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy a magyar csapatot melyik csoportba sorsolják, tehát melyik két francia városban játssza a mérkőzéseit, de nagy általánosságban a következő tanácsok adhatók a szurkolóknak.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a magyar válogatott drukkerei a nemzeti himnuszon kívül más dalt nemigen ismernek. Amíg egy angol, északír, ír vagy walesi fan végigénekli a mérkőzést, mégpedig nem mindig ugyanazt az egy nótát fújva, hanem különféle nép- és műdalok, egykori vagy jelenlegi slágerek refrénjeit a maga ízlésére átírva, addig a magyar szurkolóknak legfeljebb rigmusaik vannak. Most nem a korábban megszokott „Ki nem ugrál, mocskos román, hej-hej”, vagy „Utálunk, szar Szlovákia” rigmusokra gondolunk, ezek közül ugyanis egy sem hangzott el a legutóbbi magyar–norvégon, azaz feltehetően új szakaszába lépett a hazai szurkolási kultúra, legalábbis válogatott szinten. Hanem itt van ez a kizárólag Magyarországon ismert, és a debreceniek által kitalált formula, miszerint a közönség egyik fele kórusban elkiáltja magát, hogy „Hajrá!”, mire a túloldal azt feleli rá, hogy „magyarok”. Ez zseniális, ezt csak a mi szurkolóink tudják.

Igaz ugyan, hogy Franciaországban egy szektorban lesznek a magyarok, hermetikusan elzárva az ellenfél táborától, de nem is erre a problémára gondolunk. Az Eb ugyanis nem csupán meccsekből áll. Két meccs között a szurkolók járják a várost, s végül általában a főtéren kötnek ki, ahol énekelni kezdenek, lehetőleg söröskorsóval a kézben. Attól, hogy esetleg összeverekednek az ellenfél szurkolóival, nem kell tartani, a francia rendőrök azonnal szétvernek mindenkit, ha ilyen irányú mozgást látnak. Franciaországban olyan biztonság lesz, mint még soha; nem volnánk meglepve, ha a kint lévő magyar szurkolótábor létszáma megduplázódna odakint, és minden második fan civil ruhás nyomozó lenne.

Megnéztük például Toulouse főterét, a Place du Capitole-t. Nagyon szép tér, ideális terep meccsre hangolódáshoz. Ha úgy hozza a sorsolás, akkor írek, németek, spanyolok, vagy éppen svédek éneklik majd a kedvenc dalaikat, a helyiek pedig megtapsolják őket. Mi azonban nyilvánvalóan csak úgy tudjuk előadni a „Hajrá”, „magyarok” felelgetős rigmust, ha a tábor két részre szakad, az egyik csoport a parkolóig hátrál, s azt kiáltja, hogy „Hajrá!”, míg a másik csapat a tér túloldalán Ács Feri vezetésével a Mária utca felől támad és kiáltja, hogy „magyarok”, esetleg egészen a patikáig visszavonulva, persze a valóságban nincs is Mária utca Toulouse főterének közelében, és Ács Ferenc nevű turista se biztos, hogy lesz a magyar szurkolók között, ezt csak szimbólumként írtuk a Molnár Ferenc iránti tiszteletből.

Mármost a produkciót a francia rendőrök nem biztos, hogy tétlenül fogják nézni, főleg, ha például még horvát fanok is vannak a téren. További veszély, hogy tengerparti városban, például Mar­seille-ben, mert oda is sorsolhatnak bennünket, a tűző nap ellen fehér kendőt húz a fejére a magyar, s hátulról úgy néz ki, mint egy arab. Vagy hogy fotózáskor, netán a „Megölnek egy lilát, sírnak a parasztok” kezdetű vers szavalásakor leteszi a csomagját a földre, s attól eltávolodik, mert az beláthatatlan következményekkel járhat, esetleg még a mérkőzés is elmaradhat.

Javasoljuk tehát új dalok megtanulását, amire az Európa-bajnokság programját ismerve odakint is bőven lesz idő. Az Európa-bajnokság ugyanis június 10-én kezdődik, a döntőt pedig a magyar válogatott részvételével július 10-én, vasárnap rendezik; egy hónap alatt még a Füstbe ment tervet is meg lehet tanulni csoportosan.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.