Fontos tanácsok Franciaországra

Megyesi Gusztáv
2015. 11. 25. · Hócipő 2015/24
Most, hogy a norvégok legyőzésével kijutottunk a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra, nem kétséges, hogy újra futballnemzet lettünk. Az évszázados tapasztalatok szerint ha egy nemzeti válogatottnak jól megy, sőt bravúrosan szerepel, akkor a nézők a bajnoki mérkőzéseket is nagyobb számban látogatják, s csak nagy nehézségek árán lehet jegyet szerezni.

Ehhez képest alig egy héttel a diadalmas magyar–norvég meccs után a hat magyar bajnoki mérkőzést mindösszesen 8940-en tekintették meg a helyszínen, ami negatív csúcsot produkáló, 1490-es nézőszámot hozott. Ám nehogy sopánkodni kezdjünk. Megnéztük a nálunk kicsivel sikeresebb futballnemzetek közül például az albánok bajnoki nézőszámait. Tudni kell, hogy az albánok élből jutottak ki az Európa-bajnokságra, nem kellett idegtépő pótselejtezőt játszaniuk, ráadásul a csoportkörben még a portugálokat is megverték Lisszabonban. Nos, a legutóbbi bajnoki fordulójuk összesen 7231 nézőt vonzott, és a nézőcsúcsot hozó Kukesi–Skenderbeu mérkőzés 2031-es látogatottsága messze elmarad az MTK–Fradi örökrangadó 2114 nézőjétől. Ha az albán futballnemzet ezt produkálja, akkor nehogy már a Dunának menjünk a Békéscsaba– Felcsút találkozó 632 nézője miatt, hiszen a Vilaznia–Teuta találkozót is csak hétszázan tekintették meg a magukra oly büszke albánok, ráadásul nyilván kozmetikázták a nézőszámot.

A szinte teljes érdektelenség nyilván abból adódik, hogy a szurkolók már az Európa-bajnokságra tartalékolják erejüket. Abba most nem mennénk bele, hogy egy szurkoló a pénzen kívül miként és mivel tartalékol hét hónappal az Eb előtt a hangjával vagy a dobjával, ez magunknak is rejtély, minden­esetre épp itt van az ideje, hogy az Eb-re utazó magyar tábor is megkezdje a felkészülést. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy a magyar csapatot melyik csoportba sorsolják, tehát melyik két francia városban játssza a mérkőzéseit, de nagy általánosságban a következő tanácsok adhatók a szurkolóknak.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a magyar válogatott drukkerei a nemzeti himnuszon kívül más dalt nemigen ismernek. Amíg egy angol, északír, ír vagy walesi fan végigénekli a mérkőzést, mégpedig nem mindig ugyanazt az egy nótát fújva, hanem különféle nép- és műdalok, egykori vagy jelenlegi slágerek refrénjeit a maga ízlésére átírva, addig a magyar szurkolóknak legfeljebb rigmusaik vannak. Most nem a korábban megszokott „Ki nem ugrál, mocskos román, hej-hej”, vagy „Utálunk, szar Szlovákia” rigmusokra gondolunk, ezek közül ugyanis egy sem hangzott el a legutóbbi magyar–norvégon, azaz feltehetően új szakaszába lépett a hazai szurkolási kultúra, legalábbis válogatott szinten. Hanem itt van ez a kizárólag Magyarországon ismert, és a debreceniek által kitalált formula, miszerint a közönség egyik fele kórusban elkiáltja magát, hogy „Hajrá!”, mire a túloldal azt feleli rá, hogy „magyarok”. Ez zseniális, ezt csak a mi szurkolóink tudják.

Igaz ugyan, hogy Franciaországban egy szektorban lesznek a magyarok, hermetikusan elzárva az ellenfél táborától, de nem is erre a problémára gondolunk. Az Eb ugyanis nem csupán meccsekből áll. Két meccs között a szurkolók járják a várost, s végül általában a főtéren kötnek ki, ahol énekelni kezdenek, lehetőleg söröskorsóval a kézben. Attól, hogy esetleg összeverekednek az ellenfél szurkolóival, nem kell tartani, a francia rendőrök azonnal szétvernek mindenkit, ha ilyen irányú mozgást látnak. Franciaországban olyan biztonság lesz, mint még soha; nem volnánk meglepve, ha a kint lévő magyar szurkolótábor létszáma megduplázódna odakint, és minden második fan civil ruhás nyomozó lenne.

Megnéztük például Toulouse főterét, a Place du Capitole-t. Nagyon szép tér, ideális terep meccsre hangolódáshoz. Ha úgy hozza a sorsolás, akkor írek, németek, spanyolok, vagy éppen svédek éneklik majd a kedvenc dalaikat, a helyiek pedig megtapsolják őket. Mi azonban nyilvánvalóan csak úgy tudjuk előadni a „Hajrá”, „magyarok” felelgetős rigmust, ha a tábor két részre szakad, az egyik csoport a parkolóig hátrál, s azt kiáltja, hogy „Hajrá!”, míg a másik csapat a tér túloldalán Ács Feri vezetésével a Mária utca felől támad és kiáltja, hogy „magyarok”, esetleg egészen a patikáig visszavonulva, persze a valóságban nincs is Mária utca Toulouse főterének közelében, és Ács Ferenc nevű turista se biztos, hogy lesz a magyar szurkolók között, ezt csak szimbólumként írtuk a Molnár Ferenc iránti tiszteletből.

Mármost a produkciót a francia rendőrök nem biztos, hogy tétlenül fogják nézni, főleg, ha például még horvát fanok is vannak a téren. További veszély, hogy tengerparti városban, például Mar­seille-ben, mert oda is sorsolhatnak bennünket, a tűző nap ellen fehér kendőt húz a fejére a magyar, s hátulról úgy néz ki, mint egy arab. Vagy hogy fotózáskor, netán a „Megölnek egy lilát, sírnak a parasztok” kezdetű vers szavalásakor leteszi a csomagját a földre, s attól eltávolodik, mert az beláthatatlan következményekkel járhat, esetleg még a mérkőzés is elmaradhat.

Javasoljuk tehát új dalok megtanulását, amire az Európa-bajnokság programját ismerve odakint is bőven lesz idő. Az Európa-bajnokság ugyanis június 10-én kezdődik, a döntőt pedig a magyar válogatott részvételével július 10-én, vasárnap rendezik; egy hónap alatt még a Füstbe ment tervet is meg lehet tanulni csoportosan.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/12  •  VI. 5. – VI. 18.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor olyan népszerű Európában, mint az övsömör! Kimond dolgokat, főleg a tudatlanságból eredő félelemre alapozva Bartus László: Feltörték Szijjártó Péter agyát! Váncsa István szerint Orbán ne az Európai Unió vezetője legyen, ő ennél többre hivatott, legyen Afrika és Óceánia vezetője is! Smuzewitz Ilona: Anyám nem akar jachtot venni, mert nem tud úszni, de elég, ha a könyvelő tud úszni Farkasházy Tivadar: A háborúpárti lapok persze megint hazudnak a trónörökösnő 16 milliós táskájáról, mert azt már 8 millióért is meg lehet kapni akciósan Havas Henrik jelen volt a Karmelitában, amikor eldöntötték, Orbán lesz a következő magyar űrhajós, az országot pedig Ráhelre hagyja Dési János: a zuglói kiskertekre parkoló fociszurkolók hatásáról az önkormányzati választásokra Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor megtalálta a III. világháború történelmi atlaszát A Heti Kamu megtudta: Trump a büntetésvégrehajtási intézménnyé alakított hatvanpusztai dácsában fogja letölteni börtönbüntetését
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.