Felcsúti futballcsoda

Megyesi Gusztáv
2015. 09. 30. · Hócipő 2015/20
Ballagunk a felcsúti alkonyatban a Pancho Aréna felé, a Fradi jött vendégségbe a faluba. Illetve ezt gyorsan javítjuk is: a falunak a közelébe se mehet a Pestről érkező, már a főútról lekanyarodva rendőrök kérdik, vendég- vagy hazai szurkoló tetszenek-e lenni, s attól függően van az ember hermetikusan elzárva a civilizációtól; ma már az egész országban így megy ez bajnoki meccs idején.

Egy pillanatra se hisszük, hogy OV hétvégi házába botlunk, amely legfőbb kiindulópontja a hazai futballfejlesztéseknek. Tud ugyan a jelenkor is államférfiakat felsorolni, akik a sport őrültjeként saját stadiont s csapatot építenek a saját szórakoztatásukra, ám ezek egyrészt diktátorok, másrészt nem európaiak. Az utolsó Nicolae Ceau­s˛es­cu román pártvezér és államelnök volt, aki szülőfalujának, az Oltmenti Scornicestinek a csapatából csinált első osztályú együttest ultramodern stadionnal, ám ez nem összehasonlítás OV-vel, hiszen ő csak végvári kapitány, míg a román diktátor „A Kárpátok Géniusza” volt, aki ráadásul a vadászatot jobban kedvelte a futballnál.

A vendégszurkolók parkolója körül minden csupa sár, ám ez érthető: intenzív építkezés folyik az út mellett, mindenütt földkupacok és munkagépek. Amint arról a napisajtó már tavasszal beszámolt, „újabb 2,25 milliárd forintnyi társasági adó vándorolt a költségvetés helyett Felcsútra, ahol újabb focipályákra, biztonsági rendszerekre, buszra és traktorra költik a pénzeket”. Két nagypálya épül az aréna közelében kétmilliárdért a már meglévő tucat mellé, szenzáció lesz mindkettő: fűteni lehet majd télen. Sőt az egyik helybéli fiú arról beszél, hogy OV fedett futballpályát is építtet majd, erről azonban még a Puskás Akadémia sajtósai se tudnak; igaz, OV döntéseiről sokszor csak maga OV tud. Mindenesetre most, hogy a szlovén határon a magyar állam sürgősen fölszedte az előző napokban telepített kerítéseket, és nem épül 4 méteres átmászhatatlan akadály sem a határrészen, óriási anyagi és főleg szellemi kapacitás szabadul fel, amit miért ne lehetne a felcsúti akadémia további fejlesztésére fordítani.

Vagy valamelyik székelyföldi futballcsapat támogatására. A Kolozsváros.ro portálon jelent meg először, hogy a magyar kormány 4 milllió euróért, azaz 1,2 milliárd forintért megvásárolta a negyedosztályú FC Csíkszereda székely futballcsapatot, s a cél a román élvonal, majd a román első osztály megnyerése. Azt gondoljuk, ha ez sikerül, legalább harminc, román vezető politikus sérelmére elkövetett Szijjártó-féle lehülyézéssel, valamint másfél tucat európai nagykövet megregulázásával ér fel.

Sajnos azonban a hír csak részben igaz: a magyar kormány nem vette meg a székely klubot, csak invesztál belé. Az összeg viszont igaz, úgyhogy a Csíkszereda vezetőedzője joggal jelentette be, hogy 2019-re román bajnok lesz a csapat. Amit legelőbb is a római katolikus egyház fog megünnepelni. Nem tudjuk, hogy Csíkszeredában vannak-e római katolikus ultrák, mindenesetre egy közlemény szerint „a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket”. Ez fontos. A róm. kat. egyház részvétele a futballban nem ismeretlen a magyar olvasónak. Nem Ferenc pápa futballimádatára gondolunk, hanem például Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökre, aki az NB II-es szegedi, de a meccseit Gyulán játszó csapat többségi tulajdonosa, s aki meglapította a Grosics Gyula futballakadémiát is; elmondása szerint ezekkel az akciókkal „egy Pál apostolig visszavezethető hagyományt követ.”

Azt nem tudjuk, hogy az ultrák is Pál apostolból táplálkoznak-e, de el tudjuk képzelni, hogy a nemzetközi, illetve az európai futballszövetség közelgő tisztújító közgyűlésén esetleg a magyar római katolikus egyház is indul az elnöki pozícióért. Mind a két szövetség, a FIFA, illetve az UEFA is van annyira korrupt és szavahihetetlen, csakis a gazdag csapatok érdekeit szem előtt tartó szervezet, hogy a magyar rom.kat. egyház nem érezné magát idegenül.

Kérdés persze, hogy megéri-e ennyire támogatni Magyarországon a futballt az emberek pénzéből. OV miniszterelnök úgy is, mint végvári kapitány, büszke az eredményekre. Nem csupán a válogatott csapatra gondolunk, melynek hazai szereplése lassan egy zártkörű értelmiségi filmklub hangulatát idézi, amennyiben a magyar válogatott hazai meccseit is zárt kapuk mögött rendezik, mégpedig azért, mert a nemzetközi szövetség megunta a nézők rendszeres rasszista rigmusait.

Más oldalról viszont épp a magyar közönség rasszista rigmusai éltetik a magyar futballt, hiszen a magyar szövetség minden rasszista, cigányozó és trágár rigmus után minden héten súlyos milliókkal bünteti a klubokat, mely pénzt aztán vissza lehet forgatni a sportágba, így például a debreceniek vagy a fradisták, újpestiek „Angyalföldi cigányok, b…-tok az anyátok”, és a „Buzi MLSZ” rigmusai lendítik újra és újra előre a magyar futball megrekedt szekerét.

Legutóbb az Origo.hu közölte, hogy Felcsúton „egy akadémistára mintegy 4 millió forint közpénz jut évente”, azaz a felcsúti akadémista a dolgozó magyar nép verejtékéből ápolja és fejleszti tehetségét, s éri el fantasztikus eredményeit. Már az páratlan siker, hogy a Puskás Akadémia a magyar első osztályban szerepel, és saját nevelésű fiatalokra támaszkodik. Igaz is, a Fradi elleni kezdőcsapat 11 játékosa közül csak egyetlenegy volt akadémista, ő is előtte Siófokon és Debrecenben játszott; a többiek a magyar futballt OV szerint megrontó horvát és szerb idegenlégiósok, illetve más magyar kluboktól érkező 25-26 éves játékosok; hacsak nem esti tagozaton végzik az akadémiát. Állítólag mindez nem cáfolja OV állítását, miszerint akadémiája ontja a tehetségeket a magyar élvonal számára; nem kérdés tehát, hogy hamarosan a legjobbak közé fog tartozni Európában. Igaz, az akadémia egyik utánpótlás-edzője, Komjáthy And­rás a tévében arról beszélt, hogy ma már a fejlett nyugati országokban nem akadémiákon képzik a fiatal futballistákat; nem éri meg, ezenkívül nem egészséges, ha tizenéves gyerekek évekre össze vannak zárva, de hát Komjáthy csak szakember, a Nyugat pedig, mint tudjuk, a futballvilágával együtt rohad.

A Puskás Akadémia minden­esetre a Fradi-meccs előtt szégyenszemre kiesett a harmadosztályú Kozármisleny ellen. Igaz, a Fradi ellen aztán null-nullra végeztek. Ott ültünk a papíron teljesen megtelt vendégszektorban üres székek között, szemközt a hazai tábor, leginkább vékony hangú, kivezényelt akadémista gyerekekkel feltöltve; természetesen a hazai szektor is hivatalosan zsúfolt volt, a foghíjas lelátó ellenére. Előtte két héttel a Nemzeti Sport élő tudósítása szerint 800 néző foglalt helyet a stadionban, a klub aztán 2225 nézőt jelentett rezzenéstelen arccal.

Ezt csak azért említjük, mert sokáig úgy hittük, hogy legalább a futballban nem lehet arcátlanul hazudni, hiszen mindenki látja az eredményt, s az üres lelátókat. Tévedtünk: a futballban is le lehet hazudni a csillagokat az égről.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.