Holland tuti (Hollandia - Uruguay 3:2)

Megyesi Gusztáv
2010. 07. 07.
Így kellett történnie. Túl azon, hogy Uruguay szimpatikus csapat, jó is. Abbahagyták azt az utálatos futballt, amivel régmúlt tornákon a világot akarták kivédekezni erős csontzene kísérettel. A hollandok annyival voltak jobbak, hogy mindent egy kicsivel gyorsabban és erőteljesebben csináltak. Valamint Suarez hiányával, értve ezalatt, hogy a Ghana elleni meccs egyszerre pozitív és negatív főhőse nem játszott. Így emitt Robben és Schneider állt az egyik oldalon mint kulcsember, amott viszont Forlan mellett üresen tátongott egy hely, senki nem tudta betölteni, Forlan pedig, hiába a világbajnokság legprímább csatára, egymaga kevés.

A meccs azon ment el uru szempontból, hogy amikor egyenlítettek, nem tudták megfogni a hollandokat. Amikor viszont Schneider belőtte a lábak alatt a második holland gólt, sejteni lehetett, hogy nem ennyi lesz a vége. Robben fejese aztán azt üzente, hogy megvan a vége. Ám nem így történt, s ez ennek a világbajnokságnak a legfőbb erénye: a meccsek végén mindig történik valami. Le a kalappal az uruk előtt, ahogy mentek előre a hosszabbítás másodperceiben is. Képzeljük el, mi van, ha Forlant nem cserélik le, s beüt egy szabadrúgás. Képzeljük el, hogy Uruguay kiegyenlít, a hosszabbításra meg nincs a pályán Robben, mert őt is lecserélték.

Ám így igazságos: Hollandia a döntőben, a holland focitörténelem negyedik vagy tán ötödik, de lehet, hogy csak a hatodik legjobb garnitúrája döntőt játszik, s ami nem sikerült 1974-ben, majd 1978-ban Cruyfféknak, Neeskenséknek, majd később Van Bastenéknak, Kluivertéknak, Bergkampéknak, az sikerül majd nekik. Ennek a szürke jelzővel illetett társaságnak, amely ugyan mélyszürke mivoltában is pontveszteség nélkül tarolt a selejtezőkön, s emberemlékezet óta nem kapott ki, ám amelyben nincsen egyetlen igazi világklasszis se. Nem baj, Hollandia, azért nagyon ne búslakodj, jönnek még szebb idők is.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.