Afrikában verik az afrikaiakat (Uruguay - Ghána 1:1)

Para-Kovács Imre
2010. 07. 03.
Ragaszkodtam ehhez a meccshez, mert tudtam, hogy nem lesz jó meccs, de abban is biztos voltam, hogy gyilkos meccs lesz, törött lábakkal, halottakkal, sebesültekkel és szoros eredménnyel.

Minden jóslatom bejött: két közepes csapat olyan csatát produkált, amire mindig is emlékezni fogunk, mint annak idején a... ööö... szóval valamelyik híres meccsre a múltból.

Ghánán túl nagy nyomás volt, hetek óta azt hallották, hogy egy egész kontinens képviseletében fognak focizni, kezükben Afrika jövője, Mandela elnök külön meghívta őket egy bulira. Én sem tudnék úgy cikket írni, ha mögöttem lihegne egész Európa, és bekezdésenként azzal biztatnának, hogy én képviselem a kontinenst, nem beszélve a jövőről, hát, elfelejteném a betűket, és úgy nézne ki a mű, mint Jack regénye a Ragyogásban.

Uruguayon szintén nagy nyomás volt, mert elnökük azzal sokkolta őket, hogy kezükben Uruguay jövője, mert erről a három millió lakosú országról csak akkor beszélnek a világban, ha jól focizik.

Így is fociztak mindketten, győzelem vagy halál alapon tolták a játékot, nyírták egymást, gyűlölték és osztották, néha lőttek egy gólt, de közben nem álltak be védekezésre, mégis 1-1 lett a vége, aztán a hosszabbítás...

Suarez, az uruguayi nemzeti hős, a 120. percben kézzel védett a gólvonalon, pedig nem is kapus. Piros lap, tizenegyes. Asamoah olyan kapufát rúgott, hogy maga is csak nézte, midőn a játékszer (esetleg, pöttyös) távozik a légtérben, majd lefújták a meccset.


- Mit bénázol? Épp most kínált reklámszerződést a Piros Arany!


Egyértelmű volt, hogy ilyen befejezés után nem nyerhetik meg a büntetőket, és nem is nyerték. Sírtam a gyönyörűségtől. Nem az eredmény miatt, hanem mert szemtanúja lehettem ennek a mérkőzésnek. Rettenetes volt, borzalmas, pontosan, ahogy szeretem.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.