Buta brazilok (Hollandia - Brazília 2:1)

Megyesi Gusztáv
2010. 07. 02.
Brazíliának drukkolni vagy nem drukkolni elvi kérdés, én gyakorlatot csináltam belőle, mert a hollandoknak drukkolok, nagyjából Cruyffék óta, elvi meg gyakorlati alapon is. Bár utóbbi elég nehéz, mert valahogy ugyanolyan kifacsartak a holland játékosok, mint a többi európai, nem a tudásukat hozzák.

Nem fogom hát elsiratni Brazíliát, nincs miért. Sőt én braziloknak se nagyon nevezném őket a szó nálunk használatos értelmében, tehát, hogy a brazil, az annyit tesz: jó. A jó pedig, hogy van fifika, szellemesség, tánc, sok rövid és mindig pontos passz, s nemhogy három-, de négy-, sőt ötszögelléses támadások. A góljuk is tipikus holland gól volt: harminc méteres vagy tán hosszabb passz után, be az üres folyosóba.

Nem tudom, hogy a fáradtság tette-e, de magam számára is talány, hogyan láthattam én pár évvel ezelőtt Kakát fejben meg „lábban” is a világ legjobb futballistájának, Robinhót pedig méltó utódjának. Állítom, Robbennek több esze van: ezen a meccsen nem labdával, hanem anélkül csinált bolondot a brazil védőkből, ennyire programszerűen még nem állítottak ki brazil hátvédet ügyes és pimasz ellenfélről. Mondhatnám úgy is, ez a brazil csapat bizony brazilnak eléggé buta.


- Van az úgy, hogy az ember lába erre használható a legjobban.


Mi volt még? Egy szürke, hajtó, de semmi különlegeset nem produkáló, sőt a brazil kitámadás után tökéletes ziccereket elügyetlenkedő holland csapat, amelynek elődei sorra a legszebb focival nem nyertek soha világbajnokságot, s estek ki a legjobb nyolc vagy négy között, olykor-olykor épp a brazilok ellen.

Péntek délután egy másfajta, több meccsen, sőt egyenesen a futballtörténelmen átívelő igazság győzedelmeskedett két hatalmas potyagóllal.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.