A kockás ing veszélyei

Megyesi Gusztáv
2016. 02. 17. · Hócipő 2016/04
Nehogy azt higgye valaki, attól, hogy borotválatlan, kócos és kockás inges tanárok csinálják a balhét a Kossuth téren, majd ötpercnyi súlyos csönddel próbálják kitéríteni a társadalmat a megszokott kerékvágásából, megáll az élet.

Az élet nem áll meg, sőt nagyon is megy tovább. A KLIK például az állami tanintézeteket ellátó és felügyelő szervezet, aminek a kócos, borotválatlan és kockás inges tanárok az összeomlását várják, a támadások és tüntetések ellenére is végzi a dolgát. Amint arról a Délmagyarország napilap beszámolt, s épp a tüntetés napján, a KLIK a szegedi Fodor-kollégium élére keresett igazgatót pályázat útján, majd a beérkező anyagokat elbírálva döntött, mégpedig az immáron tradicionálisnak mondható, illiberális demokrácia szellemének megfelelően.

Ez annyit tesz, hogy a Fodor-kollégium élére ketten pályáztak. A kollégiumot tizenhárom éve vezető Kuzma Éva, valamint Konkoly Béla, egy másik iskola tornatanára. A liberális demokrácia szabályaihoz igazodva az illetékesek bekérték a kollégium nevelőtestületének, a diákönkormányzatnak, az alkalmazotti tanácsnak és az intézményi sportmunkaközösségnek a véleményét, s ezek a testületek 8-0, 12-0, 8-0, illetve 12-0 arányban Kuzma Évát látták jobbnak. Konkoly Béla tehát könnyűnek találtatott, ebből következően az illetékesek az illiberális demokrácia szellemében Konkoly Bélát nevezték ki igazgatónak.

Ez logikus lépés. Annál is inkább, mert a Konkoly Bélát ismerők szerint ugyanis semmiféle kollégiumi vagy vezetői tapasztalata, de még tanári gyakorlata sincs, pályázata felületes, foglalkoztatási terve hiányos, nincs tisztában a szervezeti struktúra elemeivel, a KLIK-nek sem ismeri a működését, sőt Klebelsberg Kunó nevét se tudja helyesen leírni, viszont „szerteágazó kapcsolatrendszere van”.

Azt, hogy miért ő lett a kollégiumigazgató, jól kifejezi Plesovszkiné tankerületi igazgató indoklása, miszerint a tankerületi igazgató a döntését nem köteles megindokolni.

A mi problémánk az, hogy nem ismerjük eléggé Konkoly Bélát. Azt tudjuk róla, hogy kiváló erő, viszont tornatanár. A tornatanárokról pedig sajnálatos módon az a kép alakult ki bennünk, hogy hajlamosak kockás ingben járni, szakállt növeszteni, s napjában jó, ha egyszer fésülködni. Ha Konkoly Béla is olyan, mint a többi tornatanár, akkor komoly konfliktusai lesznek a felsőbb szervekkel, és súlyos támadások érhetik majd tornatanári kinézete miatt. Vegyük észre: az Orbán-kormány oktatási reformjának a vezérmotívuma nem egy végsőkig lehülyített pedagógustársadalom, s általuk tudatlanabbnál is tudatlanabb nemzedékek kinevelése, mindez csak melléktermék. A fő motívum régi tánciskolák rendjének bevezetése, értve ezen az öltözködést, a hajviseletet, és a viselkedést is. Egy évvel ezelőtt sokként érte a tanárokat az a hír, hogy a kódexükben előírják majd a mindennapi mosakodást és fésülködést, a szoknyák hosszát, topok, csípőfarmerek stb. tiltását, ebből azonban a tiltakozások hatására nem lett semmi.

Most azonban a szombati Kossuth téri tanárdemonstráció kapcsán dr. Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár mint központi problémát vetette fel, egyszersmind meg is kérdőjelezve a tüntetés jogosultságát: „Olyan pedagógusokra van szükség ‒ mondta ‒, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a fiataloknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál”. Itt jegyezzük meg, hogy Klinghammer professzor, akárcsak Palkovics államtitkár, már akkor nyilatkozott a tüntetésen történtekről, amikor a tüntetés még el sem kezdődött, a Magyar Távirati Iroda pedig a hatvanas-hetvenes évek szellemiségét idézve a tüntetésről nem számolt be, csak az arra született kormánypárti reakciókról.

Mindebből nyilvánvalóan következik, hogy nagyjából tényleg oda jutottunk vissza, ahol a hatvanas évek közepén voltunk: a fiatalabb tanároknak tiltva volt a farmer és a hosszú haj viselete. Igaz viszont, hogy a hatalom engedélyezte a kockás inget; tán ez a magyarázta annak, hogy a mai hatvanasok-hetvenesek ennyire szabadosan gondolkodnak. Tetszettek volna a kockás inget is betiltani, mondhatnánk, ám az évtized végén a párt politikai bizottsága már a hosszú hajat is engedélyezte, feltéve, ha rendesen meg van mosva. E tárgykörben jegyezzük meg, hogy a kockás inges tanár bizonyíthatóan erkölcstelen és buta gyerekeket nevel ki, ám nyugdíjazott államtitkároknak sem árt, ha megpróbálnak rendes nyakkendőt kötni, és kivágják a fülükből kiálló szőrt.

Nem vagyunk jósok, de az a sejtésünk, hogy heteken belül huligánnak lesz nevezve az egész pedagógustársadalom. Az ugyanis, hogy Soros György áll mögöttük, és hogy csak fizetésemelést akarnak a társadalom többi tagjának rovására, s hogy minden ideges biológia- és földrajztanár mögött a bukott baloldal rejtőzik, mint érv nem vált be, új magyarázat szükséges. Csakhogy a hatalom bajban van, hiszen még azt se tudja, hogy hány tüntető volt kint a Kossuth téren, az esernyők ugyanis megakadályozták a pontos számolást. Hát még a résztvevők azonosítását és listázását. Az esős idő a rengeteg ernyővel inkognitót adott a jajgató tanároknak, ami persze, mondanunk sem kell, megint Soros György műve.

Ha annak idején, a Brezsnyev-érában fontos állami ünnepek előtt ezüstjodid bombákkal tudták elűzni az esőfelhőket, a mai tudományos és technikai fejlettség mellett Soros György miért ne tudná a tüntetők feje fölé varázsolni őket?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.