A kockás ing veszélyei

Megyesi Gusztáv
2016. 02. 17. · Hócipő 2016/04
Nehogy azt higgye valaki, attól, hogy borotválatlan, kócos és kockás inges tanárok csinálják a balhét a Kossuth téren, majd ötpercnyi súlyos csönddel próbálják kitéríteni a társadalmat a megszokott kerékvágásából, megáll az élet.

Az élet nem áll meg, sőt nagyon is megy tovább. A KLIK például az állami tanintézeteket ellátó és felügyelő szervezet, aminek a kócos, borotválatlan és kockás inges tanárok az összeomlását várják, a támadások és tüntetések ellenére is végzi a dolgát. Amint arról a Délmagyarország napilap beszámolt, s épp a tüntetés napján, a KLIK a szegedi Fodor-kollégium élére keresett igazgatót pályázat útján, majd a beérkező anyagokat elbírálva döntött, mégpedig az immáron tradicionálisnak mondható, illiberális demokrácia szellemének megfelelően.

Ez annyit tesz, hogy a Fodor-kollégium élére ketten pályáztak. A kollégiumot tizenhárom éve vezető Kuzma Éva, valamint Konkoly Béla, egy másik iskola tornatanára. A liberális demokrácia szabályaihoz igazodva az illetékesek bekérték a kollégium nevelőtestületének, a diákönkormányzatnak, az alkalmazotti tanácsnak és az intézményi sportmunkaközösségnek a véleményét, s ezek a testületek 8-0, 12-0, 8-0, illetve 12-0 arányban Kuzma Évát látták jobbnak. Konkoly Béla tehát könnyűnek találtatott, ebből következően az illetékesek az illiberális demokrácia szellemében Konkoly Bélát nevezték ki igazgatónak.

Ez logikus lépés. Annál is inkább, mert a Konkoly Bélát ismerők szerint ugyanis semmiféle kollégiumi vagy vezetői tapasztalata, de még tanári gyakorlata sincs, pályázata felületes, foglalkoztatási terve hiányos, nincs tisztában a szervezeti struktúra elemeivel, a KLIK-nek sem ismeri a működését, sőt Klebelsberg Kunó nevét se tudja helyesen leírni, viszont „szerteágazó kapcsolatrendszere van”.

Azt, hogy miért ő lett a kollégiumigazgató, jól kifejezi Plesovszkiné tankerületi igazgató indoklása, miszerint a tankerületi igazgató a döntését nem köteles megindokolni.

A mi problémánk az, hogy nem ismerjük eléggé Konkoly Bélát. Azt tudjuk róla, hogy kiváló erő, viszont tornatanár. A tornatanárokról pedig sajnálatos módon az a kép alakult ki bennünk, hogy hajlamosak kockás ingben járni, szakállt növeszteni, s napjában jó, ha egyszer fésülködni. Ha Konkoly Béla is olyan, mint a többi tornatanár, akkor komoly konfliktusai lesznek a felsőbb szervekkel, és súlyos támadások érhetik majd tornatanári kinézete miatt. Vegyük észre: az Orbán-kormány oktatási reformjának a vezérmotívuma nem egy végsőkig lehülyített pedagógustársadalom, s általuk tudatlanabbnál is tudatlanabb nemzedékek kinevelése, mindez csak melléktermék. A fő motívum régi tánciskolák rendjének bevezetése, értve ezen az öltözködést, a hajviseletet, és a viselkedést is. Egy évvel ezelőtt sokként érte a tanárokat az a hír, hogy a kódexükben előírják majd a mindennapi mosakodást és fésülködést, a szoknyák hosszát, topok, csípőfarmerek stb. tiltását, ebből azonban a tiltakozások hatására nem lett semmi.

Most azonban a szombati Kossuth téri tanárdemonstráció kapcsán dr. Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár mint központi problémát vetette fel, egyszersmind meg is kérdőjelezve a tüntetés jogosultságát: „Olyan pedagógusokra van szükség ‒ mondta ‒, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a fiataloknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál”. Itt jegyezzük meg, hogy Klinghammer professzor, akárcsak Palkovics államtitkár, már akkor nyilatkozott a tüntetésen történtekről, amikor a tüntetés még el sem kezdődött, a Magyar Távirati Iroda pedig a hatvanas-hetvenes évek szellemiségét idézve a tüntetésről nem számolt be, csak az arra született kormánypárti reakciókról.

Mindebből nyilvánvalóan következik, hogy nagyjából tényleg oda jutottunk vissza, ahol a hatvanas évek közepén voltunk: a fiatalabb tanároknak tiltva volt a farmer és a hosszú haj viselete. Igaz viszont, hogy a hatalom engedélyezte a kockás inget; tán ez a magyarázta annak, hogy a mai hatvanasok-hetvenesek ennyire szabadosan gondolkodnak. Tetszettek volna a kockás inget is betiltani, mondhatnánk, ám az évtized végén a párt politikai bizottsága már a hosszú hajat is engedélyezte, feltéve, ha rendesen meg van mosva. E tárgykörben jegyezzük meg, hogy a kockás inges tanár bizonyíthatóan erkölcstelen és buta gyerekeket nevel ki, ám nyugdíjazott államtitkároknak sem árt, ha megpróbálnak rendes nyakkendőt kötni, és kivágják a fülükből kiálló szőrt.

Nem vagyunk jósok, de az a sejtésünk, hogy heteken belül huligánnak lesz nevezve az egész pedagógustársadalom. Az ugyanis, hogy Soros György áll mögöttük, és hogy csak fizetésemelést akarnak a társadalom többi tagjának rovására, s hogy minden ideges biológia- és földrajztanár mögött a bukott baloldal rejtőzik, mint érv nem vált be, új magyarázat szükséges. Csakhogy a hatalom bajban van, hiszen még azt se tudja, hogy hány tüntető volt kint a Kossuth téren, az esernyők ugyanis megakadályozták a pontos számolást. Hát még a résztvevők azonosítását és listázását. Az esős idő a rengeteg ernyővel inkognitót adott a jajgató tanároknak, ami persze, mondanunk sem kell, megint Soros György műve.

Ha annak idején, a Brezsnyev-érában fontos állami ünnepek előtt ezüstjodid bombákkal tudták elűzni az esőfelhőket, a mai tudományos és technikai fejlettség mellett Soros György miért ne tudná a tüntetők feje fölé varázsolni őket?