Kis királyok

Megyesi Gusztáv
2016. 02. 03. · Hócipő 2016/03
753 millió forintért vásárolt földet Lázár János családja, harsogja a bulvárlap címe, majd alatta a cikk részletesen felsorolja, hogy a miniszter rokonsága mekkora birtokhoz jutott Makón, Óföldeákon, Hódmezővásárhelyen, mindösszesen 505,3 hektárnyi területhez, amit városi ember föl se tud fogni, mert fogalma sincs, hogy mekkora 1 hektár, nagyobb-e, mint a garázs, vagy pont akkora, mint a Lidl áruház.

Csák Máté mindenesetre csöndesen derül a pokolban.

Hogy kik ezek, mik ezek. Az Indexen Mészáros Lőrinc családja viszi a prímet, ő maga 400 hektárhoz jutott az állami földárverésen, többnyire ellenfél nélkül, a testvére 200, a felesége csaknem 300, a két lánya szintén ekkora földet nyert, és akkor ehhez jön még Orbán Viktor vejének a rokonsága ugyanebben a Fejér megyei térségben; a kormány végül is 381 ezer hektár állami termőföld eladásával segítette saját szavai szerint „a kis családi gazdaságokat”.

És ez esetben nem hazudott.

Hiszen hol vannak ezek a birtokok Csák Máté birodalmához képest? Tényleg csak kis családi gazdaságok. Annak idején Csák Máté Trencsén várából az egész Felvidéket és az északnyugati megyéket irányította, s egyetlen szemöldök-ráncolása történelmi fordulatokat idézett elő. Jaj, nem azt mondjuk, hogy Lázár János foglalja vissza a Felvidéket, neki ennél sokkal fontosabb küldetése van, Pasa parki Rogán Antalt kell legyőznie, mi csupán arra hívnánk fel a figyelmet, hogy ezek a mai állítólagos kiskirályok, a széles magyar róna új urai, rettegett oligarchák, sőt oligarchiák, nevetséges törpék a régiekhez képest.

Aki csak kicsit is járatos a magyar történelemben, az tudja, hogy a Károly Róbert idején élt kiskirályok közül az északkeleti országrészt uraló Abák, vagy a Tiszántúlt birtokló Borsa Kopasz, pláne a teljes Dunántúlt magukénak tudó Kőszegiek komoly haderővel rendelkeztek, banderiális seregükkel királyok sorsáról döntöttek; olyan nem fordulhatott elő, hogy a csatában elveszítik hirdetőoszlopaiknak csaknem a felét. Ezenfelül sebességkorlátozó tábláknál nem olcsó lézerblokkolókkal szegték meg a törvényt, már csak azért sem, mert ők maguk hozták a törvényeket, a saját ízlésükre szabva, mégpedig közvetlenül, nem pedig önálló képviselői indítványt íratva valamelyik csóró szerviens képviselővel, majd megdumálva a frakciótagokat.

Ezeknek a mai kiskirályoknak még csak tisztességes kastélyuk, palotájuk sincsen. Ráadásul egyik sem zászlósúr, pedig ez minimális elvárás volna, de hát ahhoz saját címer és zászló is kellene; el tudjuk-e képzelni, hogy midőn Mészáros Lőrinc nagyúr szemlét tart bandériuma fölött, sárga színű csempealapon gázbojlert ábrázoló zászlóba kap bele a friss tavaszi szél. A maiak még külön vámot se tudnak szedni az autópályán, holott az igazi kiskirályok új vámokat is bevezettek a birtokukon áthaladó idegenekre, s ők hajtották be a királyi adókat, az egyházi tizedet is, levéve persze a sápot, ezek meg maximum együtt szalonnáznak Tállai adóügyi kormánybiztossal a futballpályán.

Azt már szinte szégyenkezve írjuk le, hogy a legtöbb kiskirály saját külpolitikát folytatott. Ma például Lázár miniszter külpolitikája abból áll, hogy titkos partnernőkkel lakik együtt különféle nyugati szállodákban, igaz, a közpénzből fizetett számlát később visszafizeti, de próbált volna valaki Borsa Kopasznál wellness-számlákat firtatni.

Továbbá ne felejtsük el, hogy régen a familiáris rendszerben az egyszerű értelmiséginek is volt esélye a felemelkedésre. A latinul tudó Toldi Miklós például Pozsony vármegye alispánja lett, majd az esztergomi érsek lovagja, s vazallusa. A híres Werbőczy Báthory István erdélyi vajda familiárisa volt, majd Szapolyai személynöke, később az ország nádora; de kit nevelt ki Mészáros&Mészáros? ‒ hogy most csak egy helyben gazdálkodó egyszeri és kétkezi főurat említsünk. És tudnak-e például rendesen enni százhúsz terítékes, tizenkét fogásos ebédnél a kastély ebédlőtermében? Van a palotájukban például saját lengyeljük, akit azért tartanak, hogy az ebéd utáni bor mellett újra és újra elsirassa szegény Lengyelországot, de úgy, hogy közben meg-megríkatják a nagyurat is?

Ezeknek még várnagyuk, kamarásuk, kulcsárjuk, étekfogójuk, udvarmesterük és udvarbírájuk, számadótisztjük, saját adóbehajtójuk, erdőfelügyelőjük sincs. Ezenfelül meg vannak számlálva, ha nem is a napjaik, de az évtizedeik, mert a dicsőség nem tart soká. Hol vannak már a Csák Máték, a Kőszegiek, a Zsigmond király alatt a semmiből kinövő Cilleiek, Garaiak, Hunyadiak, ámbár ismertünk egy Hunyadit, a Csepel balhátvédjét, kőkemény belépői voltak, de nehezen fordult.

Három-négy nemzedéknél tovább ők se bírták, mert új királyok jöttek, új kiskirályokkal. De legalább valami emlék maradt utánuk, templom, kastély, egy szép étkészlet. „Az első generációs Antal Mária Terézia ölebe ‒ olvassuk éppen egy történelmi blogban a Grassalkovichokról ‒, aki annyit lopott, amennyi Garancsinak is lehet életcél. Nagy húzása a királynő szánkáztatása Pest és Gödöllő között nyáron a sóval fehérré varázsolt úton. Alig került egy vagyonba. A második generáció már eladósodott, a harmadik cifra nyomorúságban tengődve kihalt… Kár tehát a család jövőjének megalapozásával nyugtatni magukat a ma közpénztolvajainak”.

Elképzelhető persze, hogy száz év múlva már arról szól az anekdota, hogy annak idején az ifjú Tiborcz úrfi miként szóratta le nyár közepén sóval a Tükröspusztára vezető utat, hogy azon szánkáztassa a legnagyobb hűbérúr lányát.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.