Nem mind rokon

Megyesi Gusztáv
2016. 01. 20. · Hócipő 2016/02
Az azért igen méltánytalan a hazai gazdasági elitre nézve, hogy a legjobb sportolóknak rendeztek gálát a Nemzeti Színházban, nekik pedig nem. Holott nekik is van év végi listájuk, hogy kik szerepeltek a legjobban.

Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznánk, örömmel konstatáljuk, hogy a tavaly önállóan elnyert közbeszerzési tendereket tekintve a Garancsi Istvánhoz köthető cégek lettek az elsők, mintegy 47 milliárd forint értékben. A második helyen a Duna Aszfalt végzett a Századvég Alapítvány előtt, de az első tízbe is csupa nagyágyú került be, így Csetényi Csaba Pasa-parki lakos cégei, az Elios Zrt., s persze Mészáros Lőrinc és társa több vállalkozása, sőt még Simicska Lajos is felbukkan, a lista elkészítése idején természetesen még érintetlen hirdetőoszlopokkal.

Mármost a lista nem csupán a jövedelemviszonyok vagy a kriminológia szempontjából fontos, hanem a jövő genealógusai számára is komoly információkkal szolgálhat. Értve ezen, hogy a győztesek igen dicséretre méltó családi vagy egyéb kötelékeknek, netán kötélnek köszönhetik sikerüket. A kötél szót azért használjuk, mert a magasan első Garancsi István a saját bevallása szerint nincs ugyan rokoni kapcsolatban a miniszterelnök családjával, de Orbán Viktor régi kötélbarátja. Hozzá is tesszük mindjárt, hogy a kötélbarátság nem az elmúlás egy igen sajnálatos, ám a régi büntetés-végrehajtásban nagy előszeretettel alkalmazott módjára utal, hanem a hegymászók közötti kötél általi kapcsolatra, noha meg kell jegyeznünk, hogy Garancsi István kötélbarátját még soha senki se látta sziklák peremén napraforgómagot enni.

A Duna Aszfalt viszont annak a fiatalembernek a tulajdonában (is) van, aki hamarosan Mészáros Lőrinc felcsúti gazda veje lesz, az Elios Zrt. pedig a miniszterelnök vejéé volt a múlt év második feléig. Az olvasó nyilván kakukktojásnak tekinti Csetényi Csabát, akinek aztán végképp nincsen semmi köze a miniszterelnökhöz, viszont Rogán Antal közvetlen szomszédja a Pasa-parkban, ami ma már kezd erősebb szál lenni, mint a rokoni. Ilyen alapon a Századvég Alapítvány is kilóg a sorból, hiszen egyetlen tagjuk vagy alkalmazottjuk sem áll közel a miniszterelnöki famíliához, ám az elnökük, Lánczi András olyan elánnal és olyan megdönthetetlen ideológiai okfejtésekkel védi a miniszterelnökét, hogy szinte családtagnak tekinthető. Hogy mást ne mondjunk, az elnök képes volt azt mondani, hogy „amit korrupciónak néznek (mármint az emberek és a jogászok, A szerk.) az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”, egyébként pedig „a korrupciónak van 13-14 kidolgozott társadalomtudományi értelmezése, ám az nem szerepel közöttük, hogy ha nemzeti érdekért teszik ezt vagy azt, az eleve korrupció”.

Igaz, ami igaz, a családi fészek melegében sokkal hatékonyabban szolgálható a nemzeti érdekek, mint mondjuk egy tendert nyert vadidegen ember társaságában. Ám vegyük észre, hogy a család nem feltétlenül a leghatékonyabb formája a nemzet szolgálatának. Pár évvel ezelőtt még azon füstölögtünk, hogy a trafikpályázatokat többnyire családtagok nyerik, s hogy még Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozási államtitkár tulajdon szülőanyja is trafikbérlő lett, akárcsak Lázár miniszter barátjának, a Continental cégcsoport egyik tulajdonosának, Sánta Jánosnak a családtagjai. Vagy hogy a felcsúti gazda, Mészáros Lőrinc családja úgy szerzett legutóbb 1400 hektárnyi földet Fejér megyében nagyjából kétmilliárd forintért, hogy a családtagok aktívabbak voltak, mint disznóölés idején. Senki nem vitatja, hogy sokkal hatékonyabb famílián belül kiadni egy utasítást a birtok vagy a cégcsoport terjeszkedésére, s hogy sokkal egyszerűbb családon belül tárgyalni az ellenőrzési csoport képében megjelenő unokaöccssel, mint a csoda tudja, hogy kicsoda ellenőrrel, akinek esetleg hetekig kell magyarázni, hogy az adóelkerülés, a kartellezés és az előre eldöntött tendergyőzelem kizárólag a nemzet érdekét szolgálja.

Igen ám, de mi van, hogyha például Rogán Antalnak eszébe jut valami nagy üzlet, de hiába csoszog át Csetényi Csabához a szomszédba, az nincs otthon, mert leszaladt a boltba. Vagy mit csinál Matolcsy György jegybankelnök, ha telefonálni akar sürgős üdülővásárlási ügyben a Balatonakarattyán polgármesterkedő feleségének, de az épp kinyomta a telefont? Ilyenkor megáll a GDP növekedése? Hiába a rokoni vagy a jószomszédi kapcsolat, sajnos a rokonnak, jóbarátnak is viszonylag elég nagy az önálló mozgástere, s nincs annál idegesítőbb, mint amikor általuk kerül homokszem a gépezetbe. A magunk részéről Matolcsy György helyében amúgy sem favorizálnánk, hogy Matolcsyné Balatonakarattyán legyen polgármester, az ifjabb Matolcsy pedig az észak-balatoni térségben vegyen állami kölcsönből bútorgyárat magának, polgármester tudniillik háromezer van az országban, a világ legjobb fürdőhelyei és kaszinói pedig teli vannak bútorgyárosokkal; mi inkább a felségünket és fiunkat jegybank-alelnöki tisztséggel lepnénk meg karácsonyra.

A jövő útja azonban nem ez. Hanem, hogy az ember ne támaszkodjék se rokonra, se barátra, se szomszédra, hanem legyen a maga ura minden téren. Mint Győrffy Balázs képviselő, agrárkamarai elnök, aki legutóbb saját magának módosíttatott törvényt a parlamentben, miáltal nemcsak, hogy földtulajdonossá vált, de kijárta, hogy akár az ötszörösére is emelheti az immáron az ő földjét bérlő gazda bérleti díját, így jutva évi akár egymilliós többletjövedelemhez.

Jobb, ha az ember nincs kitéve a rokonai kénye-kedvének.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/5  •  II. 26. – III. 10.
VÁNCSA • PARA • BARTUS • DÉSI • FARKASHÁZY • SMUZEWITZ Váncsa István szerint az elmúlt tíz évünk volt a legsikeresebb a Homo sapiens félmillió éves történetében Para-Kovács Imre: már akkora a migrációs nyomás, hogy ideje egymilliárdért nemzeti konzultációt tartani százmillió kifizetése ellen Farkasházy Tivadar két hétig nyomozott, hol lehet az MSZP elnöke Bartus László megszerezte az amerikai NAT titkos, első vázlatát Dési János alig várja, hogy az átnevelőtáborokból kikerüljenek az első, ideológiai alapú nádpálcázást megköszönő édes szőke kisgyermekek Karsai László egy láthatatlan ostrom-kiállításról Smuzewitz Ilona: bevezetik az íróengedélyt, ennek megszerzői ép nemzettudattal rendelkeznek, és felesküsznek a magyar szórendre Bakács Tibor Settenkedő: egy frászt fognak tőlem bűnözők pénzt kapni – gondolta egy másik bűnöző A Heti Kamu megtudta, a TV2 véletlenül lekoppintotta az RTL híradóját is, amiért a Médiahatóság vizsgálódik
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.