Csatorna töltelék - 2004/11

Para-Kovács Imre
2004. 05. 26. · Hócipő 2004/11
Az elmúlt két hétben, a legváratlanabb helyzetekben támadtam le ismerőseimet a kérdéssel: vajon mi lenne az az esemény, ami miatt hajlandóak lennének éjjel háromkor bekapcsolni a tévét, és kockáztatva családi békéjüket, reggelig nézni. Az indokok megoszlottak ugyan, de furcsa módon, minden értékelhető megnyilatkozás a sport területéről érkezett, kezdve az én esetemtől, aki általában profi bokszgálák kedvéért cipelem magammal a fél ágyat a hajnali órákban, Egerszegi Krisztinán keresztül, a Bajnokok Ligájának döntőjéig.

És a szlovák forradalom? - tettem fel a kérdést, de teljes elutasításba ütköztem. A megkérdezettek szerint egyedül a sportban számít az egyidejűség, minden más esetben marad a rögzítés és a reggeli megtekintés, nincs az az isten, ami képes lenne kiverni ágyukból az embereket forradalom, háború, választások vagy szépségkirálynő-választás miatt.

A felmérés messze nem reprezentatív, ismerőseim lusták, tévézési szokásaik alapesetben is radikálisan eltérnek a nézettségi átlagok alakítóitól, ráadásul idétlen napirend szerint élnek, mégis jelez valamit magatartásuk, és itt most elsősorban nem arra gondolok, hogy elfordultak a politikától, mert a politikától mindenki elfordult, leszámítva a konstans kétmilliót, aki elsősorban papíron létezik.

Határozottan emlékszem a kilencvenes évekre, amikor választási bulikat tartottunk, Baló Györggyel töltöttük az éjszakát, és Knézy Jenő megnyilatkozásait vártuk, hogyan is áll a kisgazdajelölt a bácsalmási körzetben. Tartalmas, durva éjszakák voltak, a politika, a televízió és a tudatmódosító szerek hármas kötésében reggelig lelkesedtünk, és valami emelkedett, információs mezőben fürödtünk, miközben az ország sorsa érdekes rácsos ketrecekbe rejtett számítógépek képernyőjén kulminált.

Azóta zökkenőmentesebb lett a demokrácia, az eredmények már este kilencre majdnem véglegesek, felgyorsult az egész folyamat, még egy rendes bulit sem lehet szervezni rá, mire elfogy a második sör, nagyjából eldől minden, lehet lefeküdni, valaki gratulál valakinek, vagy nem. Marad a sport, az Egyesült Államok, esetleg Japán területén vívott küzdelmek, kilöknek minket saját időzónánkból, és átbillentenek valahová, ahol a nap éppen döntőnek megfelelő szögben süt a helyi polgárokra. Az RTL Klub este fél tízre tenné a Magyar Labdarúgó-bajnokság utolsó fordulóját, mert így fér bele a közvetítés a műsorpolitikájába. Szerintem ez méltányos, nagyjából helyénvaló megközelítés, hiszen az RTL vezetői pontosan ismerik a magyar foci sport- és látványértékét, tisztában vannak a várható nézettséggel, és még egy kicsit tódítanak is a megszállottak kedvéért, és nem helyezik éjfél környékére a meccseket, ahol a helyük lenne, valamivel a késő esti híradó után. Ez a fél tízes időpont jobb, mint a kulturális magazinoké, jobb, mint a TV2 kiváló autós műsoráé, tulajdonképpen a főtábla, még akkor is, ha esetleg szokatlan a focistáknak.

Emlékszünk még az egyik vidéki csapat vezetőjének híres nyilatkozatára, mely szerint azért vesztettek, mert a Sport1 közvetítette a mérkőzésüket, és emiatt korábban kellett játszaniuk. Ha fél tízkor kerül sor az utolsó forduló mérkőzéseire, máris megoldódik mindenki problémája: a bajnok ünnepelni fog, a vesztesek pedig kijelentik, hogy labdarúgóikat megzavarta a késői kezdés, ők ilyenkor már aludni szoktak, és vereségükért egyedül a televízió a hibás.

Hiába, a média a legerősebb hatalmi ág.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.