Rézfaszú baglyok

Megyesi Gusztáv
2014. 12. 10. · Hócipő 2014/25
Az még rendben van, hogy a kormánysajtó nem kis utánajárással kiderítette, hogy Várady Zsolt, a netadóellenes tüntetés egyik szónoka tizenegy évvel ezelőtt, feltehetően a legveszélyesebb kolumbiai kokainbárókkal szövetkezve, szabad szemmel nem látható mennyiségű, 0,19 gramm növényi anyagot birtokolt 0,002 THC hatóanyag-tartalommal; aki bűnös, azt le kell leplezni.

Ráadásul Várady a Margitszigeten bukott meg, amely akkor még a szocialista vezetésű Angyalföld fennhatósága alá tartozott. A magyar ember már ennek hallatán képes megbízható ellenséget látni Váradyban, értve ezen, hogy stabilan lehet gyűlölni, minden rossznak az okozóját látni benne. Ha nem volna Várady, istenem, de szépen élnénk – sóhajtanak fel sokat látott családapák –, nem kellene a kocsira ilyen drága biztosítást kötni, és a tető se ázna be. – És a fiunk is rendesen tanulna – teszi hozzá a feleség, miután a gyereket aludni küldte, de még beszól neki: – Ha nem tanulsz rendesen, elvisz a Várady.

November végére szépen kialakult az országban a Várady-ellenesség, tudta a nép, ki miatt senyved ő. No de akkor a kormánytévé bejelentette, hogy a tüntetések egy másik szónoka és szervezője, Gulyás Balázs szintén évekkel ezelőtt kiment édesanyjáért a Ferihegyi reptérre, de közben nem adott elsőbbséget egy autónak, és összeütközött vele. A büntetést kifizette, és az ügy lezárult. Ez még a krimiken felnőtt közönséget is sokkolta. A gyerekhez bemenvén immáron azt mondták este az anyák: – Ha nem tanulsz rendesen, nem a Várady, hanem a Gulyás fog elvinni.

Nem akarjuk feszíteni a húrt, de a gyereknek még idegbeteggé válni se lett ideje a Gulyással való fenyegetés által, amikor a Hír TV gyorshírben jelentette, hogy Kalocsai Kinga PM-aktivista rövid időre a Parlament épületéhez láncolta magát, de nem büntették meg, mert közkegyelmet kapott.

– Mi nem adtunk volna neki kegyelmet – mondták az emberek a péknél, a Tescóban és a ben­zinku­taknál a Battonyától Nemesmedvesig terjedő gyűlölethullám keretében, már persze csak azok, akik követni tudták az eseményeket.

És még nem volt vége. Egy kötélverő arról panaszkodott, hogy ha már sajnos ő maga csak gondolatban akaszthat, legalább adjanak időt az embereknek, hogy az ellenséget az utolsó porcikájáig kigyűlölhessék. Ám egy nap arra ment haza, hogy már nem Kalocsai Kinga viszi el a rossz gyereket, s nem ő lopja el a tűzifát a kötélverő udvaráról éjjel, hanem Nemes Balázs, akiről bemondták a híradóban, hogy néhány évvel ezelőtt elhasalt egy vizsgán; igaz, csak azután közölték az információt, hogy figyelmeztették a lakosságot: a most következő képkockák a nyugalom megbontására alkalmasak, ezért gyerekek csak a szülők jelenlétében nézzék.

Jó, akkor legyen Nemes Balázs. Délutánra azonban kiderült, hogy Nagy Emília középiskolai tanárnő a nemzet fő ellensége, aki szintén egy tüntetésen szólalt fel. Sőt ő arra vetemedett, hogy annak ellenére sem fogadta a Hír TV stábját, hogy azok bejelentés nélkül keresték fel az iskolában tanítási idő alatt, azt hazudva a portán, hogy azért jöttek, mert a tanárnő ellen csalás miatt vádat emeltek. Csalás miatt ugyan soha senki nem emelt vádat Nagy Emília ellen, viszont az nem lehet véletlen, hogy ónos eső tört az országra, és a kötélverő kisebbik fia már a második cipőjét nőtte ki idén; Nagy Emília nyilvánvalóan a nemzet megrontója.

Az a probléma, mondja egy szexuálpszichológus, aki a swingerpartik folytán a tömegpszichózishoz is ért, hogy tömegesen nem lehet egyszerre harmincnál több embert gyűlölni. Legjobb egyet, de azt nagyon. A szakirodalomban ezért is Gyurcsány Ferenc a konstans. Aki hosszú ideig azt a szerepet töltötte be a néplélekben, mint annak idején az ördög, a krampusz, a mumus, a bubus, a lidérc, a mókár, a garabonciás, a rézfaszú bagoly vagy a vasorrú bába. Azzal a különbséggel, hogy míg a Fehér Ház az elnökkel az élen Gyurcsány Ferenc kottájából játszik, addig soha, egyetlen nagyhatalom vezetői se táncoltak úgy, ahogy például a rézfaszú bagoly muzsikált. A kormánypárti tábornak tehát vagy meg kellene tanulnia óránként ellenséget váltani, vagy pedig olyan embert keresni, aki a mai fő ellenségek legjobb tulajdonságait ötvözi. Példának okáért fiatal korában volt már a zsebében növényi anyag, ment már ki az édesanyjáért a Ferihegyi reptérre, bukott már meg vizsgán, láncolta már magát köz­épülethez, s került már olyan helyzetbe, hogy nem fogadott olyan embereket, akikről fogalma sem volt, hogy meg akarják látogatni.

Erre mindenképpen figyelni kell a jövőben, különben szétesik az egész kormánytábor, nem fognak rendesen és egységesen gyűlölni. Holott anélkül nem lehet alkotómunkát végezni. Ezt azért említjük, mert szerkesztőnk meséli, hogy a Rákosi-korszak Ludas Matyi című szatirikus hetilapjait lapozgatva talált egy karikatúrát, amelyen egy kovács irtózatos erővel üti kalapácsával az üllőt.
– Miért ütöd ekkora erővel a vasat? – kérdezik a társai.
– Mert közben Rajkra és bandájára gondolok – feleli a kovács.

– Miért korrumpálsz ilyen lendülettel? – kérdezheti majd egyik kormánypárti vezető a másiktól, és akkor valóban eléggé nehézkes lesz azt felelni, hogy azért, mert közben Váradyra, Gulyásra, Kalocsai Kingára, Nemesre és Nagy Emíliára gondolok.

Holott nyilván miattuk.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.