Deco, Zico, zakó (Portugália - Németország 2:3)

Buzsik Zsolt
2008. 06. 20.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A meccs előtt azon tűnődtem, hányszor mutatják majd Joachim Löw német szövetségi kapitányt, akit az osztrák kollégájával és a negyedik játékvezetővel történt összeszólalkozása jutalmaként e mérkőzés idejére száműztek a kispadról. Gondoltam, ha elég kreatív, kitalál egy jelrendszert. Ha például a tribünön felállva a feje fölött lengeti a zakóját, az azt jelenti, hogy Schweinsteiger lopakodjon előre; ha látványosan dulakodni kezd a szomszédjával, Lahm tudni fogja, hogy hátul kell maradnia. Ehhez képest Löwöt valahova a díszpáholyba ültették, egy üvegfal mögé és egy vitrin elé, úgyhogy szerintem a játékosok nem is láthattak volna semmit mesterük mesterkedéseiből.


- Na gyere, félgőzzel is megesszük őket!

Az immáron legendás svéd Fröjdfeldt a játékvezető. Most nem ad meg lesgólt, csak sípszó nélkül hagyja, hogy földre terítsen német portugált és viszont. Somos Ákos negyed óra elteltével meg is jegyzi: „Ronaldónak nem lesz könnyű estéje, ha a játékvezetőben bízik.” Nem is lett, de ebben most nem a svéd játszotta a főszerepet, hanem az, hogy a németek nagyon figyeltek rá.


- Akkor gyorsan köszönünk be nekik
!

Úgy látszik, ez őt is, Scolarit is igen váratlanul érte. Mint ahogy az első gól is a 22. percben: Podolski futtában balról beadja középre, Schweinsteiger pedig futtában a lábujjával berúgja. Megkönnyebbülve látom, hogy Löwnek odafent van kit ölelgetnie. Négy perccel később erre ismét alkalma adódik: Schweinsteiger szabadrúgás-beívelését Klose senkitől sem háborgatva fejeli be.


- Ezek alszanak, akkor gyorsan lövök egyet nekik én is!

A portugálok elszórakozzák a helyzeteiket, egészen a 40. percig, ekkor Ronaldo lövését még Lehmann védi, de a kipattanót Nuno Gomes már bevágja. Löw most ülve marad.


- Azta! Micsoda trükköket tudtok! Mi viszont gólra játszunk!

Vajon mit mondhatott a szünetben Hans-Dieter Flick ideiglenes szövetségi kapitány az öltözőben? Szerintem a következőt: „Srácok, az a második gól nekem nagyon tetszett. Olyanból kérek még egyet!” Szófogadó fiúk, csak a 61. percben nem Klose, hanem Ballack fejel gólt.


- Tanulmányozzátok a futball-történelmet!

És következnek a portugál tanácstalanság hosszú percei, szinte csak Decónak vannak jó megmozdulásai. Scolari arcán szenvedés, talán Zico veszi át majd tőle a portugál válogatott irányítását. A 87. percben Postiga szépít, aztán német megszállás: saját tizenhatosukat szállják meg. Három perc múlva Löw rágyújt, újabb három perc múlva akár egy nótára is rágyújthat.


- Azért remélem, ez a Ballack gyerek marad a Chelsea-nél!

Frank Baumann, a németek korábbi válogatott védője a lengyelek elleni meccs után így szerénykedett: „A mi győzelmünk olyan, mint a korai orgazmus. Nem lehet tenni ellene.” - Én máshogy gondoltam, de hát én tényleg nem értek a focihoz.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.