Abcúg Itália! (Franciaország - Olaszország 0:2)

Megyesi Gusztáv
2008. 06. 18.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A null-nullás francia-román meccs után azt írtam, kívánom, hogy ilyen csapnivaló produkció után egyik csapat se jusson tovább.

Ez megtörtént.

A legigazságosabb, persze, az lett volna, ha ebből a csoportból az olaszok se jutnak tovább, mert egyszerűen nem érdemlik meg, ebben a halálcsoportnak nevezett négyesben a hollandok őket is éppenúgy halálra verték, mint a franciákat meg a románokat (utóbbiakat a B-csapattal).

Azt nem tudhatjuk, hogy mi történt a franciákkal, de ők már a legelejétől élő halottként tekeregtek a pályán. Az olaszok elleni, végül is ki-ki meccsen, mintha a 2002-es, ázsiai világbajnokság francia játékosait láttuk volna, akiknek még a vakációhoz se volt elég erejük; ha Ribéry nem sérül meg, Abidal pedig véletlenül a labdát találja el Luca Toni lába helyett, akkor is simán az olaszok nyernek.


- Te csak azzal foglalkozz, hogy meggyógyulj!

Mégpedig úgy, hogy ez az olasz csapat se mutatott valami sokat, nem létező csatársorral jutottak tovább. Erre nem is pazarolnék több szót, tudniillik az olaszok számára, mint a futballtörténelemből tudjuk, kedden este véget ért az Európa bajnokság, hogy aztán vasárnap kezdődjék nekik egy új. Amelyen immáron kieséses rendszerben ugyanez a csoportmeccseken vergődő olasz csapat lehet, hogy brillírozni fog, Luca Toni pedig sorozatban lövi a gólokat, majd a legvégén az is könnyen előfordulhat, hogy a vb után az Európa-bajnokságot is megnyerik.

Az olaszok nem szívbajosak, és minden más válogatottat felülmúlva pofátlanok; amint egy pici méltánytalanság éri őket (például nem állnak az első helyen), azonnal telesírják a világot.


- Micsoda? Megadta? Az hogy lehet?

Mi is történt meccs előtt? Aki csak talpon volt az olasz futballéletben, az mind a hollandokkal foglalkozott, s a világ legfőbb erkölcsi kérdésévé tette, vajon hajtani fog-e van Basten csapata a románok ellen, vagy pedig direkt kikapnak, kiejtve ezzel Itáliát, s egyáltalán, meri-e pihentetni a holland kapitány a kulcsembereit. Paolo Maldini, akiről én azt hittem a játéka alapján, hogy az apjához hasonló intellektus, ultimátumszerű tényközléssel állt a kamera elé: ha a románok legyőzik a hollandokat, van Basten soha nem lehet edző Itáliában.


- Hát ez elszállt!

Mondhatnám úgy is, hogy Európa legkorruptabb futballországa, ahol egész idényben adják-veszik a pontokat meg a bírókat, már eleve abból indult ki, hogy Hollandia esetleg csal. Amiben az is benne van ugyebár, hogy Románia nem is futballcsapat, hiszen olasz fejjel elképzelhetetlen, hogy legyőzze Hollandiát; mellesleg az a kis, szarnak nézett Románia, amely néhány nappal előtte csak irtó nagy pechhel nem ütötte el a továbbjutástól Donadoni csapatát.

A meccs előtt már azt gondolta az ember, hogy van Bastennek tán joga sincsen csapatot hirdetni, ez a kompetencia olasz kézre került.


- Azért meglegyintett minket a szele!

Érdekes, a franciák egyetlen szóval se jelezték, hogy aggódnak a hollandok hozzáállása miatt, holott nekik is ugyanakkora volt a tét, mint ellenfelüknek.

Nem baj, persze, mert az erősen tartalékos hollandok simán verték a kipurcant Romániát, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy az olaszoknak eszükbe jut-e elnézést kérni a hollandoktól. Sőt, Itália most megérdemelné, hogy néhány világlap azzal álljon elő, hogy megvették az amúgy is erkölcsi mélyponton lévő franciákat, no meg picit a bírót is − aztán majd magyarázkodjanak, ahogyan tudnak.


- Nyertek a hollandok!

Abcúg Itália, mondom tehát, aztán vasárnap este a spanyolok ellen két perc alatt elvarázsolnak, mint mindig rendesen.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.