Villa döntött, semmi más (Svédország - Spanyolország 1:2)

Megyesi Gusztáv
2008. 06. 15.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Veszítettem nagyon sok sört, de nem azért, mert 1-1-et tippeltem a spanyol-svédre; ezt nagyon sokan tették, mert hiszen a döntetlennek volt a legnagyobb valószínűsége.

Hanem Villa gólja miatt. Én azt mondtam, Villa nem fog gólt lőni, sőt gyakorlatilag semmit se csinál majd a meccsen. Így is történt; mesterhármasok után az esetek többségében kínlódás következik.


- Mit villa! Kastély!

Az 2-1 után azt lehetett látni, hogy a spanyolok is meg vannak lepve, szerintem szintén elégedettek lettek volna az iksszel: az utolsó fordulóban ők is, a svédek is legyőzik a görögöket, illetve az oroszokat, és akkor ott vannak a nyolc között. Hát ott vannak. És a svédek is ott lesznek, mert jó csapat.

Ha meccs előtt volnánk, azt mondanám, hogy értelem-, illetve érzelemszerűen a svédeknek szurkolok, mégpedig a lányom általi svéd rokonság okán; spanyol kapcsolat, de facto spanyol unokák nincsenek a famíliában. De ez már régóta nem így van. A spanyolok ezen a meccsen, úgy húsz perc után valahogy szimpatikusabbak voltak, mint a svédek, és nem tudom, miért. Volt spanyol válogatott (sőt holland és angol is), amit nem szerettem, mi több, ki nem álltam, és örültem, hogy nagy világversenyeken újra meg újra égnek, ez a spanyol csapat nem ilyen.


- Csak, hogy lássák: nem minden Fernando szenved idén!

Érdekes ez: már vagy húsz éve a focit kizárólag önmagáért nézem, ami nem kunszt, hiszen magyar csapat semmiféle tornára nem jut ki, nincs tehát miért hazafinak, kötelezően elfogultnak lenni, igaz viszont, hogy magyarok híján legalább végig lehet élvezni a tornát, míg korábban a csoportmeccseken kapott zakók vagy a tizenhat közötti szerencsétlen kiesések után elment az ember kedve az egész tornától.

Mindegy, csak azt akarom mondani, hogy a spanyolokban nem keresem a spanyol bort, a mediterrán vehemenciát, nem jut eszembe róluk se a bikaviadal, se a Nagy Armada, miként a focipályán soha nem veszem észre a svéd hűvösséget, és svéd gól után nem gondolok a svéd unokáimra.. Ezért is tartom elmegyógyintézeti esetnek, amikor az MTV úgy harangozza be a spanyol-svéd mérkőzést, hogy „svédasztal vagy spanyolcsizma?” (vagy inkább svéd asztal − Ikea − vagy spanyol csizma?)


- Én legalább ma is meglőttem a magamét!

A foci annyira nemzetközi, hogy hagyni kellene ezeket a baromságokat: tizenegy futballistába belemagyarázni egy nemzet kultúráját, lakóinak habitusát, pláne történelmét.

A 93. percben Villa némi szerencsével, de inkább kiváló technikájával ügyesen lefordult a védőjéről és a hosszú sarokba belsőzött.

Ez döntött, semmi más.


- Hány másodperc is hiányzott?

Ha csak egy picit téved vagy peche van, nekem most nagyon sok söröm van.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.