Diósjenői zsizsik (Csehország - Portugália 1:3)

Simonyi Balázs
2008. 06. 12.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Már megint az egyik piros-fehér mezes csoport egyik piros-fehér mezes összecsapása volt soron. Második forduló, itt már nem lehet alibizni: sokaknak itt a végállomás, mások meg hangolhatnak a playoffra. Örömmel konstatáltam, hogy az UEFÁnál is dolgozik egy gegmen-gárda, szerintük biztos meglepő és mulatságos, hogy ma a portugálok voltak fehérben és a csehek pirosban, s bár fekete-fehérben kényszerültem nézni (azaz inkább hallgatni Egri Viktort, de erről később) a meccset, a mezcsere miatt sokáig a portugáloknak drukkoltam, holott a cseheket akartam volna biztatni.


- Elnézést uram, visszaadná a labdámat?

Derék bohémiai és luzitán barátaink is a győzelem édes érzésével érkeztek a Genfi tóhoz, bár a Svájc-Csehország nyitómeccs kínjai után megfogadtam, hogy félszemmel figyelek csak erre a végtelenül unalmas A-csoportra. A félszem ezúttal is megvolt, tekintve hogy Balassagyarmat felé igyekeztem autóval a mérkőzés közben, ölemben egy szivargyújtóról működtetett Dimarson zsebtévével. Ez az a típus, amit általában csak a Kékfényben láthatunk a lírai vágóképeken: közvetlen a cavintonos dobozok, egy ronggyá olvasott Auchan-katalógus és egy olvasószemüveg társaságában bukkan fel, amikor egy kirabolt nyugdíjas néni teakonyhájában pásztáz a kamera.


- Na, hová dugtam?

Deco találatát még elcsíptük - tipikus, nemzetisportosan szólva „kapu előtti kavarodásból” született gólocska volt -, ám Diósjenőnél olyan zsizsikes lett az összkép, mintha Ibrahimovic arcon rúgott volna stoplis csukájával. Érsekvadkert közelében szellemképesen feltűnt egy parádés C. Ronaldo sarkalás, de - Egri Viktor sikoltására riadva - konstatálhattuk is egyben, hogy a csehek egalizáltak.


- Most már tényleg csehül álltok!

Hamarosan a szakadó eső, a hegyek árnyékolása és Jan Slota zavaróradarai miatt a vibráló kistévét bámulva időutazásban volt részem, Egri Viktor már-már Szepesi Györgynek hatott, a monokróm katyvaszban pedig mintha a berni döntő tűnt volna fel 54 évvel ezelőttről, C. Ronaldo kapáslövése, amivel a BL-döntő után megint beköszönt Petr Cechnek, és az azt megelőző támadás is a klasszikus focit idézte.


- Jövő hét csütörtökre már ne csinálj más programot!

Balassagyarmaton aztán megjött a kép, de hiába próbáltam szuggerálni a cseheknek Uri Geller tanácsára, hogy "Győzünk, győzünk", Queresma gurítása már egy erőszakos török-cseh haddelhadaat előlegezett meg a csoport második helyéért, akiket pedig valószínűleg a németek várnak majd.

Szóval jön egy patkóbélai, azaz ki-ki meccs vasárnap, ahol szinte borítékolható, hogy villan majd a piroslap, ami eddig érdekes módon még nem került elő az EB-n.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.