Oliver Kahn köpni(nyelni) sem tud (Németország - Szerbia 0:1)

Simonyi Balázs
2010. 06. 18.
Azon kevesek közé tartozom, aki bevallja és vállalja, hogy a németeknek szurkol gyerekkora óta. Ciki nem ciki, a latinos foci nem jön be, és aki a grundon vagy teremfocisként nevelkedett, az a rakkolós futballt respektálja. A vébé eddigi legszebb, „legfocisabb” szituációit láthattuk (kapufák, ollózások, apró szép húzások és helyzetek, offenzív játék), mintha egy negyeddöntős, továbbjutós meccs lett volna: feszkó és izgalom, idegek és izmok harca, és drámai események a pályán (gyakorlatilag a két német csatáron, Klosén és Podolskin „múlt” az egész meccs). A nap jelenete: Kahn, a német tévé szakkommentátora - tőle szokatlanul - sokkot kapva tátogott.

Münchenben néztem az összecsapást egy olyan sörözőben, amely előtt egy szerb zászlókkal ékesített autó parkolt, a tulaj benn nagyon csöndben lehetett, nem jöttünk rá, kié a verda. A szerbek, akik mintha a dán válogatott csereszerkójában léptek volna pályára, emberfogásos, gőzhengeres játékkal rukkoltak elő az első félidőben, a németek keresték magukat, Disznóvonszoló (Schweinsteiger) is csak szenvedett. A vébén egyébként eddig feltűnő, hogy Európa mennyire nem dominál, nincsenek meggyőző csapatok, favoritnak az argentinok és a talányos brazilok léptek elő. Tele vagyunk kiugratásos gólokkal, kapuk mögött szétlőtt fotós objektívekkel, és olyan gólokkal, amik a furán szálló Jabulani-labda miatt születnek (kipörögnek a kapusok kezéből).

A Szlovén - USA meccsig a bíráskodásra sem lehetett kifogás (már eleve, ahogy leemelik szertartásosan a labdát a meccs elején, az a misztikum világába emeli a játékot), a mostani meccsen kiosztott döbbenetes mennyiségű lapok többsége jogos volt (Jovanovity túlzott, kusturicás gólöröméért azért sárga járt volna, a kezezésért meg piros), ám nem tudta megfogni a keményen brusztos meccset. Nem csodálkoznék, ha ez a bíró vezette volna anno a portugál-hollandot.


- Hé! Nekifutni meg én fogok, mi?


A taktikai faultok mellett feltűnő volt a szerbek vonzódása a kezezéshez: már a Ghána elleni meccsen is azt gondolhattuk, hogy a strandröplabda válogatottat hozták el Dél-Afrikába. A hencért megítélt büntetőt Podolski kihagyta (egymaga négy gólt is lőhetett volna), Özil és Müller, a két üdvöske sem villogott, a német baloldal kvázi nem létezett. De még Klose véleményes sárga-pirosa után is lényegesen jobban és elkeseredetten nyomtak, mint előtte tizenegy emberrel, a hírhedt szerb védelemnek voltak meleg percei.

A nem értékesített büntető után láthatólag tehetetlenek, zavarodottak és megfáradtak lettek a fritzek, az egyenlítés illúzió maradt, virtuskodó, keveset, de jókor villantó déli szomszédaink pedig két kapufát is lőttek, és időhúzó színészi képességeikről is meggyőződhettünk. Ennek Sallói István (emlékszik bárki egy megmozdulására a magyar válogatottban?) MTV-szakértő örülhetett igazán, hiszen a múltkori stúdióbeszélgetésben kiderült, hogy ő a fiát is a műesésekre, szimulálásra buzdítja. Gratula, Pista.

A szerbek az ausztrálok ellen bebiztosíthatják továbbjutásukat, a németeknek pedig a gólarányra is figyelni kell majd a kemény ghánai fiúk ellen, ha (reményeim szerint) tovább akarnak lépni. Marin és Gomez szerepeltetése továbbra sem érthető, hacsak nem az ifjúsági lapokat olvasó tiniknek akarnak kedvezni. A ZDF-en a meccs végén Béla Réthy kommentátor szomorúan, Löv edző pedig kiborulva búcsúzott, bár a tévériportra összeszedte magát. Lehet persze, hogy azért vesztettek a németek, hogy másodikként a könnyebb ágra kerüljenek. Germán fiaim, innen szép nyerni, és akkor a müncheni sörfőzdékben is jobb lesz a forgalom.

Ui.: a verda kerekeit nem szúrták ki, és kromofággal sem öntötték le.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.