Fapapucs vs. olasz csizma (Hollandia - Olaszország 3:0)

Simonyi Balázs
2008. 06. 10.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Vajon összejön végre a hollandoknak egy világverseny (mégha EB is), vagy megint a taljánoknak lesz piszok szerencséjük? Lelőjük a poént: a fiúk nem sírnak, a nők igen, a szépen zselézett hajú latinok közül egy csapat elvérezni látszik, így a hölgyeket megkérjük, sürgősen pártoljanak át a portugálokhoz.

Ma végre új színek tűntek föl, kék és (narancs)sárga mezek is zsizsegtek a pályákon, két kapus volt a csapatkapitány, a guantanamói büntetésnek beillő román-francia meccsen lézengő Ribery után a zöld gyepre lépett Kuyt is: mindketten sikerrel pályázhatnak egy Stephen King-horror főszerepére. Az egész EB eddig a tetovált gladiátorok divatbemutatójának tűnik, az alkar eddig a legnépszerűbb pont, s ez a holland-olaszon is bebizonyosodott. A trénerek személyében két nagy formátumú, egykori spíler csapot össze, Van Basten edzői oldaláról sikerrel mutatkozott be, Donadoni pedig majd választhat, hogy melyik lesz a legkeserűbb emléke életében: ez a csúfos 3:0 vagy a '90-es vb-elődöntőn kihagyott tizenegyese...


- Háde...


A holnapi sajtó persze hangos lesz a bírószidalmazó cikkektől, de ha leszámoljuk van Nistelrooy lesgólját, akkor is 2:0-ra nyertek tisztán a hollandok. Jobb helyeken a svéd bírót büntetésképpen egy Katar - Tonga vb-pótselejtezőre vezénylik, rosszabb helyeken, mint anno a Volán pályán a '90-es évek elején, amikor kiestek az NB1-ből a buszosok, a közönség egy emberként rigmusosan animalpornóra biztatná: "Kurmai, te állat, b*** meg az anyádat!" Megjegyzem, jobb helyeken egy korrekt játékos felteszi a kezét és lebeszéli a bírót, hogy a kezdőkörre mutasson: az angol Gary Lineker talán ezt tette volna, ha ilyen pimasz lesgólt lő, Igor Nicsenko nem. Nistelrooy sem. De ha a profi fociban zsebre, vérre és látványra megy a játék, akkor miért nem játszik kezdőben Del Piero, aki mégis többre képes a nyakigláb Luca Toninál? Tényleg emiatt a hórihorgas ügyetlenke miatt nem fér be Podolski a Bayern-kezdőbe?! És hol marad a zseniális picurka Huntelaar a hollandoktól? Februában két meccsen is élőben láttam az amszterdami ArenAban ezt a csodacsatárt, és (eddig) érthetetlen volt, miért nem játszatja Van Basten.


- Nade...

De az esti meccs, amely az EB legjobb meccse volt eddig, egyértelművé tette, hogy a holland kezdőcsapat nagyon együtt van, szív és agy együtt mozog, s egyszerűen leradírozták az azzurik felfuvalkodott, fantáziátlan, dögunalmas színészválogatottját. Az olaszok végigpofázták az első félidőt. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a gyakorló elmebeteg olasz, Materazzi mit súghatott a lesgól után Peter Fröjdfeldt bíró fülébe. Gondolom nem a nővérére tett megjegyzést, mint Zidane-nak a VB-döntőben.

A második játékrészben belehaltak a szépségbe: a legüdébb színfoltot, Di Natalét lehozta Donadoni, becserélte a szimpatikus Grossót, aki elegánsan hajtott is, de a holland kontrákra és Afellay felső kapufájára nem volt ellenszer, van Bronckhorst is betalált, mégha azt Zambrotta öngóljának is kellett volna feljegyezni az UEFA Nagybélájának.


- Húde...

A végén a holland publikum már az Always Look on the Bright Side of Life-ot dalolászta, teljes joggal. (Az élet szép - éneklik a keresztre feszítettek a Monty Python filmje, a Brian élete végén - a szerk.) Az olaszok pedig elgondolkozhatnak, hogy a románok vagy a franciák ellen akarnak javítani. Erről már csak egy Bikini-sor jut az eszembe: "Csókolom, megszakadhatok?"
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.