Szocialista fradi

Megyesi Gusztáv
2008. 01. 30. · Hócipő 2008/03

Amikor ezt a cikket írom, immáron egyetlen kérdés lebeg a levegőben: visszament-e Aradszky László vérnyomása.

Ez azért fontos kérdés, mert pont egy héttel ezelőtt, január 18-án, reggel hét óra előtt pár perccel az egyik bulvárújság honlapja bejelentette, hogy Aradszky László szocialista táncdalénekesnek fölment a vérnyomása, mégpedig abból az okból kifolyólag, hogy az állam eredménytelennek nyilvánította a Fradi-pálya értékesítésére kiírt tendert, minek következtében a legszívesebben petíciót fogalmazna, de nem tudja, hogy kell.

A világ televíziós társaságai azonnal megszakították adásukat, és gyorshírben számoltak be Aradszky László egészségi állapotáról.

Alig telt el tizenkét perc, amikor a világ hírügynökségei szintén magyar forrásokra hivatkozva már azt voltak kénytelenek bejelenteni, hogy Aradszky László után Koós János is „tombol a dühtől”, majd üzenetében bejelenti, hogy „haragszom a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re, mert neki köszönhető a kialakult helyzet. A döntés meghozói anyagilag, szellemileg, jóindulatulag és hozzáértésileg is elérik Farkas Mihály, Gerő Ernő és a mi bölcs vezérünk, Rákosi Mátyás szellemi szintjét!”

A világ televíziós társaságai immáron nemcsak megszakították adásukat, hanem nekikezdtek az elhangzottak elemzésének. De még nem volt vége. Másnap a Ferencvárosi Szurkolók Szövetsége rendezett tüntetést a pénzügyminisztérium épülete előtt, amelyen a legkiválóbb ferencvárosi elmék ismertették álláspontjukat. Bizonyos Boros Bánk Levente alelnök, politológus, a miskolci egyetem tanára, tudós szakelemző kijelentette, hogy „álláspontunk szerint egy magyar, az MSZP-hez közel álló befektető részére készítik elő a terepet a Ferencváros tönkretételével, akinek csak az ingatlanra van szüksége.”

A világ televíziós társaságai e bejelentésre is megszakították adásukat, de most már óvatosabbak voltak, s el-eltűnődtek a politológus szavain, mert nem akartak hinni a fülüknek. Főleg, hogy a mintegy hatszáz fős tüntetésen minden idők egyik legkedveltebb sportolója, szövetségi kapitánya, Gyarmati Dezső is kifejtette álláspontját, miszerint „ingatlanpanama van a háttérben, ami egyelőre tényleg csak elmélet, de hát erről beszél az ország, és nem zörög a haraszt, ha…”

Hosszas vita után a világ szerencsésebb részein élő és gondolkodó emberek arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar nemzeti kincsnek nevezett FTC nevű képződmény legkiválóbb elméi egészen sajátos értékrendet vallanak magukénak, példának okáért pusztán a bemondás alapján fogadnak el bármit is ténynek. Fradisták vagyunk, tehát nekünk nem kell bizonyítanunk állításunk igazát, amúgy is zörög a haraszt, mi több, a nép zörgeti azt a harasztot, ám ha esetleg mégse, akkor majd mi zörgetjük meg neki, és akkor előbb-utóbb kő kövön nem marad. Ha ez nem tetszik valakinek, akkor az rákosista.

Jellemző, hogy a tüntetés hevében egy magányos, középkorú nő azt találta ordítani perceken át, hogy szemét kormány, eladja a külföldieknek a Fradit is, mígnem valaki csöndesen a vállára tette a kezét, hölgyem, épp ellenkezőleg áll a dolog, az a baj, hogy a kormány nem akarja a Fradit eladni az angoloknak..., mire a nő megrántotta a vállát, s ordított tovább, „szemét kormány, nem akarja eladni a Fradit a külföldieknek”.

Ide keveredett Gyarmati Dezső, a Fradi szellemi holdudvarában szinte az egyetlen épeszű ember.

Ami csak azért lényeges, mert azóta fordult a kocka: ez a Fradit felszámolni akaró, rákosista kormány a vagyonügynöksége útján most olyan pályázatot írt ki, hogy hiba abban nincsen, a tender kiírásánál tán még az angol vevőjelölt lábméretét is figyelembe vették, csak hogy ő nyerhesse a tendert, sőt a Fradinak vétójoga van, hogy ne akárki vehesse meg az egyébként nem is a Fradi tulajdonában álló pályát, egyszóval, ha van felháborító eljárás kormányrészről, akkor ez az. Itt nem üzletről van szó, hanem a Fradi most már nyílt és minden piaci törvényt felrúgó állami támogatásáról, az eltapsolt milliárdok közpénzből való pótlásáról.

Vajon Gyarmati Dezsőnek eszébe jut-e, hogy itt azért elnökök sorának uralma alatt tűnt el a pénz (köztük van kedvence, az ifjú Szívós is)? Vagy hogy a tüntetésen részt vevő, a hűség mintapéldányának tekintett Lipcsei és Dragóner urak a Fradi legpénztelenebb hónapjaiban is havi millióért fociztak az NB II-ben, hihetetlen áldozatot hozva a klubjukért, vagy hogy miközben minden fradista az államra mutogat, a klub társadalmi elnöke, az egykori aranylabdás bálvány, sőt immáron a stadion névadója hosszú évek óta semmit nem csinál, semmiért nem vállalja a felelősséget, igaz, legalább a napi elfogyasztott fröccsmennyiséghez nem kér állami segítséget.

Mondhatnám, pár nap leforgása alatt a Ferencvárosnál sikerült kijelölni a követendő utat: vissza a szocializmusba, igaz, a két táncdalénekestől kezdve a nemzetmentő egyetemi tanáron át a világklasszis sportolóig és huszadrangú futballistáig valójában mindnek ez az igazi közege.

De lesz ám itt nagy pofára esés, ha az angol úr tényleg megveszi a Fradit: vagy páros lábbal rúgja ki ezt a társaságot, vagy pár hónap után túlad a klubon mint menthetetlen szocialista képződményen.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.