Megint jőnek, ürítenek

Megyesi Gusztáv
1999. 04. 08. · Hócipő 1999/07
Most meg a Vasas kapott egy levelet a sportminisztériumtól, egyenesen Deutsch Tamás üzent nekik. Igen egyszerű üzenetről van szó, az egész szóra sem érdemes, a levélben mindössze az áll, hogy az angyalföldi klubnak április 28-ig ki kell ürítenie az általa (különben sportcélokra) használt négy ingatlant, majd átadnia a szaktárcának.

De nem ám csak úgy, hogy odamegyek, kiürítek, leszerelem a kapufákat meg a mészvonalakat, a vívópástot feldarabolom, a tornateremben a fele- és egészen más korlátokat miszlikbe aprítom és elviszem a MÉH-be, ez így nem volna elegáns. A levél ezért úgy fogalmaz, hogy a „négy ingatlant a saját ingóságaiktól kiürítve és megfelelően rendben, kitakarított állapotban” kell birtokba adni a szaktárca részére. Ami annyit tesz ugyebár, hogy a Vasas nekiáll, és április 28-ig mindent, ami mozdítható, és az övé, hazavisz, ám ezután seprűt, felmosórongyot, vécékefét, tollsöprűt vesz kézbe minden vezető, és súrolnak, sikálnak, ablakot pucolnak, port letörölnek, beeresztik a linóleum padlót szofixszal, a szemetet kiviszik a kukába, aztán jöhet a minisztériumi küldöttség, úgy fog ragyogni minden, mint a csuda. Legalábbis a Vasasnál így értelmezik a levelet.

Csakhogy a helyzet az, hogy úgy látszik, és ezt már muszáj kimondani, a Vasasnál is csupa hülye és értetlen ember dolgozik. Ezt onnan tudni, hogy Wootsch államtitkár is kénytelen volt megszólalni az ügyben, s elmarasztalni a Vasast, hogy a vezetők indokolatlanul teremtenek hangulatot, s jajveszékelnek össze-vissza, ugyanis teljesen félreértik a levél tartalmát. A levélben említett kiürítés és takarítás tudniillik egyáltalán nem azt jelenti, hogy üríteni és takarítani kell, hanem épp az ellenkezőjét, a Vasasnak egyáltalán nem kell ürítenie és takarítania, minden marad a régiben, a sportolók ugyanúgy sportolhatnak, mint eddig (takarítani persze nem árt néha), a kapufák, vívópástok, fele- és egészen más korlátok is maradhatnak, mindösszesen csak egy jogi rutinlépésről van szó, rutinmondatokkal és rutinszavakkal kombinálva.

Helyben is vagyunk. Katona Béla társadalmi elnök és társai tényleg értetlen emberek, mondhatni, teljesen alkalmatlanok a feladatuk ellátására. Benne maradtak a régiben, régi reflexek, miegymás, az ürítésen ürítést értenek, a takarításon meg takarítást. Sőt, most már hozzájuk csatlakozott Torgyán doktor is, aki egyértelműen bejelentette, hogy Deutsch levele egyértelműen kiürítésre való felhívás. Igaz, hozzátette, hogy biztos egy minisztériumi fogalmazó fogalmazott rosszul, és Deutsch talán nem is olvasta a levelet, s úgy írta alá. Jelentem Torgyán doktornak, hogy ezúttal téved, pontosabban szólva teljesen mindegy, hogy Deutsch elolvas-e valamit, vagy nem olvas el, mert a végeredmény mindig ugyanaz. A sportminisztériumban ugyanis egy levél tartalma soha nem azt jelenti, amit a böszme lakosságnak jelent, hanem egészen mást, ezúttal épp az ellenkezőjét. Ha a sportminisztériumot egy nemzetközi szövetség egészen a diplomácia határáig elmenve figyelmezteti, hogy hibázott, s ez ellenfélnek ad igazat, a sportminisztériumban örömünnepet ülnek, hogy nekik van igazuk. A sportminisztériumba bármilyen tartalmú levél érkezik, annak ők már eleve örülnek, saját igazukat olvassák ki belőle, amiből fakadóan joggal várják el, hogy mások is így tegyenek az ő levelükkel, a kiürítőlevél felbontása után bokszoljanak bele a levegőbe örömükben, de legalábbis bontsanak habzóbort. Csakhogy a társadalom még eléggé értetlen, képes minden levelet komolyan venni, holott a Vasasnál most nagy bulit kellene csapni, hurrá, kilakoltatnak, tehát akkor garantálva van, hogy maradhatunk.

Mi több, ha majd a tébétől, adóhatóságtól meg közüzemektől érkezik felszólító levél, miegyéb, akkor az már szinte karácsony, mert a felszólító levél nyilván azt jelenti, hogy semmilyen tartozást nem kell visszafizetni, immáron államilag garantálva.

Vagy pedig egész egyszerűen arról van szó, hogy a jogi egyetemet úgyis elvégezheti egy kijelölt miniszter meg a jogi tanácsadói, hogy nincs is érettségijük, sőt, általános iskolai végzettségük sem, magyarán szólva nem tanultak meg magyarul írni és magyarul olvasni, mert másra nemigen lehet gondolni. Hacsak arra nem, hogy bizonyos állami posztokra eljutva az emberi lét egyetlen célja kiüríttetni és kitakarítani mindent, amit csak lehet.

Amihez viszont nem kell diploma, sőt, semmi nem kell hozzá, csak egy jó prakker.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.