Az örömök évadja

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2013. 09. 18. · Hócipő 2013/19
Iskolába megy a gyerek, juj de jó! Okosabb lesz, nagyobb lesz, vigyáznak rá, barátkozik, szocializálódik, majd hazajön, és mesél apunak és anyunak (igaz, olyan éjféltájt). A tanárok is alig várták már, hogy megkezdhessék a tudás és az erkölcsösség magvainak elhintését a gyermeki agyak és lelkek képlékeny termőföldjébe. És mostantól nem kell félnünk, hogy a gyerek elkallódik, hiszen rendőr vigyáz rá, s ha netán kiszökik (hogy esetleg ennivalót vegyen magának valahol), az egyenruhás bácsi akár a lábánál fogva, a földön húzva is visszapasszírozhatja az imposztorkodó purdét. De miért is menne ki, ha az iskolában van meleg étel? Nem a pancs, amit otthon anyu kotyvasztott, hanem amire be lett fizetve! Nem kell olyan válogatósnak lenni. A napi edzés és meditáció majd helyrerakja a legrenitensebb családokat is. Apu-anyu dolgozik, a gyerek iskolában, napi 6-8 óra már elsőtől, hit, erkölcs, sportosság, egészséges étrend, nemzeti tankönyvek, és megbecsült, stabil életű pedagóguskar - ilyen a szép új világ.A szenvedő alany -
beszélgetés egy tanulóval

HÓCIPŐ: Szia! Ma meddig vagy?

KISLÁNY: Torkig.

HÓCIPŐ: Délután négyig bent kell maradni?

KISLÁNY: Nekem hatig, mert büntiben vagyok.

HÓCIPŐ: Mit csináltál?

KISLÁNY: Én semmit. Anyukám, aki tanár, aláírta a Hoffmann Rózsa elleni tiltakozó petíciót.

HÓCIPŐ: És meddig vagy büntetésben?

KISLÁNY: Hát azt nem tudom, de 2014 tavaszáig biztos.

HÓCIPŐ: Van kedvenc tantárgyad?

KISLÁNY: Van, csak az most átkerült délután 3-ra. Mert kettőig erkölcstan- meditáció- testnevelésórák vannak, meg családtervezés, meg ilyenek.HÓCIPŐ: És melyik ez a kedvenc tantárgy?

KISLÁNY: Hát az angol meg a biológia.

HÓCIPŐ: És a tanáraitok szerint ezek nem fontosak?

KISLÁNY: Az ofőnk azt mondta, hogy az angol nem lényeges, mert úgysem biztos, hogy az Unióban maradunk, meg hogy úgysem megyünk külföldre, mert magyar embernek itthon a helye.

HÓCIPŐ: És mi baja a biológiával?

KISLÁNY: Szerinte amit a tudomány mond, azt egy szűk érdekkör hazudja, és emiatt haszontalan.

HÓCIPŐ: Ebédelni mész?

KISLÁNY: Igen, de pszt!

HÓCIPŐ: Ezek szerint nem a menzán eszel.

KISLÁNY: Nem, a tornaöltözőben. Sokan eszünk ott, csak a tanárok nem tudják.

HÓCIPŐ: Nincs pénzetek a menzára?

KISLÁNY: Pénzünk még van, gusztusunk nincs.

HÓCIPŐ: És mit esztek?

KISLÁNY: Én anyu termoszában hoztam meleg levest, meg van sütemény is. De arról végképp nem szabad szólni, mert büntetnek érte! Állítólag egészségtelen.

HÓCIPŐ: A menzán mit adnak?

KISLÁNY: Nem tudjuk.

HÓCIPŐ: Akkor honnan tudjátok, hogy rossz?

KISLÁNY: Mert láttuk. Borsófőzeléknek mondták, de nem értettük, hogy az miért kávébarna. Meg volt eperleves is. Úgy nézett ki, mint egy jó borsófőzelék.

HÓCIPŐ: Ha senkinek nem tetszik ez az egész, miért nem tesznek ellene?

KISLÁNY: Tesznek, csak nem ellene. Rá.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.