Folyékony fény

Para-Kovács Imre
2013. 02. 20. · Hócipő 2013/04
Amikor először szembesültem a ténnyel, hogy az üveg folyékony halmazállapotú anyag, meglehetősen ledöbbentem. Vagy nem figyeltem annak idején fizikaórán, vagy nekem ezt senki sem mondta, úgyhogy utánanéztem, és tényleg. Folyik, de baromi lassan, nem érdemes tehát azon izgulni, hogy összekeveredik a benne lévő sörrel, mert a sör sokkal gyorsabban folyik és fogy.

Ha lenne jövőképem, letennék egy üveget az ablakpárkányra, és megkérném utódaimat, hogy szorgalmasan figyeljék, aztán majd 8-900 év múlva csodálkozzanak el rendesen. Nincs jövőképem, de ettől még az üveg csodálatos dolog, nem igazán sikerült pótolni semmivel, és nem is érdemes, előállítása tulajdonképpen nagyon egyszerű, olcsó, homokból van elég, üvegesből pedig úgyszintén, bár az üvegművesek már ritkábbak, nekünk is egészen a Klauzál utcáig kellett mennünk, hogy találjunk egyet. Találtunk rögtön hármat.Saás Petra és Mátrai Ádám 1997-ben kezdett Tiffany- és ólomüveg- technikával foglalkozni, és itt rögtön lefékezek, mert ahogy nekem sem volt világos a különbség, úgy valószínűleg Önöknek sem az, hiszen mindkettőnek az a lényege, hogy kisebb-nagyobb üvegdarabokat raknak össze fémkeret segítségével, majd a végén színes lesz, a fény meg jól megtörik rajta, ha átmegy.

A helyszínen azonnali képzést és továbbképzést kaptam, úgyhogy most már nyugodtan taníthatom is: az ólomüveg-technika lényege az ólomsín, amibe mindkét oldalról illeszkedik az üveg, majd ahol a sínek találkoznak (a párhuzamosokkal ellentétben itt nem a végtelenben), forrasztás zárja le ezeket, amitől bent marad az üveg, és összeáll a kép. (Itt szögezem le, hogy nem minden ólomüveg, amit annak árulnak, mert nem meglepő módon ezt is hamisítják.)A Tiffany-technika ezzel ellentétben nem használ síneket, sem ólmot, hanem egy vékony rézfólia kerül az üveglapok szélére, amit már megfog a forrasztás, így az illesztések felülete egyenletesebb.

A fustingba, a printüvegbe, savmaratásba, homokfúvásba és üvegcsiszolásba most nem mennék bele, de egészen nyugodtan látogassanak el a helyszínre, és a mesterek elmagyarázzák, mert konkrétan létezik ilyen szolgáltatás, ha jól értelmeztem a honlapon olvasott ismertetőt.

Ugyanitt találtam rá a BoHaR projektre, aminek keretében az üvegművesek felvágják a borosüveget (gondolom, ugyanezt teszik az ásványvizes, sörös- és viszkisüveggel), majd a megrendelő igényei szerint újra összerakják, de ekkorra már pohár lesz belőle. Ezt úgy kell elképzelni, mintha fognánk Hegelt, és a talpáról a fejére fordítanánk, csak üvegből.Kétségtelen azonban, hogy a leglátványosabb dolog az üvegfestészet, amikor az egyébként ólomüveg-technikával készült ablakon nemcsak a mozaikként összeálló darabok rajzolják ki a mintát, hanem konkrétan megjelennek a részletek a festés által. Ezen a vonalon Jézus elég menő, de mostanában, hogy az egyházon kívül már másnak is van pénze, a lehetőségek korlátlanok, bár azt fontosnak tartom leszögezni, hogy az üvegfestés meglehetősen konzervatív műfaj, és nem nagyon illik hozzá a neonzöld labdákkal játszadozó rózsaszínű elefántok motívumvilága. Megcsinálják, nem arról van szó, de én az Önök helyében inkább rájuk bíznám a kép kiválasztását, ha mindenről csak a kicsi póni jut az eszükbe.

Az üvegfestésben az a legszebb, hogy tipikus ugrás a sötétbe, mert a kikevert, felvitt színek meglehetősen megváltoznak az égetés alatt, nem beszélve arról a pillanatról, amikor a mű a helyére kerül, és a rendeltetésszerűen megérkező fény átsüt rajta. Mert a fény az olyan. Ilyenkor a kevésbé gyakorlott üvegműves elcsodálkozik, hogy vajon miért is lett Szent Ferenc feje mohazöld, de ha elég talpraesett, minden bizonnyal rögtönöz a Bibliából egy idevágó részletet, amiben az Úr - ha nem is konkrétan - utal a zöld fejre mint pozitív jelenségre, de nyitva hagyja a lehetőségét.Jobb esetben az üvegműves tudja, hogy a felvitt szín hogyan változik az eljárás során, miből lesz kék, miből lesz arany. Valószínűleg ezért nem képeznek üvegfestőket az interneten.

Ahogy motoszkáltunk a műhelyben, többször szóba került a Róth név, én pedig mérhetetlen tudatlanságomat reprezentálva, megkérdeztem, hogy ugyan kiről is van szó, mire olyan pillantást kaptam, mintha japán automata sebességváltó lennék a Harley-Davidson fesztiválon.

Gyorsan elmesélem Önöknek, nehogy tudatlanok maradjanak.

Róth Miksa a magyar üvegfestészet ikonja, világítótornya és szentje, aki 1944-ben fejezte be földi pályafutását, de előtte még olyan munkákat tett le az asztalra, mint a Parlament és a Zeneakadémia, csak hogy a legnagyobbakat említsem. Ha kíváncsiak alkotásaikra, akkor legegyszerűbben a róla elnevezett emlékházban szembesülhetnek munkásságával a Nefelejcs utca 26.-ban. Én kérek elnézést, de az iparművészet területén szerzett járatlanságom legendás, fogalmam sincs például, hogy ki tervezte azt az art deco szívfacsarót, amit naponta használok.A Míves Üvegstúdióban azonban nem csak tudatlanságunkkal szembesülhetünk, hanem az üvegművészet teljes történelmével, mivel szakirodalom hever mindenfelé, és amikor valamit kérdezek, azonnal kapom az illusztrációt, ami már csak azért is fontos, mert ez elsősorban látványsport, nehéz elmagyarázni anélkül, hogy megmutatnák.

Az árak egyébként nem olyan elborzasztóak, mint azt az eddigiek alapján gondolhatnák, egy két és fél szobás panellakás ólomüveg ablakokkal történő ellátása simán megvan félmillióból, ami - ha az élményt nézzük - nem is drága. Persze elsősorban a közintézmények és a nagyon gazdag emberek alkotják a lehetséges vevők bázisát, bár utóbbiak nem tolonganak, mert a történelem szerint is csak a második-harmadik generációban üti fel a fejét az ízlés a meggazdagodás után.

Pedig sokkal hamarabb volt fény a világban, mint ablakok.

Fotó: Szebeni András
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.