A nagybetűs élet

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2012. 09. 05. · Hócipő 2012/18
HÓCIPŐ: Elsős vagy?

DIÁK: Igen, már másodszor!

HÓCIPŐ:
Nem tanulsz?

DIÁK: Én úgy tudom, hogy tanulok, de a vizsgán ezt másképp látják. Hiába mondok el mindent, amit tudok, vallatnak, mint egy amerikai kémfilmben.

HÓCIPŐ: Mennyi egy félév?

DIÁK: Hat hónap.

HÓCIPŐ:
Mennyibe kerül?
DIÁK: Hát... aszongya 250 000 a tandíj, a kollégium egy húszas havonta, néha kell venni könyveket, meg ezt-azt...

HÓCIPŐ: Meddig tart a képzés?

DIÁK: Hivatalosan négy évig, nálam ez már minimum öt.

HÓCIPŐ: Ha nekiállunk számolni, jó négymillió forint elmegy ... milyen képzésre is?

DIÁK: Közgazdász.

HÓCIPŐ: Tehát pár millió forintért leszel közgazdász.

DIÁK: Igen, s kiszámoltam, hogy a bolhán ennek laza töredékéért már megkapom a diplomát.

HÓCIPŐ: Igen, de azzal nem tudsz elhelyezkedni.

DIÁK: Ezzel sem. Bújtatottan, de közölték, hogy a képzést követően ne számítsunk sokra.

HÓCIPŐ: Menyi ideig kéne dolgoznod, hogy ez megtérüljön?

DIÁK: Attól függ. Külföldön talán elég egy évtized. Itthon egypár év...

HÓCIPŐ: Egypár év???

DIÁK: Egypár év, míg állást találok, közben ugye ennem és laknom is kell valahol.

HÓCIPŐ: A szüleid?

DIÁK: A szüleimnek is kell enniük. De nekik annyival könnyebb, hogy régen ingyenes volt a felsőoktatás, így nincs mit visszakeresniük.

HÓCIPŐ: Akkor mégiscsak tudnak segíteni egy kicsit.

DIÁK: Igen, apám például majd belejavít a szakdolgozatomba, anyám megágyaz, csak néha kicsit stresszesek, mert ott a hitel a nyakukban.

HÓCIPŐ: Neked legalább az nincs.

DIÁK: A frászt nincs, hisz fel kellett vennem a diákhitelt.

HÓCIPŐ: El tudnál helyezkedni külföldön?

DIÁK: El, simán, de a repülőjegyet magamnak kéne megvennem. Arra meg már hadd ne vegyek fel hitelt!

Már megint külföld

És ismét csak azért, mert itt vagyok. Nejem negyvenévesen úgy döntött, ő lesz a kínai nyelv tanításának mestere, netán később doktora, s ennek érdekében ismét részesévé vált hazája, Tajvan felsőoktatásának. Az ő képzése ugyan félévente olyan 200 000 forintnak megfelelő összeg ugyan, de nem is ez a lényeg, hiszen ez egy posztgraduális képzés. No de nézzük a helyi fiatalokat.

Bizony, idekint orbáni gondolatok kísértenek: néhány év múlva ki fogja megsarkalni a westerncsizmámat, ki javítja meg a feleségem háborús robogóját, ki festi ki a lakást, és vajh ki gondoskodik az élelmezésünkről? Merthogy a vidék egyre „öregszik” s azzal együtt néptelenedik. A városok viszont napról napra zsúfoltabbak. És mindennek a tetejébe az urbánus pernahajderek tekintélyes hányada a felsőoktatásban látja a jövőjét. No de tán némi vigasz a magyar hallgatóknak, hogy miután az okosodni vágyók köre kíméletlenül bővül, itt sincs ingyenes buli „odafent”. A diákhitel az ázsiai fiatalok életében is komoly tétel, nem beszélve arról, hogy az elhelyezkedés sem egyszerű, mert ugye a csizmámat senki nem akarja megsarkalni, viszont mindenki mérnök, menedzser, ügyvéd, meg hasonló „sztárszakmájú” létről álmodik. Ösztöndíj van, ha valaki Einsteint posztumusz alázó módon teljesít. Röghöz kötés viszont nincs, így ha a siheder úgy gondolja, hogy külföldi munkával teszi egyenesbe magát a diploma után, a határok minden irányban nyitva állnak, sőt, a tajvani állam ebben még komoly segítséget is nyújt a fiataloknak. Ha pedig a kópé munkára lel Tajvanon, egész élete felől (hitel, lakás, autó, család) nyugodt lehet.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.