Édeni Vegán
Para-Kovács Imre
2011. 06. 15. · Hócipő 2011/12
Még mindig meglehetősen bajban van az, aki hús nélkül próbálja megoldani az életét, és már a rántott sajt hallatán is szívrohamot kap, de azért kétségtelenül javult a helyzet a kilencvenes évek óta. Itt van például az Édeni Vegán nevű étterem a Batthyány tér mellett, ahol egykoron Budapest egyetlen struccétterme állott, de most már nem, nekem egyébként is úgy tűnik, hogy a strucc kiment a divatból. Én például egyszer ettem, de nem haltam bele az élvezetbe, amitől még persze lehet jó, csak rohadt drága volt.De most nem erről van szó, hanem az Édeni Vegánról, ami már öt éve áll a helyén, és éles szemű fotográfusunk szúrta ki, majd lelkesen elemezte látvány szempontjából. Részemről nem hiszek a látványban, bár azt szeretem, ha a vendégek meghatározó hányada mellőzi a földre köpködést.
Az étterem önkiszolgáló jelleggel működik, és ragyog, olyan színorgia fogadja a belépőt, ami csak vegetárius helyen képzelhető el, mert a gyümölcsök és zöldségek sokkal színesebbek, mint a húsok.
Tulajdonképpen a húsok nyersen nem túl kívánatosak, ellentétben például egy brokkolival, ami önmagában szép, ráadásul kellemesen hülye neve is van.
Az étterem műemlék épületben van, magányosan áll a ház a sarkon, előtte kerthelyiség, amit inkább nevezhetünk kiülőnek, de attól még hangulatos. Az asztaloknál decens budai úrinők és úrilányok ülnek, nem beszélve az úrifiúkról, mintha valami arisztokratikus dolog lenne zöldségeket enni, de azért nem akarok senkit elriasztani: ottlétünk alatt megfordult minden társadalmi réteg képviselője, bár az kétségtelen, hogy kaszáláshoz nem tökéletes választás a pirított mogyorós tészta.
Csak mutatóban idemásolok egy napi menüt, amiről tudni kell, hogy mindennap változik, és havonta kerül újra sorra, ami még anyukánál sem megszokott változatosság: tofus sült zöldség, csicseriborsós gulyás, parajfőzelék, gombapaprikás, rizibizi, petrezselymes burgonya, chilis mogyorós spagetti, currys rizs. Ez azért valamivel változatosabb, mint a velővel töltött rántott gomba, vagy a rántott karfiol majonézzel.
Ami nekem szemet szúrt belépéskor, az a takaros halomba rendezett szójavirsli volt, amit mindig is szerettem, bár hozzátenném, hogy a kapható virslik jelentős része ugyancsak jelentős mértékben tartalmaz szóját, csupán meg van bolondítva némi ipari szalonnával és nyesedékkel (amiről sohasem tudtam, hogy micsoda, de rettenetesen hangzik), itt viszont legalább biztos lehetek benne, hogy nyomokban sem tartalmaz állományjavítót.
Mint már említettem, a belső helyiség vidám, színes és borzasztóan informatív, akár elvégezhetünk egy középfokú bioétkezési tanfolyamot, ha csak a polcon kínált könyveket átfutjuk. Van itt minden, de ne auragyógyászatra és kristálykoponyákra gondoljanak, mert az Édeni Vegán nem valami ezoterikus átverési központ, hanem csupán egy tisztességes, friss zöldségekkel dolgozó vegán étterem, ahol - és ez tényleg megdöbbentett - a legdrágább étel is ezer forint alatt van, ami a fekvést és a vásárlóközönséget tekintve rendkívül bátor és nagyvonalú árképzést jelent.
Mint azt Önök is bizonyára tudják, a vegán étkezés valamivel keményebb, mint a szimpla vegetárius, mivel utóbbiak fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket, például sajtot, tejtermékeket, esetleg tojást, míg a vegán étkezés mindezt száműzi a konyhából, és kizárólag növényi eredetű élelmiszereket kínál, tehát nincs panír, nincs rántott sajt, nincs hal, viszont van például búzafűital, ami fotográfusunk beszámolója alapján valóságos csodaszer, mindenkinek tudom ajánlani, aki szétzúzta magát az elmúlt években, és most meglepetten tapasztalja, hogy immunrendszere már nem a régi.
Vannak ugyancsak hasonló szellemben készült desszertek is, ráadásul mindennap frissen főznek, tehát nem fordulhat elő, hogy tegnapról felmelegített gombapörköltet kapunk. Hasonló a helyzet az italok terén, helyben facsart gyümölcslevek, bioitalok, nyilvánvaló okokból alkoholok és ipari üdítők nélkül. Nincs színezék, nincs ízfokozó, nincs semmilyen mesterséges összetevő a fogásokban, ami meglehetősen melós megoldás, mert nem azzal kezdődik a munkaidő, hogy a felszolgálók kinyitják a fagyasztót és beizzítják a mikrohullámú sütőt. Ehhez a stílushoz minden reggel piacra kell menni, és minden este ki kell dobni minden maradékot.
A helyet Horváth Róbert (első képünk) vezeti, aki egyben szakács, életmód-tanácsadó, és mint beszélgetésünk során kiderült: evangélikus lelkész, ami elsőre talán bizarr összeállításnak tűnhet, viszont ha belegondolunk, hogy a Biblia szerint testünk egy templom, már mindjárt érthetőbbé válik. Látszik a szemén, hogy borzasztóan komolyan gondolja a dolgot, nem divatból választotta ezt a profilt, hanem meggyőződése szerint cselekszik, valószínűtlen, hogy ha ez a hely nem lenne, drogos diszkót nyitna Pécelen.
Azt is elmondta, hogy a betérők jelentős része alapjában véve húsevő, csak bevonzza őket a XVII. században épült, de néhány éve teljes külső és belső felújításon átesett épület, aztán lassan ideszoknak, nem éppen egészségük ellenére.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mi is megtértünk, és ezentúl lemondunk a pörköltekről, velőrózsákról, steakekről és a tojásos galuskáról, de legalább azt látjuk, hogy amennyiben kiutat keresnénk, nem kell messzire menni, ráadásul vagyonokba sem kerül.
Sajnos a házhoz szállítás még nem indult be, mert egyelőre nincs meg hozzá a kapacitás, pedig igény egészen biztosan lenne rá, látva az étlapot, és ismerve az emberek (mi) lustaságát, de remélhetőleg hamarosan erre is sor kerül, és akkor semmi sem állíthat meg minket, hogy tegyünk egy hosszabb kirándulást a vegánok világába. Mielőtt megkérdeznék: nem, nem sajnáljuk a szegény kis répácskákat.
Fotó: Szebeni András
Para-Kovács Imre
legolvasottabb cikkei
legolvasottabb cikkei
Para-Kovács Imre
legfrissebb cikkei
legfrissebb cikkei
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/24 • XI. 20. – XII. 3. Nézze meg képeinket Magyar Péter bepoloskázásáról! Para-Kovács Imre nem tartja valószínűnek, hogy Magyar Péter szaglóhártyájának regenerálódása után Buddhává változik Farkasházy Tivadar: Orbán Ráhel milliókért öltözött orosz zászlónak október 23-án Váncsa István: mi köze a magyar-argentin űripari együttműködésnek a honvédelem rendszerét feltörő, nem biztos, hogy orosz hekkerekhez? Smuzewitz Ilona: Az amerikai választás visszaadta Semjén hitét. Amerika normális, tehát Semjén is normális, őrület, hogy mennyire! Havas Henrik megtudta a karmelitában, hogy milyen nagy és gazdag lesz Magyarország, amely még nem elég nagy és gazdag, de az lesz! Dési János: nem érti, hogy háborús vészhelyzet és háborús infláció idején miért is töltenék a honvédek a S.E.R.E.G. című sorozat kritizálásával az idejüket? Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta, hogy hatalmasra nőttek Rogán Antal fülei, és mindent hall, ami Budapesten történik
2024/24 • XI. 20. – XII. 3. Nézze meg képeinket Magyar Péter bepoloskázásáról! Para-Kovács Imre nem tartja valószínűnek, hogy Magyar Péter szaglóhártyájának regenerálódása után Buddhává változik Farkasházy Tivadar: Orbán Ráhel milliókért öltözött orosz zászlónak október 23-án Váncsa István: mi köze a magyar-argentin űripari együttműködésnek a honvédelem rendszerét feltörő, nem biztos, hogy orosz hekkerekhez? Smuzewitz Ilona: Az amerikai választás visszaadta Semjén hitét. Amerika normális, tehát Semjén is normális, őrület, hogy mennyire! Havas Henrik megtudta a karmelitában, hogy milyen nagy és gazdag lesz Magyarország, amely még nem elég nagy és gazdag, de az lesz! Dési János: nem érti, hogy háborús vészhelyzet és háborús infláció idején miért is töltenék a honvédek a S.E.R.E.G. című sorozat kritizálásával az idejüket? Verebes István újabb Örkényiádái A Heti Kamu megtudta, hogy hatalmasra nőttek Rogán Antal fülei, és mindent hall, ami Budapesten történik
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT
Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.