A söjtöri fogás

Megyesi Gusztáv
2003. 11. 12. · Hócipő 2003/23
Amikor e sorokat írom, Medgyessy Péter még Indiában van hivatalos látogatáson, így aztán nem tudhatom, fog-e történni valami még a hazautazása előtt, a felesége például nem hamuzik-e bele a Gangeszba, minek következtében itthon polgárháborús tüzek gyúlnak a jobboldali tekintetekben.

Mindenesetre, ha a magyar kormányfő kiteszi a lábát Budapestről, utána kő kövön nem marad. Deák születésnapját, példának okáért, Söjtörön akarta megünnepelni a minisztereivel és a vendégeivel, s nem elég, hogy kifütyülték, most még az is kiderült, hogy két tojásdobálás között hatalmasat ebédeltek. Ideírom, hogy mit evett Medgyessy Péter és nyolcvantagú társasága Söjtörön: először mandulával töltött angolnát, pácolt fogasfilét, és fokhagymás, parajjal töltött harcsát, majd magyaros erdeigomba-levest, kakukkfüves vadhúsgombóccal, borjúsültet háziasan, illetve pirított borjúmájat sonkás tört burgonyával, végül desszertként Rigó Jancsit, gesztenyekupolát és diós holdacskát tokajis mazsolával. Egy ilyen ételsor állítólag 7350 forintba kerül, de nem ez okozta a belpolitikai viharokat.

Hanem, hogy az ebédet nem helyben készítették, hanem a rózsadombi Mágnáskert étteremből hozatták. Amin mellesleg én nagyokat röhögök, mert volt szerencsém nevezett vendéglátóipari egységben étkezni, nem vagyok egy Wittmann fiú, legyen elég annyi, hogy pocsékul főztek, az egész intézmény rongyrázásra való. Viszont a Rózsadomb az Rózsadomb, Söjtör, Deák szülőfaluja pedig Söjtör. Meg lettem volna lepve, ha nem csapnak le erre azonnal a jobboldal legkiválóbb elméi. Magyarországon élünk, komoly politikai tálentumokkal, akik megmondják a nép nevében a tutit: most éppen bizonyos Halász János fideszes frakciószóvivő szavait olvasom, miszerint a szocik takarékosságról beszélnek, közben meg dőzsölnek és urizálnak, mandulás angolnát esznek más ínyencségekkel, s mindezzel
"megsértették Deák szellemét és a söjtörieket is..., jól látható a különbség a polgári és az MSZP-SZDSZ-kormány között: az Orbán-kabinet bográcsgulyást ebédelt a Söjtör közelében lévő Vörsön az előző ciklusban".

Magam nem tudom, honnan draftolta a Fidesz Halász Jánost, nekem leginkább egy bentlakásos továbbképzésről frissiben szabadult egykori KISZ-aktivistára hajaz, aki a légy zümmögéséből is képes levezetni a borgácsgulyás-kommunizmus felsőbbrendűségét, ami nem volna baj, sőt, akár igaza is lehetne a kormány pofátlanságáról és a közhangulat iránti érzékéről, csak épp a hülyeség tör fel minden szava alól: ha ugyanis étlapokon lehetne mérni a kormányok közötti különbségeket, akkor legközelebb olyan kabinetet kell választani, amelyik kirándulás előtti estén 19 óráig garantáltan leadja a konyhán a másnapi hidegélelem iránti igényét, s egyáltalán: a regnálása alatt végig májkonzerven és Bojtár sajton él. Vagy egyszerűen, sürgősen fel kell támasztani Kádár Jánost a krumplilevesével és a parizerével.

Továbbá, miért volnának a söjtöriek megsértődve. Nevezett ételek egyáltalán nem flancosak, van otthon göcseji szakácskönyvem, s többször jártam göcseji gasztronómiai napokon, ezeknél fantáziadúsabb fogásokat raktak elém, mert a zalai ember nemcsak gulyást vagy túrósbélest bír készíteni, hanem mást is, az most más kérdés, hogy ezúttal kapacitás híján egyetlen környékbeli vendéglő se vállalta ezt az étlapot. Mindenesetre, ha Halász szóvivőnek meg pártja potentátjainak volna fogalma arról, hogy mi az a polgári kultúra, akkor esne kétségbe attól, hogy húst, halat tölteni is szoktak, meg különféle növényekbe bebugyolálni, továbbá, hogy a paprikán és a borson kívül létezik más fűszer is, miképpen a Deákra való hivatkozás előtt is illene legalább olvasni valamit Deák ízléséről és a korabeli étkezési kultúráról. Így viszont az jön ki, hogy a Fidesz - és akkor még Szalai Annamária ebbéli megnyilvánulásait nem is említettem - abból indul ki, a vidéket járva, hogy ott csupa mezítlábas paraszt él, akik Kövér Lászlóra hasonlítanak, és maximum hekket enni járnak be a városba. Az viszont, amit Gál J. Zoltán kormányszóvivő mondott, ha lehet, még reménytelenebb eset.
"A kialakult látszat nem volt szerencsés" - nyilatkozta szó szerint az MTI-nek, ami ugyancsak bentlakásos hét végi továbbképzést sejtet, és csak mellesleg jegyzem meg, hogy ez már az új politikusi generáció, ők jönnek a maiak után, ráadásul előbb-utóbb egyesülni fognak, mert már most összetartoznak; attól tartok, vissza fogjuk még sírni Áder Jánost meg Baja Ferencet is.

Egyébiránt, ami ezt az egész söjtöri ebédelést illeti, tényleg ritka hülye kormányunk van.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.