Futballon túl

Megyesi Gusztáv
2010. 12. 29. · Hócipő 2010/26
Valami Iniesta nevű játékos góljával Spanyolország nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, de kit érdekel ez, amikor a futballban a focin túli történések sokkal fontosabbak.

Már a dél-afrikai torna idején is az volt a legfőbb téma, hogy mi lesz a következő világbajnokságokon, illetve, nem is, hogy mi lesz, hanem, hogy hol lesznek azok a vb-k, magyarán: ki kit fog lefizetni. A 2018-as és 2022-es helyszíneket ugyebár idén december elején jelölték ki a FIFA fővárosában, s a fennálló íratlan törvények szerint a döntést megelőző utolsó órában már egyetlen küldöttség se dughatott egyetlen centet sem a végrehajtó bizottsági tagok zsebébe. Már persze azokéba, akik egyáltalán szavazhattak. A FIFA ugyanis már-már vatikáni magaslatokba emelkedett morálisan: amikor például kiderült, hogy óceániai alelnöke és annak nigériai kollegája több mint 3 millió dollárt fogadtak el, mindkét urat eltiltotta a szavazástól.

Mint ismeretes, Oroszország kapta meg 2018-ra a rendezés jogát, persze, még véletlenül sem korrupcióval, hiszen aligha van ember e földtekén, aki az oroszokról föltételezni merné, hogy esetleg lefizetik egy testület tagjait. Viszont a FIFA-szavazók megorroltak az esélyes angolokra, mert a BBC kiderítette, hogy korábban a végrehajtó bizottság brazil, paraguayi és kameruni tagjait is megvesztegették, egy másik alelnök pedig a nyári vb-n jegyekkel üzletelt a dél-afrikai feketepiacon.

Katar viszont némileg meglepte a világot. Nem azzal, hogy ötven fok melegben akar vb-t rendezni olyan stadionokban, amelyekben a szögletzászló is aranyból van, hanem hogy végre letett valamit az asztalra futballilag is, ha nem is mindjárt a zöld gyepen. A világsajtó szerint a katariak 79 millió dollárt ajánlottak fel az argentin szövetség vezetőjének, aki tagja volt az odaítélő bizottságnak. Nehogy azt higgyük egyébként, hogy az illető argentin vezető tagad, ez már nem az a világ, hogy leállunk vitatkozni bárkivel is. Egyszerűen kijelentette, hogy „lassan 80 éves leszek, nem foglalkozom az ilyen hírekkel”; Sepp Blatternek, a FIFA elnökének még öt éve van arra, hogy majd a nyolcvanat elérve ennyire őszinte legyen.

Ő egyébként a mostani szavazás legnagyobb vesztese. Anglia ugyanis bejelentette, hogy bosszúból nem ad ingyen szállást a FIFA elnökének és kíséretének a londoni olimpiára. A FIFA-vezetők most igen szomorúak, s el nem tudják képzelni, miként fognak sátorhelyet szerezni valamelyik londoni kempingben az olimpia idejére.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.