Az újságírás vége VIII.

Farkasházy Tivadar
2010. 11. 03. · Hócipő 2010/22
Letartóztatják Tátrait, két hónap alatt háromszor hallgatják ki, akkor is főleg Gyurcsány és Bajnai iránt érdeklődnek. A vád nevetséges, személyes érdek ki sem mutatható, az esetleges telekár-különbözet a tervezett beruházás összegének három ezreléke, a sokszorosát adják mai utódai kedvezményként a győri és a szentgotthárdi beruházóknak, lapok csöndben.

Történik egy szörnyű szerencsétlenség, az ország miniszterelnöke ezt kihasználva elnyűhetetlen bombázódzsekiben szidalmazza a milliárdosokat, majd személyesen jelenti be tapsvihar közepette a főkolompos őrizetbe vételét, miközben nem kizárt, hogy állami hivatalnokok is felelősek érte, ez is szépen átmegy a sajtón.

Az egész média nyakába ültetnek kilenc évre egy felettébb kétes szakmai múlttal rendelkező hölgyet, a szóvivő mindezt a demokrácia és a szabadság diadalának tünteti fel, ezt is simán leírják.

Százmilliárdos adókat vetnek ki újabb szektorokra, amelyeket a Videoton két törzsszurkolója teljesen jogosnak tart, miközben cégeiket is alaposan sújtja, egyikük másnap megkapja az egyik legnagyobb keresztet, és cége orosz tulajdonosainak állami kivásárlásáról csiripelnek. Ugyancsak üdvözli az adót az a magyar áruházláncos, akit nem is érint, amúgy sok pénzzel támogatta a kampányt. Nagy lapokban, befolyásos internetes orgánumokban eldugva egy-két mondat talán.

Előbb tesztelésként bejelentik, hogy 14 hónapig nem fizetik be a magánnyugdíj-pénztáraknak az évi 30 milliárdot, majd miután ez alig veri ki a biztosítékot, másnap már tőzsdézéssel és rulettezéssel vádolják őket, kilátásba helyezve az egész 2800 milliárd lenyúlását, amiből évekig futja mindenre. A megbízott szőke hölgy - aki hol Lockheed gépekért lobbizott, hol hozzánk küldött amerikai nagyköveteket akart lecseréltetni - még aznap közli, hogy a pénztártagokat meg kell védeni, s a Bajnai-kormány a vagyonkezelők kezére akarta játszani a pénztártagok vagyonát. Kommentár alig, a szőkeség ellen húsz év alatt a legfőbb médiakifogás az volt, hogy egy Tescóban beleharapott egy még kifizetetlen kiflivégbe.

Meghirdetik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, azt kiszögezik minden falra, majd abban a fél tucat önkormányzatban, ahol valami csoda folytán nem ők adják a polgármestert, de többségbe kerültek, már az első perctől mindenben keresztbe tesznek. Naponta kéne a fejükre olvasni, helyette maximum Botka melegutalványai, Meggyes közpénzből vett, mégis magával vitt bútorai ütik ki a biztosítékot.

Az Operában egy állítólagos kormánybiztos első órájában felmond a balettmesternek, majd kiderül, még ki sincs nevezve, akit viszont kineveznek, az hagyja, hogy a világhírű karmester szedje a sátorfáját, utána eljátszanak egy színjátékot, hogy két évvel hamarabb megszabaduljanak a direktortól, pazarló gazdálkodással indokolva. Végül mindezt szépen lediktálják a lapoknak.

Rossz fékekre hivatkozva felmondanak egy szerződést, aminek következtében akár újabb öt évvel csúszhat a négyes metró, a régieket meg sok milliárdért kell azonnal rendbe hozni. A lapok leírják, hogy ha a két fék közül akárcsak az egyik meghibásodik, a szerelvények megállíthatatlanná válnak. Miközben háromezer ilyen kocsi közlekedik a világban gond nélkül, ám a lapok többsége fel sem teszi a kérdést, miért kell nálunk egyedülálló módon eggyel több fék, mint bárhol, a mögöttes okokat pedig senki sem kutatja. Nem beszélve a Vitézy klán újabb terjeszkedéséről, hiszen a pici lesz egy vállalatmonstrum vezére.

Egy kiváló gazdasági lap megírja, hogy majd minden új kinevezett két ember gazdasági érdekeltségéhez tartozik, pár hét múlva árulni kezdik a lapot. S nem kizárt, hogy állami körből érkezik a vevő.

Ha a kedves, ártatlan arcú kormányszóvivő szokott tájékoztatóján bejelenti, hogy holnap boszorkányokat fognak égetni, fogadni mernék, az első két kérdés az lesz hozzá, hogy hol és hánykor. Hol, hát a Könyves Kálmán körúton!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.