A nagy szeptemberi és januári semmittevés - 2. rész

Avagy 101 ok, amiért a halálozási világlisták élére repültünk!

Farkasházy Tivadar
2021. 04. 19. · Hócipő 2021/08
41. Pénteki felkészülések
Valahogy mindig e napra sűrűsödik egész nyáron, már a szokásos rádióinterjúkra. Nem szabad, hogy elragadjon minket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton. Hanem legyen a fejünkben, jó, hátul, de azért legyen a fejünkben, hogy a vírus még itt van közöttünk. De a vége megnyugtató: Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere a miénk. (július 30.)

42. Egyházi fertőzések
Veszprém megyében kilenc nap alatt megduplázódnak az addigi fertőzések, vélhetően a Hit Gyülekezete két összejövetelén. Csak azért említjük, mert a templomokkal valahogy ugyanúgy bánnak, mint a stadionokkal, miközben se színház, se koncert, Semjén már a tavasszal ezt ajánlja: A nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők. Pláne, ha áttérnek a garázsmisékre.

43. Tengerre, magyar!
Még van néhány nap a nyaralásból, aki akarja, most nézze meg a tengert – mondja Orbán augusztus 20-án. Nem inkább lebeszélni kéne, netán tiltani, mert az egymillióra eső fertőzés a horvátoknál ekkor a magyar tizenháromszorosa, a szlovénoknál a négyszerese. Talán még mindig az lebeg a szeme előtt, amit július 3-án mondott: A magyar ember úgy érzi, ha nem látja évente egyszer a tengert, börtönben van. Akkor elég sokáig voltunk börtönben 1989-ig. De sebaj, hiszen hozzáteszi: Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük. Elvégre a leghosszabb pestisjárvány is csak 1346-tól 1405-ig tartott.

44. Még időben vagyunk
Ezt augusztus 29-én mondja. Hol­ott már július 29-én sem voltunk, amikor a cseheknél már 200, a szerbeknél és a bosnyákoknál 300 a napi esetszám, a románoknál és az ukránoknál ezret meghaladó, a horvátoknál augusztus közepétől 200, igaz, nálunk augusztus 25-ig az ötvenet se éri el, talán abban bízik, hogy a kerítés lyukain nem fér át egy korona.

45. Szuper kupadöntő
Pontosabban Szuperkupa-döntő a Bayern és a Sevilla között, hogy legitimálja a Puskás Aréna 200 milliárdját. Szlávik doktor ezt mondja róla augusztus 29-én: Kicsit meredek dolog, de ha betartják a távolságtartást, a maszkviselést és a fertőtlenítést, akkor megoldható. Elvégre a szurkolók általában betartók. A nyilatkozat előtt egy héttel a fertőzésszám 38, aznap 158, egy héttel később 510, a szeptember 24-i mérkőzés napján 800, egy újabb hétre rá 1000 körül. Orbán itt kezdi elkövetni a sorsdöntő hibát, míg a migráció korai felismerésével válik Európa-szerte ismert politikussá, most elbizakodva, csalhatatlannak érezve magát kérkedik, s nem figyel az intő jelekre, rendre elkésik, novemberben kap csak észbe, amikor már késő.

46. Ellenőrzöm is meg nem is
Sorra rendezik a gólyabulikat, mivel érvényben van az 500-as limit, bár többen koronavírusosok a Corvinus bükkszéki gólyatáborában, mégis megtartják, mivel ezer embert várnak, az óbudai Symbol két átjárható ötszázas termében. Jelszó: Ki viszi át a koronát a túlsó falra. Az ilyen cellás megoldás a Titanic esetében se vált be.

47. Orbán második csodatétele
Mindenki megnyugodhat, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani – mondja szeptember 17-én. Aki ettől sem nyugszik meg, az semmitől. Az operatív törzs első szóvivőjét, László Bognár Kingát már márciusban elcsapták egy hasonlóért: Értjük az állampolgárok aggodalmát, de higgyék el, mindenkit meg fogunk óvni. Mivel ő nem csodatévő, aki így folytatja: Van haditervünk arra, hogy hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket úgy, hogy az ország működőképes maradjon. A haditerv december 23-án tetőzik, de ne szaladjunk előre.

48. A nemzeti konzultáció
Az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal, most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul felvértezve egy nemzeti konzultációval, a beküldők arra szavaztak, hogy ne álljon le az ország – mondja szintén aznap. De hogy lehet ezzel takarózva hagyni a járvány terjedését? Akkor ezentúl az orvosok is megkérdik a pácienseket, hogy milyen betegséget szeretnének? A kérdőíveket júliusban és augusztusban töltötték ki, amikor szinte eltűnt a járvány, hát persze, hogy a többség a nyitásra szavazott.

49. Karácsony hiába sürget
Ingyenes tesztelést sürgető levelére ezt a választ kapja a miniszterelnöktől: A járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte. A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe. A végén egy tanácsot is ad: Építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

50. Maximálják a tesztek árát
Nemhogy nem teszik ingyenessé, szeptember 16-án az árát is 15 ezer forintban maximalizálják, így sok magánvállalkozás abbahagyja, emiatt még október 21-én is kevesebbet tesztelnek, mint 36 nappal korábban, de ennyiből is kétszer annyi fertőzést mutatnak ki, a jó ég tudja, mennyi lehet valójában, mivel hét szomszédunk közül e bejelentésig csak az ukránok teszteltek nálunk is kevesebbet.

51. Lesz ez még több is
Orbán a Magyar Nemzetben szeptember 21-én: Lesz ez még több is. A nemzeti konzultációban mindenki elmondhatta a véleményét. Közel kétmillióan ezt meg is tették, és ezzel eldöntötték, hogyan kell védekeznünk az ősz folyamán. Az akarat egybehangzó: Magyarországnak működnie kell. Csakhogy a kitöltés két hónapja alatt 19 halott volt, annyi, mint e mondat megjelenése előtti három nap. Miközben a csehek már bevezetik a szükségállapotot, a szlovákok a vészhelyzetet, mert egészségügyi miniszterük szerint nincs más esélyük a járvány megfékezésére. A miniszterelnök egész társulata viszont még október huszadikán is a nemzeti konzultációra hivatkozik, holott október első három hetében annyian haltak meg, mint a járvány elejétől július végéig.

52. Itt még senki nem hibázott
Szeptember 25-én kiakad a szlovák kormányfő, mert hárman meghaltak, nálunk tizenketten. Matovic azt mondja, sajnálja, hogy két hete nem lépték meg a pandémiabizottság által javasolt szigorúbb intézkedéseket, ezzel fejezi be: Ezt elrontottuk.

53. Cili a helyzet magaslatán
Felkészültek az október 1-jétől bevezetésre kerülő testhőmérsékletre az intézmények – jelenti ki szeptember 28-án, ismét egy látszatintézkedés. Eszerint mérni nem is kell, elég, hogy mindenkinek van.

54. Ajaj, van másik Orbán is!
Rettenetesen aggasztóak a számok, ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásokat – mondja október elsején Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus kutatócsoportjának a vezetője. Mire Orbán Balázs miniszterhelyettes: Voltak ilyen riogatások az első hullámmal összefüggésben is. Jelen pillanatban az látszik, hogy az a stratégia, amit az emberek választottak, az működik. Elvégre Radames, Aida, Tosca, Brünnhilde, Rómeó, Júlia és Baradlay Jenő is a halált választotta. Megkérdeztük az embereket, és ez kulcsfontosságú, mert olyan védekezési stratégia nem lehet sikeres, amit az emberek nem támogatnak, és ott az jött ki, hogy az emberek azt szeretnék, hogy másképp védekezzünk. Magyarán, hogy ne védekezzünk. Pelikán is azt mondja: az a gyanús, ami nem gyanús.

55. Az egészségügy átalakítása
Forrong az orvostársadalom, mivel október 6-án a parlament elfogadja az új egészségügyi törvényt, a nagy fizetésemelések mellett a hálapénzért börtön jár, s az orvosok bármikor bárhová áthelyezhetők. Most? Képzeljenek el egy haderőreformot, mondjuk az isaszegi csata vagy Buda visszavétele előtt 48 órával, pláne közben.

56. Tovább megy a mellébeszélés
Ha összevetjük a magyar eredményeket Európa és a világ eredményeivel, akkor még mindig azt tudják mondani, hogy a leghatékonyabb védekezésben Magyarország van – mondja Pintér október 7-én, elvégre már hozzá tartozik az egészségügy. Gulyás másnap ráerősít: Magyarország a második hullám során is a jobban védekező országok közé tartozik. Nyugat-Európa számtalan nagy és gazdag országa a védekezés eredményességét tekintve messze elmarad a közép-európai térség mögött. Majd felsorolja az egymillió főre eső spanyol, francia, amerikai, olasz, portugál, román, ír, holland, brit elhunytakat, de a járvány kezdetétől, holott a második hullámbeli sikereinkről beszél. Miközben e kijelentésekor a felsoroltakból már csak a románoknál halnak meg nálunk többen.

57. Szél Bernadett kiperel
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő sokáig nem árulja el neki a kórházak napi foglaltsági adatait, amiből kiderülhetne, hogy milyen ütemben zajlott az ágyfelszabadítás. Végül egyezséget ajánlanak, ha eláll a pertől. Így kiderül, hogy március 14-e és április 19-e között 19 165 ágy lett szabad. A minisztérium továbbra is tartja a 2%-ot. Persze mindkettő igaz lehet, ha egymillió kórházi ágy van.

58. Az ellenzék orvos, teszt ellen
Már Orbán szerint: Amikor önök megkérdőjelezik annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és miképpen teszteljünk, akkor önök nem a kormányt támadják, mert erről nem a kormány dönt. Hanem azokat a járványügyi szakembereket és orvosokat támadják, akik egyébként folyamatosan elemzik az adatokat, kidolgozzák az eljárásrendeket, és utána javaslatot tesznek nekünk a döntésekre. Tehát a tesztek támadása, a tesztekre vonatkozó megjegyzések valójában a járványügyi szakemberekkel szembeni támadásnak minősülnek – feleli a parlamentben október 19-én az ellenzéknek. Meg a magyar népet támadják, akivel nemzetileg konzultált. Mint Brüsszel, ha ott rá mondanak valamit.

59. Gulyás nem szemezget
Szeptember óta többen haltak meg Magyarországon, mint a 83 milliós Németországban vagy az Orbán Viktor által labornak tekintett Ausztriában – mondja egy újság­író október 21-én a kancelláriaminiszternek, hozzátéve, hogy az Unióban csak a csehek állnak nálunk rosszabbul, aki erre így felel: Látom az önök hajlandóságát arra, hogy a statisztikában szemezgessenek, kár egy-két hetet vagy másfél hónapot kiragadni.

60. Orbán és a hegyek
A fertőzés egész Európában emelkedőben van, mi Ausztria magasságában járunk – köszönti október 23-a reggelén népét. Csakhogy ránk azon a héten négyszer annyi halott jutott, mint az osztrákokra, ennyiszer magasabb a 3798 méteres Grossglockner az 1015-ös Kékesnél. A két szám pont az ellenkezője egymásnak. Orbán szavait tehát könnyű értelmezni, mindig a fordítottja igaz.

61. Nagy Katalin mindent kibír
A Kossuth péntek reggeli állandó mikrofonállványa október 30-án ezt hallgatja: Nálunk a helyzet még istenes. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik. Sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Auszt­riában. Belgiumnál kellett volna abbahagynia Orbánnak, akik egy hete tényleg rosszabbak, de a többieknél már mi.

62. Orbán 24 órás csodája
Ha így mennek tovább a dolgok, 50% esélye van annak, hogy a kórházakban el tudjuk látni a betegeket – mondja november 10-én. Másnap: Most, hogy meghoztuk az intézkedéseket, 99,99%, hogy túléli az egészségügy a pandémiát.

63. Kései sirató
Négy hét múlva lesz látható a szigorítások eredménye – mondja november 11-én Kásler. Tegyük hozzá, és négy hét óta látható szeptemberi elmaradásuk következménye, emiatt 30 nap alatt közel az ötszörösére ugrottak a napi halottak. Viszont humánus módon ezentúl megengedik, hogy a napi száz haldoklóhoz bemehessen egy-egy rokon.

64. Halottkozmetika
A Netflix népszerű dán sorozatában, a Borgenben hírkozmetikusnak nevezik a kormányfő Havasiját. Nálunk január 19-től a hétvégéket leszámítva naponta ennyi a halottak száma: 95, 98, 98, 93, 89, 85, 93, 83, 89, 78, 83, 93, 98, 96, 94, 98, 97, 99, 93, 85, 94. Egy hónapon át akár az áruházi 99-es ár­táblák, sosem lépi át a százat.

65. Kásler szózata
Önök testesítik meg az ezeréves magyar állam legdicsőbb eszmeiségét, ami a kitartást és a fennmaradásért folytatott nemes küzdelmet jelenti – mondja az orvosoknak, akik nyomorult körülmények között dolgoznak, már többen belehaltak, valahogy nem igazán erre lenne szükség november 24-én.

66. Gulyás már szakmányban
Hazudik. Továbbra is az Európai Unió átlagánál lényegesen kedvezőbbek a magyar halálozási adatok – állítja december 3-án. Miközben egy hónap alatt csak Szlovéniában haltak meg lakosságarányosan többen.

67. A gazság pillanata
A 30 ezres San Marinót leszámítva december 2-án a halottak heti csúszó átlagában bekerülünk a világ legrosszabb négy országa közé, és két nap kivételével szilveszterig ott tartózkodunk, 13-szor a dobogón, 23-án pedig az élen. Ehhez persze kellett három hónap semmittevés. A halottak száma de­cember elsején 4997, a végén 9537, átlagosan napi 150. Olvassák el újra, miket mondtak a fertőzések folyamatos emelkedése idején.

68. Nagyvonalú oroszok
Az orosz fél nagyvonalú felajánlása szerint hazánkban 3-5 ezer ember számára nyílhat lehetőség az orosz vakcina klinikai vizsgálatában való részvételre. (Kásler december 7-én). Nincs ezzel baj, aki önként vállalja, de mivel az oroszok nem végezték el a kísérletek harmadik fázisát, talán inkább a jelentkezők a nagyvonalúak. Egy biztos, e mondat nem járul hozzá az oroszok elleni bizalom erősítéséhez.

69. OV vállalja a felelősséget
Kinek hányják önök a szemére, hogy meghalnak emberek, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és elviszi őket a vírus? Nekem, de a vírus nem én vagyok. Nem a kormánypárt miatt halnak meg az emberek, hanem mert világjárvány van, és az a kérdés, ki hova áll, ki reménykedik abban, hogy romlanak a statisztikák – feleli a PM-nek december 14-én, akik a késői intézkedéseket bírálják a nyolcezer halott miatt. Szeptember 18-án még ez volt a véleménye: Minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet. Mi volt a különbség? Szeptember 18-án 6, december 14-én 165 halott.

70. A negyedik csodatétel
Az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének – mondja december 18-án. Ország ví-gyázz, jobbra át, inget le!

71. A brit mutáns
Már egész Nyugat-Európa tőle retteg, tudják róla, hogy 50-70%-kal jobban terjed, s vélhetően halálosabb is, Nagy-Britannia bezár, számos más ország is előlük, itthon december 22-én másfél hónapos leszállási tilalmat rendelnek el a brit polgári gépek számára, január 5-én feloldják, Kiss Róbert magyarázata: fenntartása a továbbiakban nem indokolt. Talán rosszul vonta ki és 15-re jött ki a 45. Az angolok aznap 60 ezer fertőzöttet találtak. XVI. Lajos ezt írta 1789. július 14-én este a naplójába: Semmi. Arany pedig ezt valami brit dalnokokról: Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.

72. Az újév remekül kezdődik
A második hullámot kivédtük – jelenti be Orbán január 3-án, még jó, hogy nem hivatkozik Gulácsira, pár hétre rá megbánná a kapus bátor kiállásakor. Az adatok valóban csökkenést mutatnak, de a halottak esetében még egy héttel később is miénk a világon a hetedik legrosszabb heti csúszó átlag. 5-én hozzátehetné: a tízezredik hullám. Ha az osztrák laborját nézzük, akkor április elejéig legalább ennyi magyar szárad a lelkén, hiszen közel annyian vagyunk, ott mégis 12 ezerrel kevesebben haltak meg.

73. Gulyás, a filozófus
A 444 azt kérdezi, figyelembe veszi-e a pécsi virológus véleményét, miszerint akkor kéne beadatni a kínai Sinopharmot, ha az uniós hatóság engedélyezi, így felel rá: A kérdés mögött álló filozófia olyan messze áll a kormánytól, hogy ennél messzebb már semmi se állhatna. Vagyis Brüsszel jóval távolibb, mint Moszkva és Peking. Ettől még jól is elsülhet a kínai vakcinával való hazardírozás, akik a harmadik fázist el se végezték, otthon meg nem oltottak vele 60 évnél idősebbeket, Brüsszel pedig valóban pipogya az általa támogatott nyugati gyártókkal szemben, de talán nem az ellenzéket kéne folyton szapulni, hogy vakcinaellenes, pláne globálisan, akik csak szeretnének látni róla hihető információkat. A jóval drágább árat elvileg nem rónánk fel, ha nem egy hokiedző kamucégén keresztül bonyolították volna.

74. Szijjártó, a harmadik fázis
Az OGYÉI napok alatt engedélyezi az orosz Szputnyikot, amely a gyártó szerint 100%-ig véd, talán korábbi választások ihlették erre őket, de a kínaival hezitálnak, szerencsére az Úr Orbán képében beavatkozik, így a hatóságot megkerülve a bevetésére mindössze az kell, hogy három – köztük legalább egy európai uniós vagy tagjelölt – állam engedélyezze őket, és legalább egymillió főnek beadták. Előbbi Szerbia, utóbbi Szijjártó, neki kell tudni egymillióig számolni. Az európai engedélyezés feleslegességét Szijjártó helyettese így indokolja: Magyarország se nem félgyarmat, se nem gyarmat, tudunk önállóan döntést hozni.

75. Menczer, a telefonközpontos
Amikor kiderült, hogy a magyar kormány Kínával előrehaladott tárgyalásokat folytat, néhány órán belül 14 ország jelentkezett a kínai gyártónál. Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban a vakcináért, nálunk is égtek a vonalak – újságolja a volt sportriporter, aki államtitkárságig ordítozta fel magát, vagyis igazi diplomata alkat. Ám Brüsszel egy ilyen uniós országról sem tud. Az utóbbi három hírnek mi köze a halálos áldozatokhoz? Talán annyi, hogy nem igazán járulhattak a regisztráltak számának növekedéséhez.

76. Mégis van kellő védelem
Legalábbis statárium, miután kiderül, hogy egy, a Lászlóban földre dobott gumikesztyű miatt leváltották az MTI fotóvezetőjét, mert olyan képet engedett megjelenni, ami nem megfelelően jeleníti meg a koronavírus elleni védekezést. Holott talán pont azt akarta bemutatni, hogy annyi gumikesztyű van, hogy rögtön el is dobhatják.

77. 750 ezren a senki földjén
Január 22-ig kell várni, amíg az oltási tervről Orbán valamit kiszivárogtat: Beoltjuk hamarosan az utolsó egészségügyi dolgozót is, aztán most már mindjárt végzünk a szociális otthonokban lakókkal, és akkor az oltási terv szerint haladva tovább a harmadik kategória, a hatvan év feletti, krónikus betegségben szenvedő honfitársainknak a csoportja. Itt három nagy betegségcsoport alapján jelölték ki őket, ez egyébként 1 millió 756 ezer embert jelent. Csakhogy korábban azt mondta, a harmadik csoport minden 60 év feletti. Ami 2,5 millió. Akkor 750 ezer nem alapbeteg? És ki az? Hat hétig tűkön ül mindenki, hogy velük mikor végeznek, míg végre kiszivárog, milyen betegségeket sorolnak közé az elmúlt egy év alapján. De hisz a krónikusok közül sokan félve a veszélytől egy éve nem voltak szakorvosnál, ha egyáltalán fogadták volna őket. Ez az oltási terv véletlenül nem az a zsák krumpli, amelyről Csapajev azt mondta, hogy Párizs elfoglalásának a terve?

78. Kásler szenzációs bejelentése
Egy horvát pálos kolostorban január végén megtalálják Hunyadi Mátyás fia csontjait, az odasiető emberminiszter szerint a Corvin János DNS-éből származó adatokból azonosítani lehet Mátyás király csontjait. Amelyek más királyaink csontjaival régóta vannak összekeveredve a fehérvári osszáriumban. Ennek persze minden magyar örülhet, csak hozzáteszi: Éppen a kultúra és a tudomány az a terület, amely segíthet átvészelni az embereknek ezt a nehéz időszakot. Adott egy miniszter, aki lényegében egy éve bujkál és hazudozik, látják maguk előtt azt a levegőért kapkodó embert, akit most fognak elaltatni, s fogalma sincs, felébred-e valaha, mennyivel mást várna el tőle, például egy nővért vagy egy átképzett masszőrt, aki nem hagyja majd, hogy megfulladjon.

79. Nem köteles példány
Szél Bernadett megpróbálja kikérni az oltási tervet, Müller Cecília január végén ezzel utasítja el: Az Infótörvény szerint jövőbeni döntést megalapozó dokumentumot nem köteles kiadni. Az információ hatalom – mondta volna Lenin, ha megéri ezt a szép rendszert.

80. Én írok önnek!
Most nem Tatjána Anyeginnek, hanem Cili Ákosnak. Kedves kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez veszélyezteti a feladatellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili. Nem neki szánta, csak rajta maradt Hadházy a címlistáján, amikor a képviselő azt kérte tőle, hogy küldje el neki egy 17 milliárdos uniós szerződés adatait, és adjon lehetőséget a betekintésébe. Mire azzal tagadta meg a 15 napon belüli választ, hogy annak teljesítésével veszélyeztetné a járványügyi védekezést. Próbálta visszaszerezni, de aznap szabadnapos volt a kengyelfutó.

81. Schanda nem sandít hátra
Elsősorban a magyar emberek összefogásának és fegyelmezettségének köszönhető, hogy visszaszorítottuk a koronavírus első és második hullámát. Mi magyarok kimondtuk: Magyarországnak működnie kell – mondja Schanda államtitkár február 24-én, amikor a másodikat már tíz napja derékba kapta a harmadik hullám. Hol volt ez az ember, erre mondták régebben, hogy lemaradt egy brosúrával. Orbánt már régóta mind több ilyen alak veszi körbe. Január elejétől – amikor a brit vírus bekopogott a volt monarchiába – másodszor követik el ugyanazt a szörnyű, végzetes és jóvátehetetlen hibát, mint augusztustól október végéig, egyik se látott közülük a gimiben exponenciális függvényt?

82. Az ellenzék mérgezi a kutat
Az új jelszó: a baloldal vakcinaellenes, most fel kéne sorolni egy tucat államtitkárt és vezérpublicistát, akik naponta szajkózzák, Kósa legalább variálja: Sajnos az oltásoknál érezhető a baloldali kútmérgezés, a tapasztalatok szerint az emberek a nyugati vakcinákat jobban elfogadják. Miután 45 évig hazudtak nekik az oroszok, miként Kína a járvány elején, értelmes párbeszéddel, valódi számokkal kéne rajta segíteni, s nem csak két orvost hagyni szóhoz jutni.

83. Melós Orbán meg sem rendül
Az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt – állítja az EMMI. Lehet, de miért most zajlik ez az egész? Március 2-án derül ki, hogy 5500-an felmondtak, iszonyatosan hiányoznak a rendszerből. Bár Orbán január 15-én még nyugodt volt: Emlékeznek, hogyan omlottak össze az egészségügyi rendszerek egymás után Nyugat-Európában. A magyar egészségügyi rendszer nemhogy nem omlott össze, az meg sem rendült. Tehát nagyon nagy meló volt. Aznap 111 halott volt, az is borzalmas, de március 25-én már 272.

84. Brit csapatok a Puskásban
Máskor sokan örülnének, hogy Guardiola, Mourinho és Klopp csapata, a City, a Tottenham és a Liverpool itt van, de csak azért, mert Európa szinte összes országa hallani se akar róluk a brit mutáns miatt. Ha összehasonlítják a lipcsei, liverpooli és budapesti történéseket, egy város akad, ahol biztosan nem szabadna játszani, ha ezeket a számokat tényleg fontosnak tartják, és az nem Lipcse vagy Liverpool – mondja Jürgen Klopp. Hogy mik ezek a számok? Az időbeni zárások hatására e mondat napján, március 10-én hatodannyi halott jut egymillió britre, mint nálunk.

85. Kásler újabb bölcsessége
Nem kértük ezt a járványt, de így alakult. Akár szellemes is lehetne, de nem most, ráadásul ők alakították ilyen borzalmassá.

86. Tiszti főorvosi többes
Nagyon nehezen és csak néhány napon át tudunk száz haláleset alá menni – mondja Müller. Ugyan már, Cilike, remekül tudnak kivonni, már többször bizonyították.

87. Az összeadás viszont nem megy
Az első oltást december 26-án adták be, azóta az oltás folyamatos, már 336 297 fő került beoltásra, s 129 339 fő kapta meg a második oltását, ezzel a lakosság 4,7%-a kapott már oltást – mondja György István törzsállamtitkár február 15-én, a százalékot úgy állapítva meg, hogy a két számot összeadta, hol­ott az első része a második.

88. Közeleg a dobogó
Miközben február közepén Szlovákia és Csehország külföldi segítséget kér, itt a közeli nyitásról merengenek, pár napra rá már e két ország rettenetes halottszámait is meghaladjuk, hamarosan mindkét kategóriában a topon leszünk.

89. A Politico 26 országot bérel fel
Az oltások haladnak, túl jól is – mondja Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Az amerikai központú Politico 27 országban nézi meg, hogy a már kiszállított oltások hány százalékát adták be. Mi február végén a 27. helyen állunk. Az átoltottság a keleti vakcinák révén tényleg nagyon jó a többiekhez képest, akik nem adnak érte ujgurokat. A Politico adatát csak azért említjük, mert Kovács ebben is összeesküvést lát: Álhír, a magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben. Elvégre ők is a vírusnak drukkolnak.

90. Az Astra Zeneca-cirkusz
Március első hétvégéjén elkezdik az alapbeteg 60 év alattiak tömeges oltását is az oxfordival. 74 ezer embert várnak az oltópontokra, akik sms-t kaptak erről, van, akit több száz kilométerre várnak, mást már beoltottak, György államtitkár és számolóművész ezt szinkronizációs hibának nevezi, és bejelenti: Felfüggesztik azoknak az oltását, akik az elmúlt napokban sms-t kaptak és oltópontra hívták őket, hogy AstraZeneca vakcinával beoltják majd őket. Majd váratlan fordulattal így folytatja: Az e hétre tervezett oltási programunk ütemesen és jól halad, az oltási terv végrehajtásának megfelelően. Az egyik csak igaz, hiszen Orbán már hónapokkal korábban elmondta, akár egymilliót is be tudnak oltani egy hétvégén. A 74 ezer pedig nem annyi. Bár aki a lefújt sms-ek ellenére mégis elment, jó eséllyel megkapta.

91. A bűvös telefonszám
Nagyon fontos, hogy van egy telefonszámunk, ezt kértem Müller Cecília asszonytól, hogy mindennap mondja be, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel. Akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan. És adnak tanácsot is, hogy mit és hogyan kell tennie, hogy a hibát ki tudjuk javítani – mondja Orbán péntek reggel, amikor már százak panaszkodnak, miért küldték ilyen messzire őket, vagy miért akarják nekik még egyszer beadni. A riporter: El tudjuk ezt most is mondani, ezt a számot? Mire a válasz: Nem, sajnos nincs nálam. Bizony, nehéz megjegyezni egy négyjegyű számot (1818), pláne ha kettesével ismétlődik, még összecseréljük őket. Aki már várt egy pár fős cég kapcsolására, s közben Bee­thoven összes szimfóniáját meghallgatta, az sejthette, mennyi idő alatt kapcsolnak több százezer érdeklődőt. Kinek ne lenne most kérdése, amikor egy éve egyirányú a tájékoztatás, s még a regisztrációkat se igazolják vissza. Pedig Orbán közismerten kiváló informatikus.

92. Önkormányzat kizárva
Szombathelyen nem nyílhatnak meg az önkormányzat által felállított és felszerelt oltópontok, mert többszöri kérésük ellenére a járási hivatal nem hagyta jóvá azok használatát. Bizonyára higiéniai okokból. E sorok írójának a felesége kórházi címet kapott, ami a volt Juventus rádió irodája volt.

93. Tanárra nem veszélyes
A Pedagógus Szakszervezet hónapok óta hiába kéri az általános iskolák bezárását, amit az osztrákok, csehek, szlovákok régen megléptek, nem beszélve számos nyugat-európai országról. De legalább oltsák be a tanárokat – teszik hozzá, hisz legalább olyan veszélyeztetettek, mint az eddigi ilyen csoportok. Kásler válasza: A tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruk és egészségügyi állapotuknak megfelelően. Lehetne ezt rövidebben is: nyet! Miközben ezer olimpiára készülő sportoló, edző, vezető, s a fociválogatott rég megkapta, hiszen veszélyes lengyel támadások vártak rájuk, méghozzá Pfizert, talán elfogyott a kínai. A teljes Forma–1 elutasította a Bahreini Királyság ilyen ajánlatát. Egyik unokám közben hazahozta, tíz napig köhögött, tőle vagy a munkahelyén elkapta óvónő anyja, most 39 fok a láza, kétoldali tüdőgyulladással.

94. Újra a világ élén
Kísértetiesen három hónappal decemberi világelsőségünk után, március 22-től ismét mi vezetjük egymillióra eső halottakban a heti csúszóátlagot. Ami a járvány kezdetétől számított egymillióra eső összes halottat illeti, ha kivesszük a 30 ezres Gibraltárt és San Marinót, március 24-től másodikak vagyunk a csehek mögött, egyre közeledve feléjük. A világ összes országa közül! Izrael a járvány elleni küzdelem világbajnoka. Mi nem tudunk világbajnokok lenni, de az Európai Unióban megvan az esélyünk rá, hogy a legjobbak legyünk – mondta Jeruzsálemben Orbán tíz napja. Elég hamar teljesült, csak fordítva kell nézni a listát.

95. Gulyás ezt is megoldja
Amikor Tordai Bence és Varju László is felsorolja e szörnyű adatokat a parlamentben, a kancelláriaminiszter így felel: Ami a hiteles adatokat illeti, érdemes erről tájékozódni, az Európai Unióban 2020-ban átlagosan 10,6 százalékkal haltak meg többen, mint 2019-ben, Magyarországon 8,7 százalékkal. A többlethalálozások számában is jobban állunk, mint az Európai Unió. Nem javaslom, hogy emberi életek, illetve azok elvesztéséről folytassunk politikai versenyt, de ha önt ez érdekli, akkor Magyarország a legeredményesebben védekező országok első harmadába tartozik. Idézhette volna a szomszédos Dániát is, ahogy legutóbb nevezte őket, talán Hamletre és a bűzre gondolt.

96. Orbán ötödik csodatétele
Mivel Kásler szavai óriási felháborodást keltenek, Orbán bejelenti, hogy április 19-én kinyithatnak az iskolák, mert 10-ig mégis beoltják a tanárokat. Ám ennyi idő alatt részleges védettség sem alakul ki, az Astra Zeneca például 21 napra teszi. Eddig, de ha ő ezt is megoldja, már csak az Úr van előtte, aki hat nap alatt teremtette a Földet. Gulyás sem csügged: Sokan vannak, akik a tanárokhoz hasonlóan munkájukból adódóan naponta sok emberrel találkoznak, és nem jutnak soron kívül oltáshoz. És akik nem találkoznak sokkal, de kapnak, például az élsportolók, ők a nemzetet képviselik, a tanárok pedig csak a nemzet napszámosai. Orbán: Kérek mindenkit, azokat is, akik esetleg fönntartásokkal vannak a pedagógusok iránt, hogy ezt fogadják el. Akiket megbuktattak? S mert elveszik az oltást másoktól? A katonák nem vették? Vagy az osztályokban is csak tíz négyzetméterenként lehet egy gyerek?

97. Nevetséges kompenzációk
Már megvonható a mérleg, ahhoz képest, amit az Unió ad, s amennyit az élsportra és az egyházaknak szántak a járvány kezdete óta, úgy 600-700 milliárdot, egészségügyre talán a tizedét, más országokhoz képest alig kaptak eddig támogatást azok, akik utolsó tartalékaikat is felélték. Emiatt tovább kellett dolgozniuk, ez is hozzájárult az elmúlt húsz nap 160 ezer fertőzéséhez, 4700 halottjához.

98. A húszezredik halott
Az ötszázadik május 27-én volt, az ezredik október 14-én, az ötezredik december 2-án, a tízezredik január 5-én, a húszezredik március 28-án. Mintha eltűnt volna Hatvan, Karcag, Keszthely vagy Várpalota. Lakosságarányosan mind a hét szomszédunknál jóval kevesebb, a románoknál és az osztrák laborban úgy a fele, az ukránoknál a harmada, a szerbeknél a negyede. S miről mesélt pénteken? A szabad nyárról. E húsz­ezernek lesz? Minden negatív körülményt figyelembe véve, várhatóan május végén, június elején Magyarország Európában elsőként oldhatja fel a korlátozó szabályokat – mondja e szörnyű napon Kásler, negatív körülménynek nevezve a hetedik napja tartó halálozási világrekordot, s újra azon jár a feje, hol lehetünk elsők. Netán az Emmi-bunkerből most veti be a csodafegyvert? Talleyrand szerint a Bourbonok semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. Ő semmit sem tanult, és mindent elfelejtett. Ezért tegye fel ő a koronát e szép napra: Lehet, hogy most magasak a halálozási számok, de volt, amikor alacsonyabbak voltak. Élt volna akkor!

99. Időzített bomba
Két hete állunk a világ élén, és a járvány kezdetétől még soha sehol nem haltak meg annyian ezalatt! S még nem is szóltunk arról, amivel most alig törődnek, mert még nem igazán tudjuk, hogy a fertőzésen átesett hétszázezer közül a postcovid hány tüdőben, szívben, más szervben okozott vagy fog okozni maradandó, egész éle­tükre kiható károsodást. Meg azok közül, akik nem is tudnak a fertőzésükről, hiszen miközben a járvány kezdetétől számítva lakosságarányosan itt van a 2. legtöbb halott, addig a miniállamokat kivéve is csak a 20. legtöbb fertőzött és az 50. legtöbb tesztelés, miközben az osztrák laborban már heti négy gargalizálós ingyenteszt jár minden bécsinek.

100. Visszamenőleges halottak
Cecília is rázendít: Magyarország oltónemzet. Köszi, Szent Flórián! Orbán taktikája világos: az Unió lakosságarányosan terít, így a keleti vakcinákkal végig élen lesz az oltottságban, a halottakat meg rájuk veri. Lázár el is engedi: A keleti vakcinák eddig 600 ezer magyarnak mentették meg az életét, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar vesztette életét. Vagyis azért haltak meg sokan novemberben, decemberben, mert a februári uniós adag egy része csak márciusban jött. A Kesma ezerrel rá is kezd: a baloldal oltásellenes! Míg ezt próbálják lemosni magukról, addig sem jut az eszükbe, de hiszen Orbánnak kéne védekeznie halottjaink világelsősége miatt!

101. Orbán tükörbe néz
Pár napra rá, hogy március 15-én még mindig sikeres járványkezelésről hadovált, megjelentet egy fotót magáról, amint a tükre előtt áll, rágravírozva hét saját bölcsessége, amiket törvényeknek is kinevezett. Falusi nénik szoktak régebben falvédőkre hímezni telente ilyesmiket, még mindig süket dumákkal, szánalmas közhelyekkel próbálja etetni fogyatkozó népét, miközben már háromszáz feletti a napi halottak száma, a kórházak tele hörgő haldoklókkal, síró férjükkel, feleségükkel, gyermekeikkel, kezüket tehetetlenül széttáró, 24 órákat robotoló orvosokkal. Hamarosan hiába néz a tükörbe, nem fog visszanézni rá senki. Alcsúton van a csaplári erdő, én a helyében már azt is nézegetném, hogy mikor indul meg.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.