Az újságírás vége VIII.

Farkasházy Tivadar
2010. 11. 03. · Hócipő 2010/22
Letartóztatják Tátrait, két hónap alatt háromszor hallgatják ki, akkor is főleg Gyurcsány és Bajnai iránt érdeklődnek. A vád nevetséges, személyes érdek ki sem mutatható, az esetleges telekár-különbözet a tervezett beruházás összegének három ezreléke, a sokszorosát adják mai utódai kedvezményként a győri és a szentgotthárdi beruházóknak, lapok csöndben.

Történik egy szörnyű szerencsétlenség, az ország miniszterelnöke ezt kihasználva elnyűhetetlen bombázódzsekiben szidalmazza a milliárdosokat, majd személyesen jelenti be tapsvihar közepette a főkolompos őrizetbe vételét, miközben nem kizárt, hogy állami hivatalnokok is felelősek érte, ez is szépen átmegy a sajtón.

Az egész média nyakába ültetnek kilenc évre egy felettébb kétes szakmai múlttal rendelkező hölgyet, a szóvivő mindezt a demokrácia és a szabadság diadalának tünteti fel, ezt is simán leírják.

Százmilliárdos adókat vetnek ki újabb szektorokra, amelyeket a Videoton két törzsszurkolója teljesen jogosnak tart, miközben cégeiket is alaposan sújtja, egyikük másnap megkapja az egyik legnagyobb keresztet, és cége orosz tulajdonosainak állami kivásárlásáról csiripelnek. Ugyancsak üdvözli az adót az a magyar áruházláncos, akit nem is érint, amúgy sok pénzzel támogatta a kampányt. Nagy lapokban, befolyásos internetes orgánumokban eldugva egy-két mondat talán.

Előbb tesztelésként bejelentik, hogy 14 hónapig nem fizetik be a magánnyugdíj-pénztáraknak az évi 30 milliárdot, majd miután ez alig veri ki a biztosítékot, másnap már tőzsdézéssel és rulettezéssel vádolják őket, kilátásba helyezve az egész 2800 milliárd lenyúlását, amiből évekig futja mindenre. A megbízott szőke hölgy - aki hol Lockheed gépekért lobbizott, hol hozzánk küldött amerikai nagyköveteket akart lecseréltetni - még aznap közli, hogy a pénztártagokat meg kell védeni, s a Bajnai-kormány a vagyonkezelők kezére akarta játszani a pénztártagok vagyonát. Kommentár alig, a szőkeség ellen húsz év alatt a legfőbb médiakifogás az volt, hogy egy Tescóban beleharapott egy még kifizetetlen kiflivégbe.

Meghirdetik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, azt kiszögezik minden falra, majd abban a fél tucat önkormányzatban, ahol valami csoda folytán nem ők adják a polgármestert, de többségbe kerültek, már az első perctől mindenben keresztbe tesznek. Naponta kéne a fejükre olvasni, helyette maximum Botka melegutalványai, Meggyes közpénzből vett, mégis magával vitt bútorai ütik ki a biztosítékot.

Az Operában egy állítólagos kormánybiztos első órájában felmond a balettmesternek, majd kiderül, még ki sincs nevezve, akit viszont kineveznek, az hagyja, hogy a világhírű karmester szedje a sátorfáját, utána eljátszanak egy színjátékot, hogy két évvel hamarabb megszabaduljanak a direktortól, pazarló gazdálkodással indokolva. Végül mindezt szépen lediktálják a lapoknak.

Rossz fékekre hivatkozva felmondanak egy szerződést, aminek következtében akár újabb öt évvel csúszhat a négyes metró, a régieket meg sok milliárdért kell azonnal rendbe hozni. A lapok leírják, hogy ha a két fék közül akárcsak az egyik meghibásodik, a szerelvények megállíthatatlanná válnak. Miközben háromezer ilyen kocsi közlekedik a világban gond nélkül, ám a lapok többsége fel sem teszi a kérdést, miért kell nálunk egyedülálló módon eggyel több fék, mint bárhol, a mögöttes okokat pedig senki sem kutatja. Nem beszélve a Vitézy klán újabb terjeszkedéséről, hiszen a pici lesz egy vállalatmonstrum vezére.

Egy kiváló gazdasági lap megírja, hogy majd minden új kinevezett két ember gazdasági érdekeltségéhez tartozik, pár hét múlva árulni kezdik a lapot. S nem kizárt, hogy állami körből érkezik a vevő.

Ha a kedves, ártatlan arcú kormányszóvivő szokott tájékoztatóján bejelenti, hogy holnap boszorkányokat fognak égetni, fogadni mernék, az első két kérdés az lesz hozzá, hogy hol és hánykor. Hol, hát a Könyves Kálmán körúton!