Megnyitódott (Dél-Afrika - Mexikó 1:1)

Megyesi Gusztáv
2010. 06. 11.
Vágjunk mindjárt a közepébe: az első félidő mexikói lesgólja tényleg az volt. Attól, hogy a gólvonalon áll egy védőjátékos, a kapus pedig kint van, még les a les, minthogy a labda és az alapvonal vagy gólvonal között legalább két védőnek kell lenni a szabályos gólhoz, de hát persze, hogy annak látta sok szurkoló; nyitómeccsen nemhogy szabályos, de lesgól is ritkán adódik.

Ami a játékot illeti, nem ez volt a legrosszabb nyitómérkőzés a világbajnokságok történetében. Sőt. A vb-megnyitó ma már egy többfelvonásos operett, annak minden giccsével, kellékével, és úgy látszik, ezúttal a darabot is előre megírták a szokásos fordulatokkal: az egyik csapat kihagy két-három gólhelyzetet, törvényszerű, hogy a másik ettől feltámad, majd neki lesz két-három gólhelyzete, egy remek kiugratás után meg is szerzi a vb első gólját, ráadásul bombagólt. Ez feloldja a játékosokban a görcsöt, s attól kezdve ők játszanak úgy, ahogyan Mexikó kezdte a meccset. Aztán tartani kezdik az eredményt, az ellenfél feljön, fölénybe kerül, s talál ő is egy gólt. Mexikó sokkal technikásabb játékosokból áll, ám a csatárai maflák, mert a focit csak fejjel és lábbal játsszák, pengésen, ami szép, szép, de ha a test nem focizik, akkor a csatárt elsodorják, felszeletelik és megeszik vacsorára. Nem véletlen, hogy az egyenlítő góljukat is védő szerezte.


- Fújjátok azt a sz*rt!

Dél-Afrikán én magam nem vettem észre brazil jeleket, amiket Perreira beígért, épp ellenkezőleg: rengeteg labdát eladtak, s néha kifejezetten ügyetlenül nyúltak a labdához. Ahogy mondani szokás, igazságos eredmény született, az egy-egy pont azonban semmire se jó, ez a két csapat nem jut tovább a csoportból. Mégpedig a FIFA legnagyobb bánatára, mert olyan még nem volt, hogy a házigazda a csoportmeccsek után legalább egy kört ne menjen még.


- Csitt legyen!

A vb nyitómeccse abban mindenképpen eltért a megszokottól, hogy a játékosok mellett párszáz millió néző is ideges volt. Nem tudom, hogy a vuvuzela nevű trombita hangjának élvezete milyen mentális elváltozásokat okoz az emberiség futballkedvelő részében, mindenesetre 127 decibellel szól ez a hangszer, mégpedig szakadatlanul, míg például egy dobnak vagy éppen a bírói sípszónak csak 122 decibel a hangereje.

Ha magyar tisztiorvos arra jár, azonnal leállítja a meccset, és betiltja a vébét.


- Kapufa a 90. percben? Ezt fújhatjuk...

Személyes probléma: sajnos, a hazaiaknál a 6-os számú játékos, bizonyos Macbeth Sibaya nem lépett pályára, pedig ő futballmagyar: néhány évvel ezelőtt a III ker. TVE-ben focizott, de ott se nagyon fért be a csapatba, sokszor álltam mellette a korlátnál.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.