Gyuri Bácsi mérges

Megyesi Gusztáv
2009. 08. 26. · Hócipő 2009/17
Szörnyű dolog történt Amerikában: a rendőrök nem ismerték fel Bob Dylant, s minthogy a világhírű énekesnél nem volt semmiféle irat, a hatóság emberei a szállodájáig kísérték, ahol aztán igazolták őt. Az énekes éppen koncertkörúton járt, s az egyik fellépése előtt sétálni támadt kedve egy csöndes településen, az egyik helybéli lakó azonban gyanúsnak találta, s beszólt az őrszobára.

A Stop című hírportál adta közre ezt a hírt az MTI jelentése alapján, azonnal kommentálva is az eseményeket: minthogy a rendőröknek fogalmuk sem volt arról, hogy ki az a Bob Dylan, a cikk címébe mindjárt bekerült, hogy műveletlen rendőrök.

Magam is egyetértek azzal, hogy mindenki azt vesz ki egy hírből, amit akar, sőt a történések azért történnek meg velünk, hogy publicisztikát írjunk belőlük, ez esetben viszont azt gondolom, hogy a hír szenzációértékét nem az adja, hogy a rendőrök nem ismerik Bob Dylant, hanem hogy a világsztár nem rendezett cirkuszt. Még csak nem is duzzogott, nem jött azzal, hogy le akarják járatni, vagy hogy a konkurencia féltékenysége áll az igazoltatás mögött, mint ahogyan később sem fenyegetőzött azzal, hogy aki írni merészel a történtekről, azt följelenti.

Márpedig a mi eszünkkel, reflexeinkkel ez az igazi hír. Mondom ezt azért, mert most már egyre-másra olvasni arról, hogy különféle celebek megsértődnek, sőt perrel fenyegetőznek, ha az egyébként őket éltető bulvárlapok megírják, hogy a kutyájuk már a fél kerületet megharapta, vagy hogy nem illik fotósok, de még paparazzik fényképezőgépét sem összetörni, s hogy egyáltalán, ugyanazok a törvények vonatkoznak rájuk, mint másokra. Most éppen a Korda házaspár velencei-tavi villájával kel és fekszik az ország, s jelenleg éppen abba a fázisába lépett az ügy, hogy Korda György bejelentette: elég volt. „Korda György kiborult - írja az egyik bulvárlap. - A táncdalénekes idegeit komolyan megviseli az a hetek óta tartó botrány, amely velencei-tavi villája kapcsán robbant ki. Gyuri bácsi szerint az állítások sértik jó hírnevét, ezért úgy döntött, bíróságon fogja bebizonyítani igazát.”

A helyzet végtelenül egyszerű: a Korda házaspár olyan villát vásárolt magának a Velencei-tó partján, amelynek kerítése elzárja a parti utat az emberek előtt.

Nem Korda György zárta le a partot, ő már így vette meg a villát, sőt abban a hiszemben, hogy a partszakasz lezárása törvényes, hiszen önkormányzati engedély volt rá. Korda György azt gondolja, amit egyébiránt mi is gondolnánk, nevezetesen, hogy ha egy munkáját nem ismerő, vagy éppen korrupt, lefizetett önkormányzati vezető törvényellenes engedélyt adott ki, akkor neki azzal már semmi teendője nincsen, minden maradhat a régiben. Nem maradhat. Korda György igazán nem panaszkodhat a sajtójára. Nem is olyan régen még legendákat meséltek arról, hogy a Korda-villában a baloldali közélet legsötétebb figurái jöttek össze rendszeresen, ám a nyilvánosság elé mindig a táncdalénekes legjobb, s nem is feltétlenül a pókerarca került. Ráadásul Korda György nem az a hótthülye celeb, nagyon is megvan a magához való esze, véletlenségből épp a Velencei-tónál épül egy kaszinóváros, magam is szívesen költöznék a tópartra. Magyarországon azonban a törvény azt mondja, hogy a partszakaszt tízméteres sávban szabadon kell hagyni. Punktum. Akkor pedig a kerítést le kell bontani. Ez teljesen független attól, hogy példának okáért a Magyar Köztársaság exminiszterelnökének a villájánál is le van zárva a Balaton. Ugyanúgy, ahogyan a Magyar Köztársaság legbefolyásosabb, gyakorlatilag a Corleone család jogosítványaival rendelkező bankárjának a nyaralója előtt is.

Ám ettől még nem mondhat olyat Korda György, hogy „olyasmi ellen kellene védekeznünk, amihez semmi közünk sincs”. Ez ugyanis olyan mérhetetlen lenézése az embereknek, jognak, törvénynek, ami legfeljebb pártemberek sajátja. Ilyen cinikusan Don Corleone barátja és keresztfia, Frank Sinatra beszélt annak idején regényileg.

Plusz Klárika. Amikor a sajtó megkereste Klárikát, a művész felesége azt felelte halálos átgondoltsággal, hogy azért sem érti ezt az egészet, mert hiszen „ez nem a nyaralónk, ez az otthonunk, itt akarunk élni”. Az atv.hu-n pedig később hozzátette, hogy „lejáratnak minket a rajongóink előtt”.

Hogy aztán egy törvénytelenül lezárt partszakasznak mi köze van ahhoz, hogy a kerítésen túli házban tartózkodó emberek állandó lakosok vagy csak nyaralók, továbbá, hogy egy törvény számonkérése miért lejáratás, annak appercipiálása nyilván meghaladja Klárika képességeit, úgyhogy ezt nem is forszírozzuk. A Korda-barát sajtónak mindenesetre nehéz dolga lesz, mert a magyar közvélemény képes nagy meglepetéseket okozni: az internetes hozzászólások szerint azok, akik a Szigeten önkívületi állapotban tapsolták végig a házaspár fellépését, más minőségükben nemhogy a kerítést, de az egész villát lebontatnák.

Azért még idézek egy részt a bulvárlapból: „Nem ússzák meg szárazon, akik ezt tették velem! - magyarázta indulatosan Korda, akinek volt pár álmatlan éjszakája az elmúlt hetekben, s csaknem az egészségi állapota bánta a villa körüli hercehurcát.” Nem tudom, értjük-e kellőképpen, de a bíró majd nyilván igen. Mármint azt, hogy az énekesnek „csaknem az egészségi állapota bánta a hercehurcát”, azaz sokáig úgy volt, hogy megbetegszik, ám aztán mégsem betegedett meg, csak majdnem.

Uhrin Benedek nem volt ennyire mulatságos.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.