Nemi vágyak

Megyesi Gusztáv
2004. 06. 23. · Hócipő 2004/13
Javában zajlik a futball Európa-bajnokság, de nem ez az érdekes. Hanem hogy svéd kutatók megállapították, a svéd férfiak egyharmadának a nemi életét igen intenzíven befolyásolja válogatottjuk jó vagy rossz szereplése a különféle nemzetközi tornákon. Ha kikapnak, akkor erősen lelohad a nemi étvágy, szomorúak lesznek a svéd asszonyok, győzelemnél viszont a határ: a csillagos ég. A részletek helyett legyen elég annyi, hogy az idei Európa-bajnokságon a svédek ötnullra legázolták a bolgárokat az első meccsükön; nekem Stockholmban élnek a lányomék, de nem vitt rá a lélek, hogy a meccs után telefonon zavarjam őket, s gondolom, az ikrek is illedelmesen aludtak.

A gyakorlott olvasó persze sejti, hogy most hirtelen átkötés következik a magyar focira, az itthoni állapotokra, s egyáltalán nem téved. Tíz humoristából kilenc értelemszerűen úgy reagálna a svéd kutatók bejelentésére, hogy nahát, akkor már érthető, hogy Magyarországon miért csökken tragikus méretekben a születések száma. Ám a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. Ifjú koromból tudom, hogy a futball és a nemi vágy igenis össze bír függni egymással: volt idő, amikor nagyon jól ment a válogatottnak, de ha neki nem, hát akkor a Fradinak, hatvanhetven gólokat rúgtak egy szezonban, nem került az ember olyan randa nő karjaiba, hogy ne látta volna szépnek. Különben az egész politika is bazírozott erre: bányásznapon mindig úgy intézték, hogy a bányászcsapat megverje a pesti nagycsapatot, a győzelem mellé bányászzenekar és bor is került, nem volt olyan bányász, aki este hazakeveredvén ne kívánta volna meg a feleségét, s a kimutatások szerint ettől másnap még jobban is termelt; de nem is voltunk ennyire demográfiai holtponton.

Na ez az, amit én mindig is marhaságnak tartottam. Most azonban kiderült Svédországban, hogy szoros korreláció van a futball és a nemi vágy között, hajlok arra, hogy ennek nálunk is igaznak kell lennie. Arról persze még nincsenek adatok, hogy amikor legutóbb óriási meglepetésre megvertük a németeket kettő-nullra, mit csinált a magyar férfilakosság nem várt örömében, csak azt tudjuk, hogy hány évet kellett bepótolnia egyetlen éjszaka. Mert hát a válogatott eredményei alapján a magyar férfilakosság úgy másfél évtizede nyilvánvalóan nem ismeri a házasélet fogalmát, mi több, felserdült időközben egy olyan új szurkolói generáció is, amely azt hiszi, hogy az emberiség spórával szaporodik.

Ami nyilván nem igaz. A magyar foci ugyan úgy impotens, ahogyan van, de van bajnoka, kupagyőztese, a magyar szurkolónak kedvenc klubja; istenem, neki ez jutott, de hát feleségnek sem Britney Spears a felesége, mégis valahogy elvan. Magamról tudom, hogy egy szép Tököli-káromkodás vagy egy szép Lipcsei-köpés bizonyos libidóérzéseket képes előhívni a férfiemberből, nekem csak a végeredménnyel van bajom: Magyarországon tudniillik nem úgy van az, hogy győz a csapat, és már dobhatjuk is le magunkról a nadrágot, ahhoz elébb meg kell várni a dolgok kiérlelődését. A Fradi példának okáért mínusz hat ponttal kezdte a bajnokságot, ami a teljes elhidegüléssel egyenlő a házaséletben. Ám aztán, anélkül, hogy pályára lépett volna, visszakapta a hat pontot, amit egyébként délben jelentett be a rádió, következésképpen egy nagy természetű fradista minden átmenet nélkül, a déli harangszókor ölelte meg asszonyát, s ott, ahol épp a hír érte. Aki sokat vacakolt, hogy majd este, vagy hét végén, szívem, egy szép szállodai szobában, ezzel is megadva a módját a Fradi visszakapott hat pontjának, az nagyot hibázott, mert mire eljött a víkend, megint visszavették a hat pontot, ott állt a Fradi a tabella alján, az igazi fradista pedig a permanens erekció és az önmegtartóztatás határán. Nálunk tudniillik nem a férfiember vágya vagy potenciája határozza meg, hogy mikor kefél a lakosság, hanem dr. Szieben, a futball-liga elnöke. Legutóbb aztán már végképp és hivatalosan is bajnok lett a Fradi, izzadt is az ember tenyere rendesen, jöttek elő a pattanásai, készült is az éjszakára, elvégre vagy tíz éve nem voltunk már bajnokok, feleségünk azonban, sokat tapasztalt asszony, gondosan rákérdezett: biztos, hogy ez már a másodfokú döntés?

Svédországban ilyen elképzelhetetlen. Egyébként a lányom éppen azon az estén ismerkedett meg mostani, svéd férjével, amikor a Göteborg nagyon megverte a Fradit. Képzelhetik, hogy féltő apaként mit kellett átélnem azon az éjszakán.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.