REND

Para-Kovács Imre
2016. 07. 06. · Hócipő 2016/14
A magyar nép végre döntött – választott vezetői által -, hogy mit akar. Nem magasabb fizetéseket, nem általános és magas színvonalú egészségügyi ellátást, nem világszínvonalú, versenyképes oktatási rendszert, de még csak nem is több technót a Parlamentbe, hanem rendet.

Rendet!

Egy unalmas és borzalmas országban születtem meg, és – minden bizonnyal – egy unalmas és borzalmas országot fogok itt hagyni azoknak a szerencsétleneknek, akik mostanában születnek, pedig mozgalmas korszak volt, szinte minden megváltozott, minden átalakult, újrarendeződött, felborult és talpra állt, átkerültek a dolgok máshová, mint ahol voltak, csillagok pusztultak el, fekete lyukak keletkeztek, fajok haltak ki, csak az unalom és a borzalom maradt ugyanolyan. Unalmas és borzalmas.

Magyarország legújabb kori történelmét úgy lehetne legjobban ábrázolni egy animációs oktatófilmben, hogy hömpölyög a hatalmas szarfolyam a kelet-európai pampákon át, amiből néha felmerült egy-egy filozófus, történész, író, ne adj’ isten: politikus, akik kiabálnak valamit, ordítanak, de semmit sem érteni belőle, mert a hömpölygés elnyom minden szót, csak azt látjuk, amint kétségbeesetten mozog a szájuk, mielőtt újra elnyelné őket a zubogó fekália. Az egyre csak áradó szar pedig elmos mindent, miközben az újságok arról tájékoztatják a magyarokat, hogy a szerves trágya mennyivel egészségesebb és természetesebb, mint a műtrágya. Örüljünk együtt!

Együtt örülünk.

Amikor egy politikus szájából elhangzik a rend szó. Érdemes rettegni. Lehet, hogy Norvégiában vagy Hongkongban ez másképp van, de itt, a renddel többszörösen is megáldott Európában különösen perverz kifejezés, általában rengeteg halottal, jogfosztottsággal, szenvedéssel és lágerek felállításával jár a rend bevezetése. Pincékben agyonvert, agyonlőtt emberekkel, marhavagonokkal és málenkij robottal (a málenkij robot, nem olyan, mint R2D2, csak a fiatalabbak kedvéért mondom, már csak azért is, mert volt már abból probléma, amikor elemezni kellett Tóth Árpád: Körúti hajnal című versét, benne a „Nappal lett, indult a józan robot” sort, és elég sokan elvéreztek, mert felismerték a költői képben a hazafelé tartó Mikrobit.

Jelezném: Mikrobi is baromi régen indult bárhová, de ezen problémahalmaz hamarosan szétfeszíti a rendről és annak kívánatosságáról szóló szösszenetem kereteit, ezért hamarosan bezárom a zárójelet. Most:), kijárási tilalommal, sárga csillaggal és közveszélyes munkakerüléssel.

Itt aki rendet akar, általában gyilkolni akar. Ezt megtanultuk.

De legalábbis félelmet és csöndet. Azt akarja, hogy senki se zavarhassa, miközben éppen lop vagy emberkísérletet folytat.

A rend baljós politikai gumifogalom lett, idővel mindig felmerül, mint kívánatos cél, és akkor valakik nagyon megszívják. A rend mindig a hatalom rendje, a verőemberek és a házmesterek rendje, a névtelen feljelentőké és az önkéntes rendőröké. Pénz számolva, asszony verve jó, de persze nekem olyan asszony kell, ha beteg is, keljen fel. Rendőrök, rendezők és rendelők kellenek. Egy párt, egy sajtó, egy nép, egy háború, egy ország. Rend a lelke mindennek. Suszter marad a kaptafánál, csendőr tegez. Cselédlépcső a cselédeknek, pirosnál megállnak, sárgánál várnak, zöldnél rendezetten áthaladnak. Megfogjuk egymás kezét, és rendezetten, párokat alkotva sétálunk az erdőben. Nem szemetelünk. Nem sztrájkolunk. Nem pofázunk.

Az urak nem parasztok, a parasztok nem urak. Az Úr kegyelméből uralkodik, aki uralkodik, az Urat gyalázza, aki az uralkodást gyalázza. A Nap holnap is felkel, dolgozni és imádkozni kell.

Rogán Antal nem bűnöző, a korrupció az, ami a szocialisták kormányzása idején volt, ami most folyik, az a nemzeti együttműködés rendszerének lényege, Matolcsy György a nemzet érdekében adja rokonainak a közpénzt, ami – az Úr akarata és a hatályos törvények értelmében – már el is vesztette közpénz jellegét. Kósa Lajos nem buta. Gyönyörű képességünk, a rend.

A kopasz keretlegények segítenek a kormányzatnak fenntartani a rendet. Kopasz keretlegények nélkül rendetlenség lenne, szabadosság, összevisszaság, széthullás és összeroppanás. Az igazság – hazugság, a háború – béke.

A rend az, amikor a nagy hal megeszi a kishalat. A kutya ugat, a karaván halad, a szülők szülnek. Nincs visszapofázás. A hangya dolgozik, a tücsök hegedül. Magyarország a magyaroké, Szlovákia a magyaroké, Románia a magyaroké, Ausztria a németeké. A magyar név megint szép lesz. Szarvas iszik a patakból, gombolyaggal játszanak a hattyúk. Hogy nézni is tereh.

Két hét alatt rendet teszünk.

Európa rendetlen, Magyarország rendes. A liberális demokrácia rendetlenséget szül, az illiberális demokrácia rendet tesz.

Oroszországban, Törökországban, Kazahsztánban, Azerbajdzsánban rend van, Brüsszelben, Párizsban, Amszterdamban és New Yorkban rendetlenség. Fejetlenség. A vitatkozás széthúzást eredményez, a parancs végrehajtást. Egy az isten, és a földi helytartója nem kapkod legyek után. Mert ő a legyek ura. Ami tökéletes, azt nem kell megjavítani.

Saját nemzedékem köpi szembe saját nemzedékem legfőbb követeléseit. Az a minimum, hogy szégyenkezem.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.